Home » Barcelona » Levnadskostnader i Barcelona 
Household expenses

Levnadskostnader i Barcelona 

Om du har tankar eller planer på att flytta till Barcelona kan det vara en god idé att ta reda på vilka levnadskostnader du bör räkna med. 

Oavsett om det är första gången du flyttar hemifrån eller utomlands, eller om du är en världsvan expat kommer denna guide att hjälpa dig att ta reda på vilka kostnader som du bör ha i åtanke inför din flytt.

Vad kostar det att bo i Barcelona? 

En av de största levnadskostnaderna i Barcelona är kostnaden för att hyra boende. Hur mycket det kostar varierar beroende på om du vill hyra en hel lägenhet för dig själv eller ett eget rum i en delad lägenhet. Ytterligare kostnader som ofta tillkommer är el, vatten och gas. 

Hyra egen lägenhet

Om du vill hyra en egen lägenhet i Barcelona ligger månadskostnaden omkring cirka 800–1 000 EUR per månad för en enrumslägenhet inom eller utanför stadskärnan. 

Du kan även hitta billigare lägenheter än så för omkring 600–700 EUR beroende på område. Du hittar lägenheter att hyra via sajter som till exempel Idealista och Habitaclia.

Deposition och mäklarkostnader

När du hyr en lägenhet i Barcelona tillkommer oftast kostnader för deposition och mäklaravgift. Depositionen brukar i regel vara 1–3 månadshyror och mäklaravgifter är normalt 1–2 månadshyror. Allt beror på din mäklarfirma och hyresvärdens krav.

Hyra rum i delad lägenhet

Om du vill hyra ett eget rum i en delad lägenhet är kostnaderna betydligt lägre, cirka 400–700 EUR per månad beroende på rummets standard, faciliteter och läge. 

Att hitta rum i delad lägenhet är relativt enkelt och lätt att boka via sajter som Badi, Spotahome, Uniplaces med flera.

Kostnad för hushållsel

I Barcelona finns det några olika saker som brukar ingå i kostnaden för hushållsel, bland annat uppvärmning av bostaden och vatten. Det kan vara värt att jämföra priser mellan olika elbolag och fråga hyresvärden eller rumsvärden om vad den ungefärliga månadsförbrukningen brukar vara för att kunna göra en rättvis prisbedömning.

Teckna elavtal i Barcelona

Du kan teckna elavtal med bolag som Endesa, Escandinava de Electricidad, Holaluz med flera. I vissa fall ingår kostnaden för hushållsel i rum i delade lägenheter och i andra fall tillkommer kostnaden som då delas med de andra boende i lägenheten.

Kostnad för vatten

Kostnaden varierar beroende på hur mycket vatten du förbrukar. För en enrumslägenhet kan räkningen ligga på omkring 60–100 EUR för två månader.

Kostnaden för vatten tillkommer oftast vid hyra av egen lägenhet men vid hyra av rum i delad lägenhet kan kostnaden ibland ingå. Vattenräkningen brukar komma varannan eller var tredje månad och dras via autogiro till det bankkonto som är kopplat till avtalet. 

Vattenbolaget Aigües de Barcelona har monopol på vattenförsörjningen i Barcelona så här kan du inte göra ett aktivt val.

Kostnad för gas och värme

Om uppvärmning av varmvatten och lägenheten sker med gas tillkommer en kostnad för detta, likaså om lägenheten har en gasspis.

Fråga och förhandla med din hyresvärd eller rumskamrat om kostnaden ingår eller tillkommer. Gasbolaget i Barcelona heter Naturgy, och precis som kostnaden för hushållsel och vatten beror priset på förbrukningen. 

Mobiltelefoni och internet i Barcelona

Stannar du i Barcelona under en längre tid är det naturligt att vilja ha tillgång till internet i din lägenhet men också ett lokalt telefonnummer.

Vad kostar ett spanskt abonnemang och mobilnummer?

Kostnaden för ett abonnemang varierar bland annat beroende på vilken typ av abonnemang du väljer, om du vill lägga till en telefon och hur mycket data du önskar. Ett prisexempel på mobilabonnemang från Pepe Phone är 25,90 EURO per månad. Då ingår 99 GB surf med 5G och obegränsat med samtal.

Så tecknar du ett abonnemang

Om du vill ha ett spanskt mobilnummer behöver du teckna ett mobilabonnemang eller registrera ett SIM-kort. Det kan du bland annat göra hos Orange, Vodafone och Pepephone

Internetkostnad

Kostnaden för ett  internetavtal brukar ligga på 30–60 EUR per månad beroende på om du valt till en router och vilken hastighet du väljer.

Om internet inte ingår i din hyra behöver du även teckna ett internetavtal. Det kan du enkelt göra hos ovanstående operatörer, men även hos Jazztel och Másmovil

Mat och nöje i Barcelona

En annan levnadskostnad i Barcelona som många glömmer att räkna på är kostnaden för mat och nöje. Generellt är dessa kostnader lägre än hemma i Sverige och som boende i Barcelona har du dessutom enkel tillgång till livsmedel, grönsaker och frukt från Spanien och andra länder runt Medelhavet, som annars kan vara svåra att få tag på hemma i Sverige. 

Kostnader för mat

Att handla mat i matvarubutiker i Barcelona är generellt sett billigare än hemma i Sverige. Det beror på att många livsmedel och grönsaker produceras lokalt i Spanien, i många fall även lokalt inom regionen. För ett hushåll på en person kan matkostnaderna ligga på omkring 30-50 EUR om du äter frukost och middag samt förbereder lunchlådor fem dagar i veckan.

Några prisexempel på vanliga livsmedel från spanska matvarukedjan Mercadona:

 • 8 liter vatten: 0,86 EUR
 • 1 liter mjölk: 0,91 EUR
 • 12 pack ägg: 2,69 EUR
 • 1 kg ris: 1,30 EUR
 • 1 kg spaghetti: 1, 24 EUR
 • 1,2 kg kycklingfilé 6,95 EUR
 • 1 kg bruna linser: 2,00 EUR

Rädda mat som annars slängs

Ett tips om du vill hålla matbudgeten nere är att använda tjänster som TooGoodToGo där du kan handla från restauranger, bagerier, fruktaffärer och matbutiker som annars hade svinnat produkterna. 

Hos många mindre lokala frukt- och grönsaksaffärer hittar du även nedsatta priser på grönsaker som snart ska slängas.

Handla säsongsbaserat

Ett annat tips är även att handla livsmedel som produceras säsongsenligt och lokalt inom Spanien. Det är mycket bättre för miljön och du stödjer dessutom på så vis lokala producenter.

Nöje och underhållningskostnader

Barcelona kryllar av härliga restauranger från världens alla hörn och ett spännande uteliv. Du hittar uteserveringar, barer och nattklubbar runt om i hela staden och den stora charmen med Barcelona är just att uteserveringar är lika populära sommartid som vintertid.

Att äta ute på restaurang eller gå till barer och diskotek är relativt mycket billigare i Barcelona än hemma i Sverige. Allt beror dock på vilket typ av ställe du väljer att gå till och naturligtvis vad du beställer.

Inträde på nattklubbar varierar beroende på högsäsong eller lågsäsong och kan ligga på cirka 10–20 EUR beroende på ställe. På vissa uteställen krävs inget inträde om du kommer innan midnatt eller står på gästlistan. 

För en utekväll på en bar kan du räkna med att alkoholhaltiga drinkar kostar omkring 10–15 EUR styck.

Ett ungefärligt pris på restaurangbesök är cirka 25–40 EUR per person med dryck och varmrätt. På TheFork kan du hitta bra erbjudanden på restauranger och även med enkelhet göra din bordsbokning online eller direkt via deras app.

Försäkringar för hem och sjukvård i Barcelona

Ficktjuvar och stölder är tyvärr allmänt känt och vanligt förekommande i Barcelona. Att ordna med hemförsäkring som täcker både hemmet och dina föremål vid skador och stöld är värt att lägga tid och energi på vid ankomst till Barcelona. 

Hemförsäkring

I Spanien finns det två typer av hemförsäkringar. En som täcker innehållet i bostaden (möbler och saker) och en som täcker byggnaden. 

Som hyresgäst är det den förstnämnda du ska teckna (seguro de contenido). I många fall kan du teckna hemförsäkring via din bank, men du kan också välja ett annat försäkringsbolag. Några försäkringsbolag som har hemförsäkringar är Allianz, Caser och Liberty.

Sjukvårds- eller tandvårdsförsäkring

För dig som vill teckna en privat försäkring för sjukvård eller tandvård kan du göra detta via Axa, Sanitas, Allianzcare med flera. Kostnaden beror helt på vilken typ av försäkring du väljer. 

I vissa fall står vissa arbetsgivare för en privat sjukvårdsförsäkring, så det kan vara värt att fråga eller förhandla om detta om du är anställd eller i processen att söka jobb.

Transportkostnader i Barcelona

Det enklaste sättet att ta sig omkring i Barcelona är till fots, och på så vis får du även njuta av alla vackra byggnader och pittoreska kvarter. 

Även om staden är relativt kompakt kan det vara skönt att ta sig runt med kommunaltrafik eller cykel när avstånden är för långa.

Att åka med kommunaltrafiken

Barcelonas kommunaltrafik TMB fungerar relativt bra, med vissa förseningar under rusningstrafik och event i staden. Vid varje tunnelbana finns en automat där du kan köpa olika typer av biljetter. Du kan välja mellan följande biljetter:

 • T-dia (dagsbiljett)
 • T-usual (månadsbiljett)
 • T-casual (10-klipp)
 • T-familiar (multi-person biljett)
 • T-grup (multi-person biljett för större grupper)
 • T-jove (ungdomsbiljett)

Kostnaden för biljett beror på vilken zon du vill resa inom. Det finns 5 zoner i Barcelona och därefter är det biljett från Renfe eller Rodalies som du behöver köpa. 

Kostnaden för en månadsbiljett ligger normalt på omkring 40–45 EUR men just nu är biljettpriset reducerat till omkring 20 EUR. Här kan du läsa mer om de reducerade priserna för de olika biljetterna.

Cykla i Barcelona

För dig som vill ta dig omkring staden med cykel är Bicing det bästa och billigaste sättet. Du kan enkelt teckna ditt Bicingabonnemang online. 

Kostnaden för medlemskapet ligger på 50 EUR. Du betalar sedan beroende på om du väljer en mekanisk eller en elcykel. De första 30 minuterna med en mekanisk cykel är gratis och sedan tillkommer en kostnad på knappt 1 EUR för 30 min till 2 timmar.

Sammanfattning

Dessa är några av de vanligaste levnadskostnaderna i Barcelona som du bör räkna med innan du bosätter dig. Övriga kostnader såsom kläder, skor, hygien och fritid beroende på din livsstil och dina fritidsintressen kan tillkomma. 

Som tur är bjuder staden på flera härliga berg, parker och stränder som är perfekta för umgänge med vänner eller utomhusträning samt gratis inträde till ett flertal museum, så du kan alltid hitta något att roa och sysselsätta dig med.

Vill du testa något nytt och bosätta dig i Barcelona? 

Är du trött på samma gamla rutin? Bryt dig loss och dyk in i ett nytt äventyr i Barcelona. Upplev en pulserande livsstil, påskynda din karriärutveckling och bli en del av vårt härliga team idag! Vänta inte bara på förändring, var förändringen.