Home » Barcelona » Öppna ett spanskt bankkonto – 5 tips på bra banker 
Picture of a Bank in Barcelona

Öppna ett spanskt bankkonto – 5 tips på bra banker 

Om du är expat och bor eller jobbar i Barcelona är det nödvändigt att ha ett lokalt bankkonto. Det är inte lätt att hitta en bra bank i ett nytt land. Därför har vi gjort en lista på 5 av de bästa bankerna för expats som bor i Barcelona.

1. La Caixa – Här kan du som expat ansöka om bostadslån

La Caixa är topp valet för svenska expats som är bosatta i Barcelona. Detta är en av Spaniens största banker och de erbjuder även informationsmaterial på svenska. La Caixa har ett flertal bankomater runt om i landet, vilket gör det enkelt för dig att hitta en bankomat i ditt område när du är i behov av kontoutdrag eller kontanter.

En bra bank för dig som ska ta bostadslån 

Det som gör La Caixa extra unikt och lockande för många är att de erbjuder möjligheten för expats från Sverige och 25 andra europeiska länder att ansöka om bostadslån online. Det här är därför en bra bank för dig som är intresserad av att investera i en bostad i Spanien.  

2. BBVA – Avgiftsfria konton

BBVA är en av de största bankerna i Spanien, och ett säkert val för både lokalbefolkningen och expats. BBVA:s största säljpunkt är deras avgiftsfria konton, samt deras säkra online köp. 

Hos BBVA är ditt konto avgiftsfritt även om du inte lägger in din lön eller använder det för att betala räkningar eller andra köp. Med den här banken får du tillgång till överföringar online, utdrag av kontanter och kontokort. 

Bra för den som ska bosätta sig permanent i Barcelona 

BBVA rekommenderas till alla expats som är permanent bosatta i Barcelona eftersom det är den kundbasen som får ta del av ovanstående regler och erbjudanden. 

3. Sabadell – Välj mellan två olika typer av bankkonto

Sabadell är ännu ett populärt alternativ bland den svenska befolkningen i Spanien. På Sabadell finns det stor variation av alternativ, men de mest populära bland svenska expats är deras expansión konton. Här kan du hitta två olika typer av bankkonton: Expansión och Expansión Plus. 

Expansión 

Den här typen av konto fokuserar på folk i åldersgruppen 19-29 år, men även pensionärer. 

Sabadell är avgiftsfritt när det kommer till insättningar, överföringar och kontantuttag. Om du har ett Expansiónkonto hos Sabadell och befinner dig i åldersgruppen 19-29 år behöver ditt konto inte ha någon direkt inkomst varje månad för att du ska kunna behålla ett aktivt bankkonto. 

Däremot kräver Sabadell att du som pensionär sätter in din pension varje månad för att kunna öppna ett konto hos dem. Ett Expansión-bankkonto kostar en liten slant varje kvartal. 

Expansión Plus 

Denna typ av konto fokuserar inte på någon specifik åldersgrupp utan gäller för övriga åldrar. 

Med Expansión Plus har du tillgång till kostnadsfri bank och kreditkort, och det fungerar utan några administrativa avgifter. 

4. Cajamar – En svensk favorit

Cajamar är en sparbank som ger dig tillgång till alla de vanliga tjänsterna du kan tänka dig vilja ha eller behöva från en bank. Cajamar tillhör bankgruppen Cajas Rurales och du kan hitta dem runt omkring i Spanien. Cajamar har visat sig vara ett populärt val för många expats från Sverige och har på vissa platser en stor skandinavisk kundbas, samt svensktalande personal. 

På Cajamar har du tillgång till vanliga banktjänster som att betala räkningar automatiskt, öppna ett sparkonto, och även mer avancerade tjänster som fondförvaltning och hypotekslån. 

5. Handelsbanken – Bästa valet för investering i bostad

Om du är intresserad av att öppna ett konto hos en svensk bank i Spanien har du alternativet att göra detta med Handelsbanken. Handelsbanken har funnits i Spanien sedan tidigt 90-tal. Handelsbanken har tyvärr inga grenar i Barcelona för tillfället, men det går att ta del av många av deras tjänster online. 

Handelsbanken är rekommenderat först och främst för dig som är sugen på att ansöka om bostadslån och investera i bostad i Spanien. 

Vad behöver jag för att öppna ett bankkonto i Barcelona? 

För att kunna öppna ett bankkonto i Barcelona, och i Spanien överlag, behöver du förse banken med en del dokument och uppgifter för att stärka din identitet. Du behöver även visa upp dokument som bevisar din boendestatus i landet samt om du har en inkomst eller inte. 

Vissa dokument kan behöva översättas till spanska för att godkännas av banken, och ibland behövs det även en officiell Apostillestämpel. Som expat krävs följande dokument för att öppna ett bankkonto i Barcelona:

  • Pass
  • NIE-nummer (spanskt identitetsnummer) 
  • Bevis på adress (du kan använda dig av ditt hyreskontrakt eller post/räkningar som är adresserade till din bostad)
  • Dokument som kan styrka och bevisa din status i landet (exempel på detta kan vara studentkort, jobbkontrakt/lönespecifikation, eller bevis på att du är arbetslös)

Jobb I Spanien

Känner du dig fångad i din nuvarande situation? Barcelona erbjuder frihet. Upplev ett pulserande stadsliv, snabba på din karriär och bli en del av vårt proaktiva team. Var arkitekten bakom din egen förändring!