Home » Barcelona » 8 viktiga saker du bör veta innan du flyttar till Barcelona!
Barcelona Aerial view

8 viktiga saker du bör veta innan du flyttar till Barcelona!

Spanien som resmål har länge varit otroligt populärt för semestersugna svenskar. Idag är det också många som väljer att bosätta sig i Spanien på grund av klimatet och den vibrerande pulsen. Barcelona ligger i topp för svenskar som väljer att flytta till Spanien av ett flertal olika anledningar.

Innan flytt finns det dock en hel del du behöver ordna för att bosättningen i din nya stad ska bli så smidig som möjligt. Vi listar 8 saker du bör veta innan du flyttar till Barcelona!

1. Språket

Om du behärskar både engelska och spanska har du en klar fördel om du vill jobba i Barcelona. Kan du inte något av de båda språken är chansen ganska liten att du får anställning, ifall du inte redan jobbar på distans hos ett svenskt företag. I Barcelona finns det ett stort utbud av språkskolor som du kan anmäla dig till. 

2. Registrering för Número de identidad de extranjero (NIE)

Om du både vill bosätta dig i Barcelona behöver du ett NIE-nummer. Det är ett skatteidentifikationsnummer som du behöver för att exempelvis öppna ett spanskt bankkonto eller för att hyra eller köpa lägenhet. 

Flera arbetsgivare kräver även att du redan har ett NIE för att få anställning. Om du ska ansöka om ett NIE-nummer på plats görs detta på närmaste polisstation.

3. Fyll i din NIE blankett innan flytt

Du kan ansöka om ett NIE-nummer redan från Sverige för att ha det klart innan flytt. Blanketten finns tillgänglig på nätet, dock endast på spanska så här behöver du lägga lite tid på att översätta blanketten. 

Boka sedan tid på spanska ambassaden eller konsulatet och lämna in din blankett samt en kopia av ditt pass. Mot en betalning på cirka 120 kronor hanteras din förfrågan och vanligtvis har du ditt NIE nummer inom tre veckor efter registrering.

4. Långa ledtider och administrativa förseningar

En sak som är bra för dig att veta innan du flyttar är att ledtider och administrativt arbete på spanska myndigheter tar betydligt längre tid än vad det gör hemma i Sverige. Var därför ute i god tid och se till att du fyllt i alla dina blanketter korrekt. Om du råkat fylla i fel kolumn eller har missat ett papper är risken stor att du får göra om hela processen från början. Det i sin tur kan göra att det dröjer ännu längre tid innan du får alla dina värdehandlingar och papper du behöver.

5. Sjukvård och sjukvårdskort

När du flyttar till Barcelona är det viktigt att du har ett sjukvårdskort för EU-medborgare. Du kan enkelt beställa detta EU-kort från försäkringskassan och vanligtvis kommer det med posten inom några dagar. 

Därför behöver du ett EU-kort i Spanien
Ett EU-kort garanterar dig fri sjukvård i Spanien om du råkar ut för en olycka. Utan detta kort kan en sjukhusvistelse bli extremt dyr. Dessa kort är dock endast giltiga om du inte är folkbokförd i Spanien. Du kan även välja att teckna en privat sjukvårdsförsäkring som gör att du har rätt till sjukvård oavsett i vilket land du befinner dig i.

6. Folkbokföring vid flytt

Om du planerar att bo i Barcelona i ett år eller mer måste du anmäla detta till Skatteverket. Det bör även göras om du planerar att stanna en kortare period som du sedan förlänger till ett år eller mer. Det kan du enkelt göra genom att fylla i blankett SKV 7665 på Skatteverkets hemsida.

På samma sätt som du behöver registrera din utvandring från Sverige, behöver du anmäla din flytt till Barcelona om du kommer att vistas i Spanien huvuddelen av året. Då ansöker du om residencia. 

Kravet för att beviljas är att du kan visa upp inkomst via arbete, studier i Spanien, har eget företag, pension eller annan försörjning som styrker att du har tillräckliga tillgångar.

7. Hitta boende i Barcelona

Det finns flera sätt att hitta ett boende i Barcelona. Dels så kan du hyra via förmedlingar som presenterar passande lägenheter för dig. Ha dock i åtanke att de tar en avgift på 10% av årshyran eller månadshyran. Det kan bli onödigt dyrt om du planerar att stanna en kort tid. 

Du kan även hitta privata lägenheter där kontakten går via dig och hyresvärden direkt. Tänk dock på att inte skriva på ett kontrakt innan du går på lägenhetsvisning. Om du hellre vill hyra ett rum så finns det massor med alternativ i Barcelona. 

Tänk på! En sak som är bra att ha i åtanke är att månadshyran i de flesta fall inte inkluderar räkningar som gas, el och vatten som tillkommer separat. Det gäller både när du hyr en egen lägenhet men även när du hyr ett rum. Vi har skapat en guide där vi går igenom vilka levnadskostnader man bör räkna med i Barcelona. 

8. Körkort i Barcelona

Ditt EU-körkort gäller i hela Europa, Spanien inkluderat. Du behöver därför inte byta ut ditt körkort vid flytt till Barcelona, förutsatt att ditt körkort fortfarande är giltigt. 

Du behöver dock registrera ditt svenska körkort hos DGT/IMT som är den spanska motsvarigheten till Trafikverket. 

Checklista – dokument du kan komma att behöva visa upp vid flytt:

  • NIE-nummer
  • Anmälan för residencia
  • Utskrivning från Sverige
  • Kopior av pass
  • Om du behöver visa upp personbevis, se till att dessa är stämplade och signerade av Skatteverket
  • Registrering av körkort hos DGT/IMT
  • Sjukvårdskort från Försäkringskassan
  • Padron – genomförs på aktuellt kommunhus i Barcelona

Jobb I Spanien

Är du trött på samma gamla rutin? Bryt dig loss och dyk in i ett nytt äventyr i Barcelona. Upplev en pulserande livsstil, påskynda din karriärutveckling och bli en del av vårt härliga team idag! Vänta inte bara på förändring, var förändringen.