Home » Barcelona » Vad är de bästa sätten att ta sig runt i Barcelona?
metro barcelona

Vad är de bästa sätten att ta sig runt i Barcelona?

Barcelona är en spännande stad med många olika transportalternativ. Kanske föredrar du att upptäcka staden till fots, åka kollektivtrafik, cykla eller åka moped. 

I denna guide kartlägger vi de olika transportalternativ som finns i Barcelona så du kan navigera som lokalbefolkningen.

Upptäck staden till fots

Det finns många hälsofördelar med att promenera dagligen. För dig som föredrar att få din vardagsmotion samtidigt som du upptäcker staden och får en boost D-vitamin är till fots helt klart rätt taktik. 

Att ta sig till fots från en punkt till en annan i Barcelona kan ibland bespara dig tid, särskilt om du rör dig i områden med mycket turism och trafik så som Las Ramblas, Barceloneta och Via Laietana. 

Var dock försiktig och extra vaksam med trafiken då cyklar, bilar, mopeder och bussar tenderar att köra i hög hastighet. Se upp för att gå i cykelbanor och håll dig till övergångsställen när du ska gå över gatan.

En omfattande kommunaltrafik

I Barcelona finns en omfattande och relativt välfungerande kommunaltrafik som gör att du kan ta dig från ena sidan staden till den andra. Det finns tunnelbanelinjer, innerstadsbussar, spårvagn, pendeltåg och till och med linbana upp till Montjuїc och Tibidabo.

Barcelona kommunaltrafiksbolag heter Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) och biljetter finns att köpa vid varje metrostation eller i tobaksaffärer. För dig som besöker Barcelona under 2–5 dagar är kortet Hola Barcelona Travel Card att rekommendera. 

Om du besöker staden under en längre period eller bor här och planerar att resa i kommunaltrafiken dagligen är kortet T-usual för €20 rekommendera. Är du 30 år eller yngre finns ungdomskortet T-jove som räcker ett helt kvartal till ett reducerat pris på €40. 

Metro plan and map with attractions

Åk miljövänligt med cykel och elsparkcykel

Att ta sig runt i Barcelona med cykel eller elsparkcykel (patinetes) är mycket vanligt, särskilt eftersom det ofta är mycket trafik och köer i innerstaden. 

Cyklar och elsparkcyklar finns att köpa i sportbutiker som Decathlon eller hyra via uthyrare som du hittar i de flesta turistområdena. För dig som föredrar att använda elsparkcykel eller elcykel vid behov finns prenumerationstjänster som Bolt, Lime och Voi. Innan du ger dig på en elsparkcykel bör du dock läsa igenom vilka trafikregler som gäller.

Om du hellre föredrar att ta dig omkring med cykel finns den prisvärda tjänsten Bicing som erbjuder både mekaniska och eldrivna cyklar. Billigaste årsavgiften ligger på €50 och du kan då cykla gratis med mekaniska cyklar upp till 30 minuter.

Det finns även bike-sharing tjänster som Donkey Republic. För dig som önskar en guidad tur på cykel är Green Bikes Barcelona perfekt om du är ny i staden eller vill upptäcka stadens olika stadsdelar på ett miljövänligt och aktivt sätt.

Innan du ger dig ut på gator och vägar bör du läsa igenom viktig trafikinformation för att undvika dyra böter (multas). På Barcelona Adjuntaments hemsida finns det mer information om vilka regler som gäller för cyklister samt användbara cykelkartor.

Ta dig runt med scooter eller moped

Scooter och mopeder är mycket vanliga transportfordon i Barcelona och något som används av många lokalbor och turister. 

Det finns gott om mopeduthyrning i staden och om du föredrar att hyra elscooter vid behov finns sharing tjänster som Yego, Cooltra och Cabify. Med dessa kan du enkelt och smidigt reservera och få tillgång till en elscooter och hjälmar direkt via mobilappen.

Läs på om trafikregler och säkerhet

Även om cykel, elsparkcykel, scooter och moped kan verka enkelt att åka eller köra är det viktigt att ta hänsyn till trafikregler och vara uppmärksam på att trafiken inte är densamma som i svenska storstäder. 

Då Barcelona är en stad med mycket trafik och olika typer av fordon samt en hel del fotgängare bör du vara vaksam i trafiken, även om du är van förare eller cyklist. 
För mer information om trafikregler som gäller kan du besöka Dirección General de Tráfico (DGT) som är Spaniens trafikmyndighet.