Home » Jobs » Är det svårt att hitta ett jobb i Barcelona?
woman looks for job

Är det svårt att hitta ett jobb i Barcelona?

Nej, att hitta jobb i Barcelona är inte svårt. Arbetsmarknaden för svensktalande personer är mycket god med både svenska och internationella företag som kontinuerligt söker nya medarbetare. 

I denna artikel får dy lära dig mer om vilka möjligheter och utmaningar som kan finnas när du söker jobb i Barcelona.

Arbetsmarknaden i Barcelona

Arbetsmarknaden i Barcelona är mångsidig. Det är en dynamisk stad med en mängd olika sektorer och karriärmöjligheter. Förutom turism, design och arkitektur är staden även ett centrum för internationella startups och spännande techföretag inom områden som IT, telekommunikation, e-handel med mera. 

Många av dessa företag söker ofta svensktalande personal som kan arbeta mot den svenska eller nordiska marknaden. Rollerna rör sig oftast inom support eller sälj med olika krav på tidigare erfarenheter och andra kvalifikationer.

Utveckla ditt professionella nätverk

Ett nätverk med kontakter inom ditt arbetsområde hjälper dig om du skulle söka jobb eller vilja byta jobb. 

Oavsett om du är arbetssökande eller nöjd med din nuvarande arbetssituation är det alltid en bra idé att utveckla och bygga på sitt professionella nätverk. Det kan du göra online via plattformar som Linkedin och Facebook eller offline genom att gå på networking events och föreläsningar. 

För att hitta sådana events och föreläsningar kan du hålla utkik efter annonser hos olika online communities, kontorshotell eller så kallade co-workingställen samt i ditt nätverk. Ju mer du bygger ditt nätverk, desto mer kommer du se att möjligheterna är många.

Fixa ett NIE-nummer

För att arbeta i Spanien måste du ha ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) som motsvarar ett svenskt personnummer samt ett seguridad social som är ditt sociala försäkringsnummer. 

Båda dessa nummer är personliga och nödvändiga för att du ska kunna arbeta, betala skatt och få tillgång till förmåner inom hälso- och sjukvård, pension, arbetslöshetsförmåner och andra sociala skyddsnät.

Som ny i Barcelona har de flesta företag förståelse för att du kanske inte ordnat ditt NIE och seguridad social än eftersom ansökningsprocesserna kräver att du har en anställning eller uppfyller andra krav. I många fall kan företaget även hjälpa till med processen, särskilt om de erbjuder relocation service eller annat stöd för nyinflyttade medarbetare.

Dessvärre finns en del svårigheter i processerna för att ansöka om NIE-nummer. Myndigheterna som hanterar NIE-ansökningar är ofta överbelastade och har begränsade resurser som leder till att väntetider är långa, vilket gör det svårt att kunna boka tid. 

Genom att anlita hjälp från företag som NIE Barcelona eller NIE Bcn kan du få all hjälp du behöver kring ansökningsprocessen så du kan starta din nya anställning så snart som möjligt.

Med flera språkkunskaper kommer du långt

Med svenska och engelska kommer du långt, men med språkkunskaper i spanska och katalanska kommer du ännu längre när du söker jobb i Barcelona. 

Språkkraven kan se olika ut beroende på vilket jobb du söker. Om du planerar att bo i Barcelona eller Spanien en längre tid kan det vara värt att lära sig språket. Det finns flera språkskolor i staden som erbjuder kurser med olika upplägg oavsett om du vill studera heltid eller deltid.

Sammanfattning

Även om det är lätt att få jobb i Barcelona kan du som arbetssökande öka dina chanser till anställning genom att förbättra dina språkkunskaper inom spanska eller katalanska och se till att du har alla dina papper i ordning. Med strategier som att aktivt utforska jobbportaler online och proaktivt utveckla ditt professionella nätverk gör du det lättare att få kontakter som kan leda till ett nytt jobb.

Genom att vara kontinuerlig och aktiv i ditt jobbsökande samt ha tålamod kommer du snart se att jobbmöjligheterna är många.