Home » Barcelona » Att hyra lägenhet i Barcelona – En guide för expats

Att hyra lägenhet i Barcelona – En guide för expats

Att söka bostad i en stad som Barcelona kan ha sina utmaningar när man saknar lokal expertis och kunskap om bostadsmarknaden, lagar och regler samt kunskaper i det spanska eller katalanska språket. 

Här kommer en komplett guide som kan underlätta processen för dig som ska flytta till Barcelona och söker en lägenhet att hyra.

Att söka hyreslägenhet i Barcelona

Första steget till att hitta din egen hyreslägehet i Barcelona är att ta reda på i vilket område du vill bo i samt hitta rätt lägenhet för just dig.

Sök bostad innan du anländer

Att hitta en lägenhet att hyra i Barcelona på distans är möjligt, men vi rekommenderar att du alltid går på en fysisk visning innan du bestämmer dig för att gå vidare med kontraktskrivning. Det är främst för att undvika bedrägeri där du som hyresgäst uppmanas att signera kontrakt och föra över depositioner eller hyror innan du ens har mottagit nycklar och fått fysisk tillgång till bostaden.

Vårt främsta tips för dig som söker en hyreslägenhet i Barcelona på distans är att boka en fullt utrustad lägenhet eller rum i delat boende som du kan bo i första månaden medan du söker. Det kan du göra via exempelvis Airbnb eller Badi. Det ger dig mer tid och möjlighet att leta ordentligt och se dig omkring i olika bostadsområden.

Olika stadsdelar att bo och trivas i

Barcelona består av olika stadsdelar som kan vara bra att känna till när du söker hyresbostad. Även om kommunaltrafiken fungerar relativt bra och det finns många sätt att ta sig omkring staden kan det vara en bra idé att söka bostad i närheten av området där du ska arbeta, studera eller röra dig mycket på fritiden.

Stadens mest kända stadsdelar är Barri Gòtic, El Raval, Barceloneta, Eixample, Gràcia, Poble Sec, Poblenou, Sants och Sarrià-Sant Gervasi. Varje område har sin egen unika karaktär och atmosfär. Att utforska olika områden är därför viktigt innan du bestämmer dig för var du ska koncentrera din sökning.

Kontakta hyresvärdar

Det bästa sättet att hitta din drömlägenhet i Barcelona är att söka kontinuerligt på olika hemsidor där lediga lägenheter annonseras ut. De populäraste hemsidorna för att hitta hyreslägenheter är Idealista, Habitaclia, Fotocasa och Pisos

Se till få en rutin på lägenhetssökandet där du dagligen svarar på annonser för lägenheter du är intresserad av. Skriv en kortfattad text, helst på spanska, där du berättar ditt namn, sysselsättning och att du är intresserad av att komma på visning. Det kan också vara bra att skriva kort om din familjesituation eller hur många som ska bo i lägenheten samt om du har husdjur eller inte. 

Kom ihåg att lämna ditt mobilnummer och var beredd på att få svar gällande visning främst via telefonsamtal snarare än mail eller sms.

Då det råder högt tryck på bostäder i Barcelona gäller det att vara snabb på bollen när nya bostäder utannonseras samt svara snabbt när återkoppling sker. 

Att gå på lägenhetsvisning

När det väl är dags för visning kan det vara en bra att ha med en person som antingen kan hjälpa dig med språket och/eller vet vilka frågor som kan vara bra att ställa när du ska titta på en hyreslägenhet i just Barcelona. 

Sådana frågor kan handla om vilka driftskostnader (gastos) som ingår, möblering, reparationer eller renoveringar som kan behövas göras, om vitvaror ingår, om husdjur är tillåtet osv.

Skriv ner alla tänkbara frågor att ställa under visningen. Om du efter visningen är intresserad av att gå vidare och tacka JA till att gå vidare i processen kan det vara en bra att följa upp dessa frågor skriftligt och få tydliggörande kring vilka kostnader och avgifter som tillkommer i samband med kontraktskrivning.

Viktigt att veta när du söker bostad som expat

Precis som i Sverige gäller olika krav när du ska hyra bostad och därtill tillkommer olika avgifter som det är viktigt att hålla koll på. 

Vanliga krav för att hyra bostad

Olika hyresvärdar och hyresmäklare har olika krav på hyresgäster inför kontraktskrivning. Det vanligaste är att du behöver visa ett aktuellt intyg på anställning eller inkomstkälla. Det kan exempelvis vara genom ett anställningsavtal, lönespecifikationer eller liknande. 

Om du studerar kan du behöva visa upp antagningsbrev samt intyg för inkomst, så som studiemedel från CSN eller annan studielångivare.

Mäklaravgifter och depositioner

För att hyra lägenhet i Barcelona krävs oftast att du betalar en deposition och mäklaravgifter. Depositionen kan exempelvis motsvara 1–3 månadshyror och mäklaravgifter kan vara 1–2 månadshyror. Utöver dessa avgifter ska även hyran betalas i förskott. 

Då totalsumman för att få tillgång till en hyreslägenhet och ett långtidskontrakt kan bli ganska hög är det därför viktigt att du får tydlig skriftlig information från mäklaren eller hyresvärden gällande kostnaderna samt när dessa senast ska vara betalda.

Var vaksam efter bedrägerier

När du söker bostad online är det alltid viktigt att vara extra försiktig och uppmärksam för bedrägerier. 

Se till att kommunicera direkt med hyresmäklaren eller hyresvärden, läs omdömen och var försiktig med att delge din personliga information så som NIE-nummer, namn, och annan känslig information. Betala aldrig några summor i förskott innan du har fått nycklar och skrivit på kontrakt. 

När det är dags att flytta in i din nya lägenhet

När du till sist har hittat rätt hyreslägenhet och du och hyresvärden har kommit överrens om allt så är det dags att gå vidare till signering av hyresavtal och inflyttning.

Undertecknande av hyresavtal

När det är dags att underteckna ett hyresavtal (Contrato de Arrendamiento) är det viktigt att du noggrant läser igenom och förstår alla villkor och skyldigheter du har som hyresgäst. 

Exempelvis är det viktigt att ha koll på vilket datum hyran senast ska vara betalad, kontraktstid, vad som gäller vid andrahandsuthyrning och uppsägningstid.

Upprätta kontrakt för el, vatten och gas innan du flyttar in

När du hyr en lägenhet i Spanien är det vanligt att du behöver upprätta kontrakt för driftskostnader så som el, vatten och gas. Det behöver du göra innan du flyttar in i bostaden för att kunna få tillgång till förbrukning. Om inget kontrakt finns, finns i många fall ingen el, inget vatten och ingen gas att förbruka.

För att upprätta dessa kontrakt i Barcelona behöver du ta kontakt med vattenbolaget Aigües de Barcelona, gasbolaget Naturgy och elbolag som du väljer utifrån egen preferens. Exempel på elbolag är Endesa, Escandinava de Electricidad och Holaluz.

Internet är också en kostnad som kan tillkomma utöver hyran och något du själv kan behöva ordna kontrakt för. Det kan du göra med internetleverantörer som Pepephone, Orange eller Jazztel.

Skaffa en hemförsäkring

I Spanien är det inte en laglig skyldighet att ha en hemförsäkring när du hyr en lägenhet. Det är dock starkt rekommenderat att skaffa en hemförsäkring (seguro de hogar) för att skydda dina tillhörigheter och minska eventuell ekonomisk risk. 

Precis som en hemförsäkring i Sverige kan en spansk hemförsäkring ge ersättning vid olika händelser, så som brand, vattenskador, inbrott eller ansvarsskador. Det kan även täcka stöld av eller skador på personliga tillhörigheter, inklusive möbler, elektronik och kläder.

Priserna och vad försäkringen täcker kan variera beroende på försäkringsbolag och andra individuella faktorer. Därför är det bra att jämföra olika alternativ för att hitta en försäkring som passar dina behov och din budget. 

Exempel på försäkringsbolag som har hemförsäkringar är Mapfre, Allianz och AXA.

Byt lås för din egen säkerhet

Det är alltid rekommenderat att byta lås när du flyttar in i en ny lägenhet i Barcelona. Det är något som hyresvärdar oftast inte står för, men det är en viktig säkerhetsåtgärd för att du ska kunna känna dig trygg. 

Du vet aldrig vem som har tillgång till eventuella extranycklar till din lägenhet. Att be din hyresvärd om tillåtelse att byta lås är därför en kostnadseffektiv säkerhetsåtgärd som är viktig att ta itu med innan du flyttar in.

Du kan köpa ett nytt låscylinder (cerradura) på Leroy Merlin, Bauhaus eller i närmaste järnaffär (ferreteria). För att byta själva låset behöver du anlita en låssmed (cerrajero). Precis som hantverkare är det alltid klokt att gå på rekommendationer när du anlitar en låssmed. Du kan exempelvis fråga kollegor, vänner eller din hyresvärd om en pålitlig och säker låssmed.

Sammanfattning

För dig som letar efter en hyreslägehet i Barcelona är det klokt att följa dessa rekommendationer: 

  • Ta reda på vilket område du vill bo i
  • Var snabb på bollen när du kontaktar hyresvärdar gällande bostadsannonser
  • Gå alltid på lägenhetsvisning innan du skriver på avtal eller bindande dokument
  • Ta reda på vilka avgifter som tillkommer i samband med kontraktskrivning
  • Se upp för bedrägerier

Förutom tipsen ovan kan det även vara bra att höra med vänner och kollegor och olika forum på Facebook om tips på lediga hyresbostäder. Kanske känner någon av dina kontakter någon som hyr ut eller planerar att hyra ut en bostad som kan vara lämplig för dig. 

Vi vet att det kan vara tidskrävande och svårt att söka bostad i Barcelona, men ge inte upp! Att söka bostad i Barcelona kan vara utmanande och kräva tålamod, men den rätta bostaden för dig i denna fantastiska stad kan dyka upp när du minst anar det.