Home » Barcelona » Svensk mat i Barcelona – 8 mataffärer och restauranger
swedish food

Svensk mat i Barcelona – 8 mataffärer och restauranger

Att maten i Barcelona är god råder det inga tvivel om. Men när du varit bosatt i Barcelona ett tag kan suget efter svensk husmanskost komma krypande, och då finns det ingen tapas i världen som kan slå en gammal hederlig svensk husmanskost. Lyckligtvis finns det ett gäng olika svenska mataffärer och restauranger i Barcelona där du kan avnjuta svensk mat. Här listar vi 8 restauranger och mataffärer som erbjuder svensk mat i Barcelona. 

8 tips på svensk mat i Barcelona 

Om du varit bosatt i Barcelona ett tag har du kanske upplevt att det kan vara lite av en utmaning att handla mat. En del livsmedel finns endast att få tag på i vissa butiker och det är inte helt ovanligt att du behöver göra flera stopp i olika butiker för att få tag på de matvaror du söker. Om du dessutom är ute efter att hitta svenska varumärken, så kan du få leta länge. 

Här listar vi de bästa matställena i Barcelona för svensk mat och svenska matvaror. Läs vidare och spara platserna för nästa gång din craving slår till eller när det är dags att bjuda dina gäster på svensk mat.

1. Supermercado El Sueco (Supermercat El Sueco)

När hemlängtan för svenska maträtter och livsmedel är för stor är Supermercado El Sueco räddaren i nöden. Bered dig på en nostalgitripp och handla hem dina länge efterlängtade svenska matvaror hos Supermercado El Sueco. 

Du hittar butiken på Gran Via de les Corts Catalanes 714 nära metro Tetuan.

Matvaror och urval hos Supermercado El Sueco

I butikens sortiment hittar du allt du kan önska dig från en svensk matvarubutik, såsom godis, chips, dipp, snacks, läsk, frysvaror, färskvaror, mejeri, kaviar, bröd, torrvaror, konserver, ingredienser för bakning med mera. 

2. Manso’s Cafe för svensk fika

Även om kaffekulturen är stor i Barcelona som i många andra europeiska storstäder är fikakulturen inte helt vanligt förekommande som hemma i Sverige. 

Att ses på stan och ta ett glas vin eller en öl på en uteservering är kanske mer vanligt och motsvarigheten till en klassisk fika dejt.

Ett perfekt ställe för att stilla fikasuget är Manso’s Cafe i området Poble Sec. 

Utbud på Mansos’s Cafe

Här hittar du brunch och hembakat svensk kaffebröd och kanelbullar. Självklart hittar du även semlor kring fettisdagen och lussekatter kring juletider.

Introducera det svenska fikakonceptet för en nyfunnen vän i staden genom att ta med personen till Manso’s Cafe på Carrer de Manso 1 vid metrostationen Poble Sec.

3. Origo – Stort urval av bröd

Att hitta bagerier som säljer mörkt bröd eller surdegsbröd kan också vara lite av en utmaning i Barcelona. 

Bageriet Origo tillgodoser denna önskan med ljuvligt nybakat danskt bröd, surdegsbröd och inte minst kanelbullar och kardemummabullar. 

Du hittar deras bageri på Carrer de Milà i Fontanals 9 i det mysiga området Gracia.

4. IKEA – Svenska maträtter, efterrätter och matvaror

Det finns många goda anledningar att besöka IKEA i Barcelona. Oavsett om du är ute efter möbler till ditt nya hem eller sugen på kött- eller vegobullar med potatismos, lingonsylt och gräddsås är en utflykt till IKEA alltid en bra idé. 

Du hittar IKEA på två platser i Barcelona. Det stora varuhuset ligger på adressen Avinguda de la Granvia de l’Hospitalet 115. Du tar dig enklast hit kommunalt med buss H12 från Gran Via. 

Det mindre varuhuset hittar du på Parque Comercial Montigalà på Carrer de Luxembourg. Med kommunaltrafik tar du den röda metron till Fondo.

Maträtter och matvaror på IKEA

Förutom svensk mat som serveras i restaurangerna hittar du även svenska livsmedel i dess matvarubutik.

Utbudet varierar beroende på butik och säsong, men sill, lax, kaviar, kalla såser, kakor, choklad och chips finns oftast i sortimentet. 

Inför midsommar och kräftskivor finns mer traditionsenlig mat, men det gäller att vara ute i god tid.

5. Mercadona – Spansk matbutik med svenska livsmedel

Spanska stormarknaden Mercadona finns på ett flertal ställen i och utanför Barcelona. För dig som har tillgång till bil är storhandling på Mercadona smidigt och enkelt då butiken oftast har gratis parkering i anslutning till butiken. 

Även om Mercadona främst har spanska livsmedel i sitt sortiment finns ibland vissa svenska varor som pepparkakor, skorpor och knäckebröd på hyllorna.

6. El Corte Ingles – Mat från hela världen

På bottenvåningen av El Corte Ingles vid Placa Catalunya finns en stor matvarubutik som säljer mat från världens alla hörn. 

Även om denna butik också främst har spanska livsmedel i sortimentet finns vissa svenska varumärken och livsmedel att hitta bland hyllorna.

7. Aldi – Tyska matvaror som påminner om Sverige

Den tyska matvarukedjan Aldi har ett flertal butiker i Barcelona och säljer främst spanska och tyska livsmedel. 

Även om tysk matkultur skiljer sig från den svenska finns vissa varor som efterliknar svenska livsmedel. 

Om du är ute efter mörkt bröd eller kanelbullar i påse bör du ta en tur till närmsta Aldi-butik.

8. Lidl – Mat från internationella kök 

Även denna tyska dagligvarukedja finns på ett flertal ställen i och utanför Barcelona. Precis som dess konkurrent Aldi säljer Lidl främst spanska och tyska livsmedel samt mat från internationella kök som Grekland, Mexiko, Thailand, Indien med mera. Har du tur hittar du även halloumi och bearnaisesås i kyldisken. 

Om du är ute efter potatissallad, grillad kyckling och vegoprodukter som efterliknar svenska livsmedel bör du besöka närmaste Lidl-butik. 

Känner du till fler hemliga restauranger, caféer eller butiker som säljer svensk mat? Dela med dig av dina bästa tips när längtan efter svensk husmanskost blir för stor.

Jobb I Spanien

Är du trött på samma landskap framför dörren? Barcelona erbjuder en uppfriskande vy. Lev ett dynamiskt liv, uppgradera din karriär och bli en del av vårt ambitiösa team. Förändring är ett beslut, bestäm dig idag!