Home » Barcelona » Katalanska eller spanska: Vad är viktigast som expat i Barcelona?
a flag of Catalonia and a chalkboard with the question vols aprendre catala?, do you want to learn Catalan? written in Catalan in it

Katalanska eller spanska: Vad är viktigast som expat i Barcelona?

Barcelona lockar expats från hela världen och det är viktigt att förstå att det finns två officiella språk som talas i staden, katalanska och spanska. 

I den här artikeln utforskar vi vikten av att kunna både katalanska och spanska och ge dig tips om hur du kan lära dig båda språken.

Regionen med två officiella språk

Många som bor, arbetar eller studerar i Barcelona står ofta inför utmaningen att behärska de två olika språken som i regionen. 

Katalonien har två officiella språk: katalanska och spanska. Att kunna kommunicera flytande på båda språken kan vara en fördel i olika aspekter av din vardag, inom utbildning, på arbetsplatser och vid administrativa ärenden.

Studier på skola och universitetet

Om du är här för att studera vid något av Barcelonas universitet kommer du förmodligen att undervisas på spanska eller engelska. De flesta kurserna hålls på spanska, även om det finns vissa undantag. För internationella studenter erbjuder universiteten ofta språkkurser i spanska vilket är utmärkt för dig som är nybörjare eller vill fördjupa dina språkkunskaper.

För föräldrar med barn kan det vara viktigt att veta att grundskolorna i Barcelona undervisar på både katalanska och spanska. Det innebär att barn får möjlighet att lära sig båda språken under sin skolgång.

Arbete och administrativa ärenden

När det gäller arbete och administrativa ärenden i Barcelona är det ofta tillräckligt att kunna kommunicera på spanska. Många företag använder spanska som sitt huvudspråk i arbetsmiljön. 

I de flesta administrativa processer, som att skaffa ett NIE eller gå till kommunhuset, krävs det att du talar spanska. Å andra sidan är det alltid en fördel att kunna katalanska eftersom det kan hjälpa dig att bygga relationer och visa respekt för den lokala kulturen.

Kultur och social interaktion

Katalonien har en rik kultur och historia. Att kunna prata katalanska kan öppna dörrar till en djupare förståelse för regionen. 

Många katalaner gläds när utlänningar visar intresse för deras språk och kultur genom att lära sig katalanska. Om du är expat och vill fördjupa din kulturella erfarenhet i Barcelona, kan det vara en god idé att lära dig grundläggnade katalanska.

För dig som är sugen på att titta på TV-serier där katalanska talas finns serier som “Citas” eller “Catedral del Mar”. Båda dessa serier utspelar sig i Barcelona och är ett underhållande sätt att förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du lär dig mer om kulturen och stadens historia.

Var kan du studera spanska och katalanska?

Det finns det gott om resurser och möjligheter tillgängliga för att lära dig både katalanska och spanska i Barcelona. Språkskolor, vuxenutbildningscenter och språkutbytesgrupper är bara några av de alternativ som du kan utforska för att förbättra dina språkkunskaper och integrera dig ännu mer i det spännande livet i Barcelona.

Välj bland de bästa språkskolorna i Barcelona där du kan studera katalanska eller spanska. Du kan även hitta katalanska och spanska kurser på stadens vuxenutbildningscenter eller komvux. 

Consorci per a la Normalització Lingüística erbjuder kurser i katalanska på alla nivåer (A1-C2) för vuxna. Inledande välkomstkurser är helt kostnadsfria och det är ett perfekt sätt för dig att komma igång. Du kan välja mellan onlinekurser och traditionell klassrumsundervisning på olika platser runt om i staden.

För de som vill lära sig språken på ett mer informellt sätt finns det också möjlighet att delta i språkutbytesgrupper. I dessa grupper kan du öva dina färdigheter tillsammans med någon vars modersmål är katalanska eller spanska och som är intresserad av att lära sig engelska eller till och med svenska. Det är en utmärkt möjlighet att förbättra dina språkkunskaper samtidigt som du knyter nya bekantskaper.

Sammanfattning

Att tala både katalanska och spanska kan ses som stor tillgång för dig som är expat i Barcelona. Dessa två officiella språk är nyckeln till att smidigt navigera i olika aspekter av din vardag, från studier till arbete och sociala interaktioner med lokalbor. 

Även om spanska är språket som är viktigast när det kommer till administration och jobb så är det ett misstag att anta att katalanskan är mindre viktig. Katalanskan ger dig en helt unik inblick i traktens kulturella arv.

Genom att behärska dessa språk öppnar du upp fler dörrar och det hjälper dig att bättre anpassa dig till det lokala samhället och dess rika kultur.