Home » Barcelona » Topp 10 jobb i Barcelona för expats
A woman in Barcelona looking for a job on her laptop

Topp 10 jobb i Barcelona för expats

Att arbeta utomlands är en dröm för många. Förutom att du får en internationell arbetslivserfarenhet och möjligheten att använda ett eller flera andra språk kommer även ditt CV att få en rejäl boost. 

Men vilka jobb finns det egentligen för utlandssvenskar och expats i Barcelona? Läs vidare för att lära dig mer och få inspiration inför ditt livs äventyr och arbetssökande i Barcelona.

1. Svensk eller flerspråkig säljare kräver ingen erfarenhet

Barcelona är en stad full av möjligheter för dig att utvecklas som person, både privat och professionellt. Att arbeta som säljare lockar många svenskar och det finns gott om svenska och internationella företag som söker svensktalande säljare. 

Kanske har du tidigare erfarenhet inom sälj eller så har du ingen alls. Inga problem, i många fall får du både utbildning vid anställningens start och löpande coaching för att du ska kunna utvecklas och bli en stjärna inom sälj. 

Ett exempel på ett företag som rekryterar svensktalande säljare i Barcelona är Effective Communication CPM.

2. Svensktalande kundsupport – bli upplärd på plats

För den som vill utveckla sina kommunikativa färdigheter och problemlösningsförmågor är ett jobb inom kundsupport eller kundstjänst den rätta vägen att gå.

Precis som för säljare hålls oftast en grundutbildning i samband med anställningens start. Så även om du precis har tagit studenten eller har arbetat med kundservice tidigare är möjligheterna många i Barcelona. 

Du kan hitta jobb inom svenska kundtjänstjobb hos Webhelp, Releasy med flera.

3. Teknisk support hos internationella företag

Har du förutom dessa ovannämna färdigheter och förmågor även en teknisk bakgrund eller utbildning? Då kanske ett arbete inom teknisk support kan locka? I så fall är Barcelona en utmärk destination med sin dynamiska och växande tech-industri. 

Många internationella företag som Google, SAP, Autodesk med flera har kontor i Barcelona som rekryterar svensktalande personal till olika typer av supporttjänster. 

4. Rekryterare på små eller stora företag

Är du en person med naturliga färdigheter i att kommunicera och hantera kontakt med människor? Då kanske rollen som rekryterare kan vara något för dig. 

Eftersom Barcelona är en internationell stad med mycket expats och internationella företag finns det många goda möjligheter för dig som talar flera språk och har bakgrund eller utbildning inom personalvetenskap, HR eller rekrytering.

Dessa typer av roller finns hos både små och stora företag. Exempelvis kan du hålla utkik efter sådana tjänster hos större rekryteringsföretag som Randstad, Manpower, Blu Selection med flera.

5. Arbeta i hotell- och restaurangbranschen

För dig som bemästrat spanskan och kanske till och med katalanskan, står dörrarna vidöppna för dig som vill arbeta inom hotell- och resturangbranschen. 

Även om Barcelona är en internationell stad och populär turistdestination är spanska och i vissa fall katalanska krav för att arbeta på många hotell och restauranger. Undantagsvis skulle vissa internationella hostel vara något mer öppna för att ta emot jobbansökningar från personer med basnivå i spanska. 

Några sidor som kan hjälpa dig att hitta jobb inom hotell-och restaurangbranschen är HotelCareer, Hosco och Caterer. Är det ett mindre hotell eller restaurang du söker jobb på kan du alltid testa din tur genom att besöka och lämna in en fysisk kopia av ditt CV, referensbrev och dylikt.

6. Språklärare – Lär ut de språk du kan

Har du en passion för språk och vill dela passionen genom att lära ut till andra? Då är jobbet som språklärare något för dig. Det finns massor av språkskolor i Barcelona där språk som spanska, katalanska, engelska, franska, tyska, italienska, arabiska osv. undervisas. 

Uppläggen för språkkurser är brett och varierande. Du kan exempelvis undervisa i klassrum eller online för en större grupp, mindre grupp eller ge privatlektioner. Några populära språkskolor i Barcelona är BCN Lip, BCN Languages med flera.

7. Översättare eller tolk

Ett annat alternativ för dig som är flerspråkig och har en utbildning inom språk är att arbeta som tolk eller översättare. Beroende på vilken typ av uppdrag du söker ser kraven olika ut. Du som är utbildad inom översättning eller som tolk kan börja med att gå med i en tolkförening. 

I Barcelona finns ATIJC (Associació de Traductors Jurats de Catalunya). För att sedan hitta arbete inom översättning eller som tolk kan du söka uppdrag hos översättningsbyråer, både lokalt i Barcelona eller Spanien samt online. 

8. Turistguide eller reseledare

Är du duktig på storytelling och berättar ofta anekdoter och detaljer kring stadens arkitektur, byggnader, kultur med mera för vänner och familjer som kommer på besök? Kanske har du även en relevant utbildning inom turism, kulturhistoria eller dylikt som du kan applicera på ett jobb som turistguide eller reseledare. 

För att bli turistguide i Barcelona behöver du validera din yrkestitel hos spanska utbildningsministeriet Ministerio de Educación, behärska spanska och katalanska och få godkänt i inträdesprovet för att arbeta som turistguide i Katalonien. 

Du kan läsa mer om hur du blir turistguide i Barcelona på Generalitat de Catalunya.

9. Barnskötare eller nanny hos en internationell familj

Tycker du om att arbeta med barn, har bra tålamod, är kreativ och en naturlig problemlösare? I så fall är jobbet som barnskötare eller nanny perfekt för dig. 

Med tanke på att det finns så många internationella barnfamiljer i och utanför Barcelona finns gott om möjligheter för dig som söker jobb som barnskötare. 

För att hitta jobb som nanny eller barnskötare kan du söka dig företag som The Nanny Line, Nannies Barcelona, Nannies & Mannies med flera.

10. Läxhjälp för studerande

Kanske är du studerande eller söker ett extrajobb vid sidan av ditt heltidarbete? Varför inte arbeta med att ge läxhjälp till andra studerande? 

Behoven av läxhjälp kan variera beroende på vilken eller vilka ämnen du kan tänka dig att ge läxhjälp inom. Du kan exempelvis ge läxhjälp inom språk, matematik, naturkunskap, psykologi. 

För att hitta jobb inom läxhjälp kan du kika på hemsidor som Learnpick, iTalki med mera.

Barcelona kryllar av intressanta arbetsmöjligheter för expats och det här är bara början på alternativen som väntar i denna färdsprackande stad. Se till att putsa upp ditt CV utefter vad som förväntas i Spanien innan du kör igång med jobbsökandet på riktigt för att öka dina chanser att få jobbet.