Home » Barcelona » Kriminalitet och säkerhet i Barcelona – Saker du bör känna till
Barcelona, Spain Row of police cars

Kriminalitet och säkerhet i Barcelona – Saker du bör känna till

Barcelona är en vacker stad med mycket spännande att titta på, men du har säkert hört att du bör passa dig för ficktjuvar i stan? Jajamän, även om Barcelona anses vara relativt säkert och tryggt är tyvärr ficktjuvar och stölder mycket vanligt förekommande.

Med plats nummer 26 på World Population Reviews lista över världens 60 säkraste städer ligger Barcelona strax efter andra europeiska metropoler som London, Paris och Madrid.

Kriminalitet och säkerhet är alltid en viktig aspekt att ta hänsyn till när du flyttar eller reser till en ny stad, men låt dig inte skrämmas av andras historier. 

Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan hålla dig så trygg som möjligt när du är på besök eller bor i staden.

Områden i Barcelona du bör vara extra försiktig i

Barcelona kan upplevas som en stor stad i litet format på så vis att det går ganska fort att promenera eller åka kommunalt mellan de olika områdena i staden. Som nyinflyttad eller turist i staden är det viktigt att känna till vilka områden du bör undvika eller åtminstone vara extra försiktig i. 

El Raval anses vara den värsta stadsdelen, och detta område bör du helst undvika, särskilt nattetid. Områdena El Born och Gòtic som båda ligger intill varandra och centralt i staden är mycket populära bland turister eftersom det där finns en hel del spännande restauranger, coola barer och livliga nattklubbar. 

Även vid strandområdet Barceloneta bör du vara extra vaksam över dina tillhörigheter, särskilt utanför de populära strandklubbarna som ligger intill casinot.

Turistområdena är mest utsatta

En av anledningarna till att just dessa områden ofta flaggas när det kommer till säkerhet är främst på grund av att det rör sig mycket turister, vilket attraherar ficktjuvar och annan typ av kriminell verksamhet. 

Gatorna påminner dessutom om labyrinter och är svårnavigerade om man är ny i stan, vilket gör det lätt för ficktjuvar att snabbt komma undan till fots, på elsparkcykel eller moped. 

Stöld sker även i de bättre områdena

Naturligtvis bör risken för ficktjuvar inte avskräcka dig helt från att upptäcka de vackra områdena i Ciutat Vella, såsom El Born, Gòtic och Barceloneta. Att råka ut för ficktjuvar kan likväl ske även vid säkrare områden som Eixample, Gracia och Sarrià-Sant Gervasi. 

Undvik kollektivtrafik nattetid

Kollektivtrafiken i Barcelona bör du helst undvika nattetid, särskilt på helgerna. Nattetid rör sig både mindre folk och säkerhetsvakter i kollektivtrafiken. Det innebär att tunnelbanor och nattbussar är perfekta områden för tjuvar att hitta potentiella byten på.

Det kan verka som en bra idé att spara taxipengar och i stället ta tunnelbanan hem från nattklubben eller efter ett lugnt restaurangbesök på stan, men undvik helst detta och ta hellre den säkrare vägen med taxi hem. Särskilt om du är ensam och inte känner till staden.

Om du absolut måste åka tunnelbana nattetid, undvik tomma vagnar och perronger och försök att vara vaksam på din omgivning under resan och när du stiger av.

Ta helst taxi hem nattetid

Att åka taxi i Barcelona är både smidigt och billigt i jämförelse med vad en taxi kostar i Sverige. Se dock till att alltid åka taxi med licens. Denna syns i rutan bredvid taxametern. 

Svarttaxi är mindre vanligt i Barcelona, men visst finns de här också. Dessa håller i sådana fall oftast till utanför nattklubbar och “lockar” till sig kunder. Undvik dessa och ta hellre en vanlig och licenserad taxi.

Om du vill vara säker på att du åker en licenserad taxi kan du alltid ladda ner taxiappen Freenow. Andra alternativ för att åka bil tryggt är Uber eller Cabify. I dessa appar kan du även lägga till din hem- eller hotelladress och betalkort för att betala direkt i appen i stället för i bilen.

Om olyckan väl sker

Tyvärr händer saker utanför vår kontroll och om en olycka som stöld skulle ske finns inget annat att göra än att ta hand om situationen och göra de nödvändiga stegen som krävs. 

Det betyder att du behöver göra en polisanmälan (denuncia) och det gör du hos närmaste polisstation. På Mossos d’Esquadras hemsida hittar du vad du bör förbereda inför ett besök på polisstationen.

Vid nödsituation ring 112

Nödnumret i Spanien är detsamma som hemma i Sverige. Vid en nödsituation bör du alltid ringa 112. Om situationen inte kräver att du ringer kan du hitta fler viktiga telefonnummer på Barcelonas egen hemsida.

5 allmänna tips för att hålla dig säker

  • Var vaksam över personer som kommer fram och exempelvis vill skoja eller visa ett trolleritrick.
  • Se alltid till att hålla dina tillhörigheter nära dig om du är på stranden och ha alltid en i sällskapet som stannar kvar och vaktar väskor eller tillhörigheter.
  • Håll väska och ryggsäck nära dig om du arbetar eller studerar på café. Var vaksam över personer som sätter sig vid bordet bredvid eller kommer fram och frågar om var uttag finns eller dylikt.
  • Undvik helst att lägga mobiltelefonen på bordet om du är på en bar, restaurang eller uteservering.
  • Försök att inte bära med alla viktiga kort i plånboken och se till att ha tillgång till ett extra BankID på datorn ifall du skulle bli av med mobiltelefonen. Kom ihåg att du enligt lag Art­ikel 4 i Or­ganic Law 4/2000 alltid måste bära med dig en giltig identitetshandling om du är i Barcelona på besök eller NIE-nummer om du är bosatt i Spanien.