Home » Barcelona » Så hittar du rum att hyra i Barcelona
barcelona street with appartments

Så hittar du rum att hyra i Barcelona

Att hyra ett rum i en delad lägenhet i Barcelona eller andra spanska städer är en fantastisk möjlighet att lära känna människor från andra kulturer och uppleva nya traditioner. Det är något extra med dela vardagen med andra och komma hem till människor du trivs att bo med, särskilt de dagar du upplever hemlängtan eller känner dig ensam.

Förutom känslan av gemenskap är det dessutom oftast ett mer ekonomiskt sätt att hålla boendekostnaderna låga i jämförelse om du hyr en hel lägenhet. 

Läs vidare för att ta del av de bästa tipsen för hur du kan hitta ett rum i en delad lägenhet som passar just dig och dina preferenser.

Många fördelar med att hyra rum i delad bostad

Att hyra ett rum i en delad lägenhet i en storstad som Barcelona eller överlag i Spanien när man är ny eller expat har flera fördelar. Förutom att det oftast är mer ekonomiskt än att hyra en egen lägenhet finns det tre andra fördelar med att hyra rum i stället för en hel lägenhet.

Mer flexibla hyresvillkor

Genom att hyra ett rum i en delad lägenhet förbinder du dig till mer flexibla villkor jämfört med om du signerar ett hyreskontrakt och betalar dyra mäklaravgifter. 

Du kan exempelvis hyra rum månadsvis eller under en längre period. Allt beror på vad du kommer överens om med hyresvärden och vad ni skriver i kontraktet.

Känn efter om du trivs

Med flexiblare hyresvillkor kan du lättare skapa en helhetsbild kring huruvida du tycker om  boendet eller inte. Du hinner då känna efter om du trivs i lägenheten och rummet i sig, personerna du delar lägenhet med, området samt avstånd till arbete, skola, fritidsaktiviteter och annat. 

Dessa punkter är viktiga för din trivsel och kan ta lite tid att känna sig för, särskilt om du är ny i staden och har fullt upp med att upptäcka och anpassa dig till den spanska kulturen.

Bo med andra och skaffa vänner för livet

En annan fördel med att hyra rum är att du lär känna nya människor som kan bli vänner för livet. Förmodligen är Barcelonas välkomnande vibe och internationella atmosfär något som lockat dig hit, så varför inte passa på att bo med människor från andra länder och kulturer? 

Genom att göra en aktiv ansträngning till att inte bara umgås, bo och arbeta med andra svenskar eller expats kommer du snabbt märka att engelskan, spanskan och kanske även katalanskan, eller andra språk lättare faller på plats och känns begripliga.

Bästa sätten att hitta rum att hyra i Barcelona

Att söka efter det perfekta rummet i en trivsam lägenhet tar tid och kräver att du har en gnutta tålamod. Var beredd på att behöva söka intensivt och kontakta flera personer åt gången, i många fall utan svar, innan du får napp om visning. 

Här kommer tips på de bästa sätten att hitta rum i en delad lägenhet i Barcelona.

Webbplatser för att hyra rum

På hemsidor som Idealista, Fotocasa och Habitaclia kan du hitta rum av olika slag att hyra. Annonserna är oftast på spanska och här kan du hitta rum att hyra både för en kortare eller längre tid. 

Dessa hemsidor låter dig filtrera sökresultat utifrån preferenser, budget och område. Genom att spara dina sökningar och ställa in notifikationer kan du vara snabb på bollen med att kontakta hyresvärdar så fort ett nytt rum utifrån dina önskemål publiceras.

Du kan även hitta rum på Airbnb, även om plattformen mest riktar sig åt semesteruthyrning. Om du är ny i stan eller ännu inte har anlänt, är Airbnb ett utmärkt alternativ för att hitta ett rum som du kan börja hyra medan du letar på plats.

Sök och posta i olika Facebookgrupper

Det finns flera grupper på Facebook där du kan söka efter och själv lägga upp inlägg om att du söker rum att hyra. Några av dessa är Svenskar i Barcelona, Barcelona Rentals: Find or post rooms, accommodation and housing med flera.

Sök efter specifika grupper som är inriktade på att hitta just rum i delad lägenhet, exempelvis “Barcelona Rooms to rent”, “Barcelona apartment share”, “Barcelona Student Housing” och liknande. Dessa typer av grupper är mer inriktade på att matcha rumsuthyrning med hyresvärdar eller andra personer som letar efter eller hyr ut rum i en delad bostad.

Var uppmärksam på att det tyvärr kan finnas försök till bedrägeri, så var uppmärksam om personen vill att du betalar hyror eller deposition innan du fått tillgång till rummet.

Hitta rum genom appar

Via appar som Badi, Spotahome och Uniplaces kan du enkelt och smidigt söka rum att hyra direkt från telefonen. Precis som tidigare nämnda plattformar kan du spara dina sökinställningar och ställa in aviseringar varje gång en ny bostad utifrån dina kriterier publiceras. 

Att hitta rum att hyra i Barcelona kan vara utmanande på grund av hög efterfrågan och konkurrens, särskilt i populära och centrala områden. Barcelona är en populär destination för både turister och studenter, så det gäller att vara snabb på att kontakta hyresvärdar och vara tillgänglig för att komma med kort varsel.

Förbered dig inför visning

Att gå på visning för ett rum är lite som att gå på en första dejt eller en arbetsintervju. Det är lite som i serien ‘The Big Bang Theory’ där Sheldon intervjuar Leonard inför att han ska bli inneboende. Var förberedd på att svara ärligt på frågor och även ställa frågor som är viktiga för din trivsel till personerna du eventuellt ska bo med.

Fundera kring huruvida du känner inför exempelvis besök och fester på vardagar och helger, rökning inomhus eller på balkong, städning och uppdelning av andra hushållssysslor. Vad är du villig att vara delaktig i eller kompromissa med och vilka saker kan du inte acceptera som boende i lägenheten?

Vett och etikett i en delad bostad

Det är inte alltid helt självklart att man kommer överens med sina rumskamrater och ibland händer det att man har delade åsikter kring vett och etikett i en bostad. 

Passa på att fråga om vad för vett och etikett som gäller i lägenheten under visningen. Blir det aktuellt att du hyr rummet kan det vara en bra idé att föreslå att ni tillsammans gör ett socialt kontrakt eller trivselkontrakt.

Syftet med ett sådant kontrakt är att främja trivsel och upprätthålla respekt gentemot varandra i lägenheten. Det kan kännas jobbigt och aningen tråkigt att skriva ett sådant, men kommer spara både dig och dina rumskamrater energi samt onödig bitterhet och eventuella konflikter.

Exempel på vett och ettikett när du delar bostad med andra kan vara att inte äta någon annans mat, städa undan efter sig i kök och fråga eller meddela om du ska få besök. 

Det är även viktigt att ha i åtanke att hur god vänskapen mellan dig och dina rumskamrater är, vi har alla olika behov av att vara ensamma och ta det lugnt ibland. För att alla i lägenheten ska trivas hemma är det därför viktigt att vårda relationen genom att kommunicera öppet och respektera varandras gränser.

Sammanfattning

Det vara utmanande att hitta ett rum att hyra i Barcelona eftersom det kräver både tid, tålamod och ansträngning. Ge inte upp! 

Genom att planera i förväg, söka aktivt och kontinuerligt och vara flexibel med dina boendepreferenser finns goda möjligheter att hitta ett boende som passar just dig.