Home » Barcelona » Svenskar som bor och arbetar i Barcelona
swedish guy in barcelona

Svenskar som bor och arbetar i Barcelona

Vi svenskar är vana vid mörker och kyla den större delen av året men det betyder inte att alla står ut med klimatet. Några av oss har tagit vårt pick och pack och helt enkelt flyttat till varmare breddgrader, i detta fallet till Barcelona. Att flytta till ett annat land innebär dock nya lagar och regler, en ny kultur, oftast ett nytt språk, nya processer och ett nytt sätt att hantera saker på. Lika spännande som det är att leva i ett annat land lika utmattande kan det också vara och det hjälper att ta reda på så mycket information som möjligt om hur det fungerar i det nya landet innan man flyttar. 

Därför har vi satt ihop en guide som innehåller den viktigaste informationen du som svensk bör veta om hur det är att bo och arbeta i Barcelona. Gör som mer än 8000 andra svenskar och flytta till en av Europas populäraste städer.

Saker du bör göra innan du flyttar till Barcelona

 • Gå igenom alla dina ägodelar och prioritera vad du verkligen vill ta med och vad som eventuellt kan magasineras.
 • Kontakta skattemyndigheten i Sverige och i Spanien.
 • Jämför priser för olika flyttfirmor i god tid.
 • Ta reda på hur du skaffar ett spanskt bankkort.
 • Fixa med adressändring och eventuell eftersändning av post.
 • Säg upp dina medlemskap i föreningar och organisationer om du har några.
 • Avanmäl tv- och radioinnehav.

Arbetsmöjligheter

Är du intresserad av att jobba i Barcelona? De flesta av oss måste arbeta för att kunna leva. Kanske har du redan fått ett jobberbjudande i Barcelona, men om så inte är fallet var bara lugn, i Barcelona finns nämligen ett flertal jobbalternativ för dig. Du behöver inte kunna prata spanska för att få arbete, det finns många stora internationella företag som alltid är på jakt efter svenska medarbetare. Många av dessa företag arbetar med så kallad BPO (Business Process Outsourcing) vilket betyder att de tar hand om kundtjänsten eller försäljningen åt ett annat företag.

Få hjälp med flytten av ditt blivande jobb 

I Barcelona är det vanligt med Shared Service Centers där olika företag har en del av sin verksamhet. Om du blir anställd av något av dessa företag kan de till och med hjälpa dig med både flygresan och boendet under de första veckorna du kommer till staden. Om du inte känner att kundtjänst eller sälj är något för dig finns det självklart andra jobbmöjligheter såsom att arbeta i barer, hotell, restaurang, logistik, IT med mera. Dock kan det inom dessa områden underlätta en aning om du kan prata och förstå lite spanska.

Krav för att få jobb i Barcelona

För att kunna börja jobba i Barcelona krävs ett spanskt bankkonto, NIE-nummer (personnummer) och ett SSN-nummer (socialförsäkringsnummer). Många företag hjälper dig ofta att ansöka om både NIE och SSN men om du inte får hjälp med att skaffa detta kan du såklart fixa det själv. Ett tips är då att ta hjälp av en svensk- eller engelsktalande konsult eller byrå som talar spanska då alla dokument är på spanska.

För oss som EU-medborgare är det ganska enkelt att flytta till Barcelona, för de utanför EU är det lite annorlunda då de behöver ett arbetstillstånd. 

Inkomst och villkor

Nu när du har ett jobb och kommer att börja tjäna pengar i Spanien bör du vara medveten om att en spansk genomsnittslön är betydligt lägre än vad du troligtvis är van vid. Dessvärre har löneklyftan mellan Spanien och de resterande länderna inom EU blivit större då skillnaden mellan en genomsnittslön i Spanien och Europeiska unionen har ökat från 15,4 % till 18 %.

Den genomsnittliga bruttolönen inom Europeiska unionen är 21 000 kronor per månad medan samma siffra i Spanien ligger på 17 400 kronor. Dock är levnadskostnaderna i landet överlag lägre än i många andra europeiska länder. Likt Sverige är det 8 timmar arbetsdag som gäller även i Barcelona, dock kan du glädja dig med att det är vanligt med en 2- till 3-timmars ”siesta” en stund under eftermiddagen. 

Boende

Även fast ditt företag hjälper dig med boende de första veckorna vid ankomst i Barcelona kommer du att behöva hitta något mer permanent. Som i många andra storstäder är boendemarknaden en utmaning, minst sagt, och om du inte heller kan språket kan det kännas tungt. Men deppa inte ihop, att hitta boende i Barcelona är fullt möjligt om du planerar i god tid.

Du kan exempelvis gå med i grupper på Facebook som handlar om Barcelona då det alltid finns människor som letar efter rumskompisar eller känner någon som hyr ut. Kika också på landets största bosajt Idealista där det finns massor av boende annonser inom alla prisklasser. Att hyra i Barcelona kan kosta allt mellan 300 till 4 000 euro i månaden beroende på i vilket område du vill bo.

Bra att veta! Var också beredd på att behöva betala en deposition på en eller två månadshyror innan du flyttar in i ett nytt boende. Ofta måste du även betala en avgift till den agentur eller mäklare som har hand om uthyrningen av boendet, om du nu inte lyckas hyra privat vill säga Se därför till att du har en bra budget innan du flyttar så att du slipper stressa när du väl är där. 

Levnadskostnader

Som tidigare nämnt är levnadskostnaderna i Spanien betydligt lägre än i många andra EU-länder, speciellt Sverige. Om vi jämför mellan Stockholm och Barcelona kan du räkna med att bara behöva betala halva summan av det mesta i Spanien såsom restaurang- och cafébesök, livsmedel etcetera. I Barcelona kan du alltså spara en del pengar även om du nu skulle tjäna aningen mindre än tidigare. 

Säkerhet

Barcelona är en relativt trygg stad att bo i samt besöka men det kan ändå vara bra att känna till vissa saker vad gäller säkerhet och kriminalitet. Likt andra stora städer så bör du vara uppmärksam på ficktjuvar och aldrig lämna tillhörigheter utan uppsikt. Var särskilt medveten vad gäller folksamlingar och i kollektivtrafiken med mera. Ett bra sätt att göra det svårare för tjuvar att stjäla från dig är att ha dina värdesaker i en väska på magen.

Ta heller aldrig med dig mer pengar än vad du behöver när du är ute och se till att ditt pass är i säkert förvar då våra svenska pass är eftertraktade stöldgods. Spanjorerna kan vara väldigt trevliga och charmiga men var på alerten om någon kommer och pratar med dig på gatan så att du inte under tiden blir bestulen från annat håll. Att rapportera brott i Barcelona är inte helt lätt då polisen inte är lika tillmötesgående som i Sverige, speciellt inte mot någon som inte kan språket.  

Sjukvård

I Spanien har du alltid rätt till akut sjukvård som EU-medborgare, dock måste du kunna visa det blåa EU-kortet från Försäkringskassan. Då sjukvården också är gratis är det ofta långa köer och det kan vara svårt att få specialisthjälp. Om du blir akut sjuk eller är med om en olycka vänder du dig till akutmottagningen hos ett allmänt sjukhus (Seguridad Social, urgencias).

Om du istället behöver uppsöka vård som inte är akut är det vårdcentralen (Centro de Salud) som gäller. En stark rekommendation är att ordna privat sjukvård om du ska bo i Spanien under en längre tid. På så vis får du snabbare vård, utan väntetider, bättre kontakt med läkare samt finns det i regel fler engelsktalande läkare som jobbar på privata sjukhus. En privat sjukförsäkring är också en bra idé om du behöver ha sporadisk kontakt med sjukvården för recept på mediciner bland annat. 

Transport

Kollektivtrafiken är välorganiserad i Barcelona där du kan välja mellan att transportera dig via tunnelbana, tåg, tram, buss eller taxi. Det absolut enklaste och billigaste sättet att ta sig runt är med tunnelbanan (metro). All kollektivtrafik i staden använder ett och samma biljettsystem där varje biljett är giltig i en timme och 15 minuter.

Du kan välja att köpa en enkelbiljett, flerdagars biljetter, ett åkkort på 10 gånger och andra långsiktiga prenumerationer beroende på hur ofta du vill transportera dig. En enkelbiljett kostar 2,20 euro till skillnad från taxi som har en startavgift på 2,10 euro och därefter kostar 1,10 euro per kilometer. 

Saker att göra i Barcelona

Nu till det roliga! Barcelona är en fantastisk och pulserande stad som har allt du kan önska dig: otroliga sevärdheter, förstklassiga restauranger, ett sprudlande nattliv, vacker natur och bra shopping. 

Sevärdheter

Sevärdheter barcelona

Det finns vissa sevärdheter du bara inte får missa. Barcelona erbjuder på många ställen en drömmig arkitektur som måste upplevas på plats. Om du inte är något fan av att besöka gamla byggnader och historiska ställen behöver du självklart inte springa runt till alla som finns, men vi lovar att du kommer uppskatta deras skönhet om du ger dem en chans.

Dessa platser måste du besöka:

 • Sagrada Familia. Detta är ett av Spaniens mest besökta monument och du kommer att förstå varför. Det otroliga templet är fortfarande inte färdigbyggt sedan Antoni Gaudi påbörjade byggnationen 1882. Den förväntas inte heller vara klar förrän omkring 2030. Beundra dess kombination av gotisk och jugendlig arkitektur där utsidan är utsmyckad och symbolisk medan insidan är mer stram och majestätisk. 
 • Barri Gòtic. “De gotiska kvarteren” är den äldsta stadsdelen i Barcelona känd för sina smala medeltida gator fulla med trendiga barer, klubbar och katalanska restauranger. Här finns mängder av hantverkare som säljer lädervaror och smycken och längs avenyn La Rambla finns gatustånd för blommor och mat. Glöm heller inte att besöka stadens pampiga katedral när du är här. 
 • Casa Batlló. Om du vill uppleva fantastisk arkitektur utöver det vanliga är ett besök i Casa Batlló ett måste. Detta hus, ägt av industrimagnaten Josep Batlló Casanovas, var ett renoveringsprojekt som utfördes av Antoni Gaudí mellan 1904-1906. Huset kallas i folkmun för “Casa dels ossos” (Huset av ben) på grund av dess skelettliknande fasad som även består av vacker mosaik och säregna balkonger. Hela byggnaden består av böljande oregelbundna former där varje rum är helt unikt vilket gör att huset omnämns som ett av periodens största mästerverk. 
 • Camp Nou. Även om du inte är någon fotbollsfantast är Camp Nou, FC Barcelonas nya hemmaarena, värt ett besök. Arenan är den största i hela Europa och används förutom till fotbollsmatcher även till konserter av olika slag. Den magnifika byggnaden mäter 250 gånger 220 meter och är 48 meter hög. 
 • La Rambla. När du är trött på att se majestätisk arkitektur kan du ta en tripp till den kända boulevarden La Rambla där det alltid är något kul på gång. Strosa runt bland kiosker, blommor, terrasser, restauranger, butiker, gatuunderhållare och mycket mer. Boulevarden är en kilometer lång och sträcker sig från Plaça Catalunya, stadens största torg, ända till hamnen Port Vell. 

Mat

Mat är en stor del av Barcelona och hela landets kultur. När du tänker på att äta i Spanien kanske dina tankar direkt går till tapas men faktum är att landet erbjuder så mycket mer i form av förstklassig mat från världens alla hörn. Så passa på att njuta av alla läckerheter som finns i din närhet i staden. Till skillnad från Stockholm behöver du inte betala en mindre förmögenhet för att kunna gå ut och äta riktigt fin mat.

Några av landets specialiteter som du måste prova är:

 • Paella – maträtt med ris, kött och saffran samt alternativt skaldjur.
 • Tapas – smårätter av alla dess slag.
 • Crema Catalana – dessert som består av kräm med ett hölje av bränt socker.
 • Pa amb Tomaquèt – lik den italienska bruschettan med bröd och tomat.
 • Botifarra amb Mongetes Seques – grillad blodpudding-korv med vita bönor.
 • Las Salsas – olika delikata såser.
 • Arròs Negre – en form av paella som innehåller bläckfisk, fisk, skaldjur, lök, vitlök och tomater.
 • Zarzuela – en blandning av olika typer av fisk som serveras i en lerkruka.
 • Pollo Asado a la Catalana – grillad kyckling med torkad frukt såsom katrinplommon, russin med mera.
 • Embutidos – typisk Katalansk råkorv.

Uteliv

Uteliv Barcelona

Något som inte går att klaga på i Barcelona är dess nattliv. Staden är ju som bekant för många väldigt trendig och dess uteliv är inget undantag. Det finns gott om olika typer av klubbar i alla prisklasser som kan besökas alla dagar i veckan, dock är helgerna att föredra för mest folk och hög energi. En utekväll i Barcelona startar oftast senare efter midnatt så det finns ingen anledning till att stressa till klubben utan passa istället på att besöka någon bar eller två för ett par drinkar innan. 

Trendiga nattklubbar i Barcelona:

 • Pacha Barcelona – Ibiza-inspirerad inredning där olika musikstilar spelas varje dag. Även nationella och internationella dj:ar uppträder ofta. 
 • Moog – centralt läge med två våningar, en våning spelar pop och den andra house och techno. 
 • Sala Apolo – unikt ställe som anordnar temakvällar under veckan med olika musikstilar. 
 • INPUT – exklusivt med en imponerande ljudanläggning som experimenterar med musik och dans.
 • Disco City Hall – för dig som gillar techno och housemusik med en discokänsla.
 • Razzmatazz – en av de största klubbarna i staden som har plats för upp till 2000 besökare, fungerar även som konsertlokal.
 • RED58 – intimt där både internationella stjärnor och nya lokala talanger får möjlighet att spela sin musik. 
 • Otto Zutz Club – populär nattklubb som spelar hiphop, R&B, funk och housemusik.
 • Sutton Club – elegant ställe som är känt för sin imponerande inredning och sina kända gäster. 
 • Sidecar – spelar alternativ musik i genrer som rock, indie, punk och experimentell musik, anordnar både livekonserter och dj-framträdanden. 

Natur

Barcelona är ju också känt för sin kust och dess stränder. Så om du gillar att ligga och steka på en strand eller ta ett dopp i det blå finns det väldigt goda möjligheter i staden. Dock är det inte enbart stränderna som lockar många av stadens invånare, Barcelona bjuder även på lummiga parker med utsikt och eleganta monument. 

Vackra parker och stränder i Barcelona:

 • Montjuїc – betyder “judarnas berg” och är ett berg samt parkområde beläget vid stadens hamn.
 • Parc de la Ciutadella – en 17,43 hektar stor park belägen norr om Ciutat Vella som uppkom i samband med rivningen av Barcelonas citadell.
 • Parc Güell – ritades och skapades av Antoni Gaudí med flera och var från början inte tänkt att bli en park utan var ett byggprojekt för ett exklusivt bostadsområde.
 • Playa de La Barceloneta – strand som ligger i hjärtat av Barcelona och är 422 meter lång.
 • Mossen Costa i Llobera Gardens – botanisk trädgård som ligger vid foten av Montjuïc och vetter mot havet.
 • Bogatell Beach – en lugn och bekväm strand av vit sand som mäter 700 meter, perfekt för familjer och vattenaktiviteter såsom snorkling, vattenskidor, kajak med mera. 
 • Parc del Laberint d’Horta – Barcelonas äldsta park som har olika områden med temat romerska och grekiska gudar, bland andra Eros, Danaë, Ariadne och Egeria.

Shopping

shopping i Barcelona

Det är nästintill omöjligt att hålla sig borta från shopping i Barcelona, det finns så mycket fint. Det varma vädret och den livliga kulturen gör också att modet är annorlunda än vad du troligtvis är van vid: klara färger blandas med kreativ design och innovativa former. Om du gillar mode till ett bra pris kommer du inte att kunna gå på stadens alla avenyer, gator och shoppingområden utan att handla något.

 • Portal de l’Àngel – populärt stråk som sträcker sig från Plaça de Catalunya och katedralen där du kan köpa det mesta från mode till böcker, elektronik och sportutrustning.
 • Rambla de Catalunya – en fortsättning på La Rambla fast med färre turister. Här hittar du trendiga designbutiker, konstgallerier, teatrar, exklusiva hotell och lyxrestauranger.
 • Passeig de Gràcia – internationell shoppinggata för dig som är ute efter lyxvaror från märken såsom Chanel, Gucci, Louis Vuitton, MaxMara, Jimmy Choo, Antoni Miró, Roberto Merino med flera. 
 • Carrer d’Avinyó – ligger i Barri Gòtic och har en autentisk och historisk känsla. Här kan du köpa konsthantverk och annat lokalt smått och gott. 
 • La Boqueria – matmarknad under tak som hittas på La Rambla där du kan handla frukt och grönt, kött, fisk och skaldjur, ost, nötter, kryddor, sötsaker och mycket mer.
 • El Corte Inglés – ett av Barcelonas största varuhus med åtta våningar som består av fler än 700 nationella och internationella märken. 
 • El Born – charmigt område som är en av de trendigaste och populäraste shoppingplatserna i staden. 
 • Plaça de Sant Josep Oriol – vackert torg bredvid basilikan Santa Maria del Pi där en konstmarknad äger rum varje helg, ett perfekt tillfälle att köpa tavlor och handgjorda souvenirer.
 • Diagonal Mar – ett av stadens nyaste centrum med fler än 200 butiker som är beläget i El Poblenou nära havet. 
 • Westfield La Maquinista – ett av Kataloniens största varuhus med fler än 230 butiker som är mer eller mindre byggt utan tak. 

Allmän fakta

Barcelona är den största staden i Katalonien och den näst största i Spanien med sina 1,6 miljoner invånare. Staden har länge varit ett otroligt populärt resmål, främst vad gäller semester men på senare tid även en plats att bosätta sig på. Med det underbara Medelhavsklimatet, den avslappnade kulturen, fantastiska naturen och den delikata maten är det inget konstigt att folk väljer att flytta till Spanien, närmare bestämt Barcelona som erbjuder den perfekta kombinationen av stads- och strandliv.

Blandat med de relativt låga levnadskostnaderna samt det händelserika utelivet är denna metropol en idealisk plats för den som längtar efter en annan typ av livsstil än den vi har i Sverige.

Fördelar med att bo och arbeta i Barcelona

Förutom det faktum att Barcelona i princip har allt du någonsin kommer att önska dig i form av de saker vi nämnt här ovan, är också spanjorerna mycket sociala, öppna och vänliga vilket gör det så mycket roligare att både arbeta och bo i staden. De flesta tillbringar den största delen av sin tid utomhus vilket gör att Barcelona är full av liv under många timmar av dygnet.

Befolkningen älskar att umgås i grupper och anordnar mer än gärna stora middagar och träffar med släkt och vänner. Till skillnad från i Sverige händer det mycket saker även efter kl 22 de flesta dagar i veckan vilket du till en början troligtvis kommer att känna dig ovan vid. Barcelona är som sagt inget oupptäckt resmål så det är mer än troligt att du kommer stöta på många svenskar och övriga nordbor under din vistelse.

Detta kan kanske till och med vara lite skönt då allt annat runt omkring kommer att vara främmande och nytt. Börja planera ditt nästa stora äventyr redan idag och anslut dig till de som redan fallit för paradiset som är Barcelona.

Checklista: Innan du flyttar till Barcelona

 • Gå igenom alla dina ägodelar och prioritera vad du verkligen vill ta med och vad som eventuellt kan magasineras.
 • Kontakta skattemyndigheten i Sverige och i Spanien.
 • Jämför priser för olika flyttfirmor i god tid.
 • Ta reda på hur du skaffar ett spanskt bankkort.
 • Fixa med adressändring och eventuell eftersändning av post.
 • Säg upp dina medlemskap i föreningar och organisationer om du har några.

Vill du testa på att jobba utomlands?

Är du trött på samma gamla rutin? Bryt dig loss och dyk in i ett nytt äventyr i Barcelona. Upplev en pulserande livsstil, påskynda din karriärutveckling och bli en del av vårt härliga team idag! Vänta inte bara på förändring, var förändringen.