Home » Barcelona » 5 tips – Så hittar du en hyreslägenhet i Barcelona

5 tips – Så hittar du en hyreslägenhet i Barcelona

Söker du efter en lägenhet i Barcelona? Eller är du nyfiken på hur enkelt det är att hitta boende? Här är en komplett guide för hur du hittar en lägenhet i Barcelona och tips som underlättar processen när du ska flytta hit. 

1. Hitta rätt område som du vill bo i 

  Första steget till att hitta din egen hyreslägenhet i Barcelona är att ta reda på i vilket område du vill bo i samt hitta rätt lägenhet för just dig. Här är det en bra idé att undersöka alla olika områden som finns i staden för att hitta din match. 

  9 populära stadsdelar i Barcelona 

  Barcelona består av olika stadsdelar som kan vara bra att känna till när du söker hyresbostad. Även om kommunaltrafiken fungerar relativt bra och det finns många sätt att ta sig omkring staden kan det vara en bra idé att söka bostad i närheten av området där du ska arbeta, studera eller röra dig mycket på fritiden.

  Stadens 9 mest kända stadsdelar är: 

  • Barri Gòtic
  • El Raval
  • Barceloneta
  • Eixample
  • Gràcia
  • Poble Sec
  • Poblenou
  • Sants 
  • Sarrià-Sant Gervasi. 

  Varje område har sin egen unika karaktär och atmosfär. Att utforska olika områden är därför viktigt innan du bestämmer dig för var du ska koncentrera din sökning. För att göra det enklare för dig att ta ett beslut har vi skapat en guide med de 10 bästa områdena att bo i Barcelona

  2. Sök bostad innan du anländer

   Det är en bra idé att påbörja sökandet av lägenheter redan hemma i Sverige, men det är fortfarande viktigt att du går på en fysisk visning innan du skriver på något hyreskontrakt. Det är främst för att undvika bedrägeri där du som hyresgäst uppmanas att signera kontrakt och föra över depositioner eller hyror innan du ens har mottagit nycklar och fått fysisk tillgång till bostaden.

   Så funkar lägenhetsvisningar i Barcelona 

   När det väl är dags för visning kan det vara bra att ha med en person som antingen kan hjälpa dig med språket och/eller vet vilka frågor som kan vara bra att ställa när du ska titta på en hyreslägenhet i just Barcelona. 

   Frågor som är bra att ställa

   • Vilka driftskostnader (gastos) som ingår. Driftkostnader är till exempel vatten, el eller hemförsäkring.
   • Om lägenheten är möblerad eller inte.
   • Om det finns något i lägenheten som behöver repareras eller renoveras.
   • Om vitvaror ingår.
   • Om husdjur är tillåtet.

   Utöver dessa frågor bör du skriva ner alla tänkbara frågor att ställa under visningen. Om du efter visningen är intresserad av att gå vidare och tacka JA till att gå vidare i processen kan det vara en bra idé att följa upp dessa frågor skriftligt och få tydliggörande kring vilka kostnader och avgifter som tillkommer i samband med kontraktskrivning.

   Ta in på hotell eller Airbnb 

   Under tiden som du går på visningar eller är mellan boenden är det klokt att ta in på hotell eller hyra ett korttidsboende, till exempel via Airbnb eller Badi. Det ger dig mer tid och möjlighet att leta ordentligt och se dig omkring i olika bostadsområden.

   3. Kontakta hyresvärdar

    Det bästa sättet att hitta din lägenhet i Barcelona är att söka kontinuerligt på olika hemsidor där lediga lägenheter annonseras ut. De populäraste hemsidorna för att hitta hyreslägenheter är:

    Se till att få en rutin på lägenhetssökandet där du dagligen svarar på annonser för lägenheter du är intresserad av. Skriv en kortfattad text, helst på spanska, där du berättar ditt namn, sysselsättning och att du är intresserad av att komma på visning. Det kan också vara bra att skriva kort om din familjesituation eller hur många som ska bo i lägenheten samt om du har husdjur eller inte. 

    Tips! Kom ihåg att lämna ditt mobilnummer och var beredd på att få svar gällande visning främst via telefonsamtal snarare än mail eller sms. Då det råder högt tryck på bostäder i Barcelona gäller det att vara snabb på bollen när nya bostäder utannonseras samt svara snabbt när återkoppling sker. 

    4. Viktigt att veta när du söker lägenhet i Barcelona

     Precis som i Sverige gäller olika krav när du ska hyra bostad. Dessutom kan det tillkomma avgifter som är viktiga att känna till.

     Här är 3 vanliga krav och avgifter som kan vara bra att ha koll på:

     1. Krav för att hyra bostad

      Olika hyresvärdar och hyresmäklare har olika krav på hyresgäster inför kontraktskrivning. Det vanligaste är att du behöver visa ett aktuellt intyg på anställning eller inkomstkälla. Det kan exempelvis vara genom ett anställningsavtal, lönespecifikationer eller liknande. 

      Om du studerar kan du behöva visa upp antagningsbrev samt intyg för inkomst, såsom studiemedel från CSN eller annan studielångivare.

      2. Mäklaravgifter och depositioner

       För att hyra lägenhet i Barcelona krävs oftast att du betalar en deposition och mäklaravgifter. Depositionen kan exempelvis motsvara 1–3 månadshyror och mäklaravgifter kan vara 1–2 månadshyror. Utöver dessa avgifter ska även hyran betalas i förskott. 

       Då totalsumman för att få tillgång till en hyreslägenhet och ett långtidskontrakt kan bli ganska hög är det viktigt att du får tydlig skriftlig information från mäklaren eller hyresvärden gällande kostnaderna samt när dessa senast ska vara betalda.

       3. Var vaksam efter bedrägerier

       När du söker bostad online är det alltid viktigt att vara extra försiktig och uppmärksam för bedrägerier. 

       Se till att kommunicera direkt med mäklaren eller hyresvärden, läs omdömen och var försiktig med att delge din personliga information såsom NIE-nummer, namn, och annan känslig information. Betala aldrig några summor i förskott innan du har fått nycklar och skrivit på kontrakt. 

       5. Fyra saker att tänka på när det är dags att flytta in i din lägenhet

       När du till sist har hittat rätt hyreslägenhet och du och hyresvärden har kommit överens om allt så är det dags att gå vidare till signering av hyresavtal och inflyttning.

       1. Undertecknande av hyresavtal

       När det är dags att underteckna ett hyresavtal (Contrato de Arrendamiento) är det viktigt att du noggrant läser igenom och förstår alla villkor och skyldigheter du har som hyresgäst. 

       Exempelvis är det viktigt att ha koll på vilket datum hyran senast ska vara betalad, kontraktstid, vad som gäller vid andrahandsuthyrning och uppsägningstid.

       2. Upprätta kontrakt för el, vatten och gas innan du flyttar in

        När du hyr en lägenhet i Spanien är det vanligt att du behöver upprätta kontrakt för driftskostnader såsom el, vatten och gas. Det behöver du göra innan du flyttar in i bostaden för att kunna få tillgång till förbrukning. Om inget kontrakt finns, finns i många fall ingen el, inget vatten eller gas att förbruka.

        För att upprätta dessa kontrakt i Barcelona behöver du ta kontakt med vattenbolaget Aigües de Barcelona, gasbolaget Naturgy och elbolag som du väljer utifrån egen preferens. Exempel på elbolag är

        Internet är också en kostnad som kan tillkomma utöver hyran och något du själv kan behöva ordna kontrakt för. Det kan du göra med internetleverantörer som Pepephone, Orange eller Jazztel.

        3. Skaffa en hemförsäkring

         I Spanien är det inte en laglig skyldighet att ha en hemförsäkring när du hyr en lägenhet. Det är dock starkt rekommenderat att skaffa en hemförsäkring (seguro de hogar) för att skydda dina tillhörigheter och minska eventuell ekonomisk risk. 

         Precis som en hemförsäkring i Sverige kan en spansk hemförsäkring ge ersättning vid olika händelser, såsom brand, vattenskador, inbrott eller ansvarsskador. Det kan även täcka stöld av eller skador på personliga tillhörigheter, inklusive möbler, elektronik och kläder.

         Priserna och vad försäkringen täcker kan variera beroende på försäkringsbolag och andra individuella faktorer. Därför är det bra att jämföra olika alternativ för att hitta en försäkring som passar dina behov och din budget. 

         Exempel på försäkringsbolag som har hemförsäkringar är:

         4. Byt lås för din egen säkerhet

          Det är alltid rekommenderat att byta lås när du flyttar in i en ny lägenhet i Barcelona. Det är något som hyresvärdar oftast inte står för, men det är en viktig säkerhetsåtgärd för att du ska kunna känna dig trygg. 

          Du vet aldrig vem som har tillgång till eventuella extranycklar till din lägenhet. Att be din hyresvärd om tillåtelse att byta lås är därför en kostnadseffektiv säkerhetsåtgärd som är viktig att ta itu med innan du flyttar in.

          Du kan köpa ett nytt låscylinder (cerradura) på Leroy Merlin, Bauhaus eller i närmaste järnaffär (ferreteria). För att byta själva låset behöver du anlita en låssmed (cerrajero). Precis som hantverkare är det alltid klokt att gå på rekommendationer när du anlitar en låssmed. Du kan exempelvis fråga kollegor, vänner eller din hyresvärd om en pålitlig och säker låssmed.

          Sammanfattning

          För dig som letar efter en hyreslägenhet i Barcelona är det klokt att följa dessa rekommendationer: 

          • Ta reda på vilket område du vill bo i
          • Var snabb på bollen när du kontaktar hyresvärdar gällande bostadsannonser
          • Gå alltid på lägenhetsvisning innan du skriver på avtal eller bindande dokument
          • Ta reda på vilka avgifter som tillkommer i samband med kontraktskrivning
          • Se upp för bedrägerier

          Förutom tipsen ovan kan det även vara bra att höra med vänner och kollegor och olika forum på Facebook om tips på lediga hyresbostäder. Kanske känner någon av dina kontakter någon som hyr ut eller planerar att hyra ut en bostad som kan vara lämplig för dig. 

          Vi vet att det kan vara tidskrävande och svårt att söka bostad i Barcelona, men ge inte upp! Att söka bostad i Barcelona kan vara utmanande och kräva tålamod, men den rätta bostaden för dig i denna fantastiska stad kan dyka upp när du minst anar det.

          Hitta ditt drömjobb i Barcelona

          Är du trött på samma landskap framför dörren? Barcelona erbjuder en uppfriskande vy. Lev ett dynamiskt liv, uppgradera din karriär och bli en del av vårt ambitiösa team. Förändring är ett beslut, bestäm dig idag!