Home » Barcelona » 6 tips för att hitta arbete utomlands efter examen
jobba efter examen

6 tips för att hitta arbete utomlands efter examen

Efter skolgången är det populärt för svenskar att vända blicken mot utlandet för att få nya upplevelser. Många väljer då att ta ett så kallat “sabbatsår” och kanske jobba med något på sydligare breddgrader. Tanken om att få träffa nya vänner för livet och utforska nya platser lockar de flesta – inte minst unga som precis tagit studenten.

Men ibland kan det vara svårt att hitta en sysselsättning, som ger någorlunda bra betalt, då det är svårt att veta var man ska börja. Därför ger vi nu 6 tips för att hitta arbete utomlands efter examen!

1. Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

På Arbetsförmedlingen kan du hitta arbete utomlands efter examen, då de inte bara listar jobb i Sverige. Arbetsförmedlingen försöker även gallra bort oseriösa företag med dåliga avtal. Gå till ditt närmsta AF-kontor och berätta för din rådgivare att du vill jobba utomlands. De kommer hjälpa dig med viktiga papper och ge dig tips på var du kan söka.

2. Registrera dig på EURES

EURES är en portal för arbetssökande inom EU/EES. Alla som vill jobba utomlands efter skolan bör registrera sig där, då de listat miljontals tjänster i hela Europa. De flesta arbetsgivare använder EURES för sina jobbannonser och på hemsidan finns även nyttig information om hur det är att jobba och bo i alla länder som är valbara.

3. Skapa ett snyggt CV (Europass)

Ett skarpt och välkomponerat CV är A och O för den som försöker hitta arbete utomlands efter examen. Där kommer tjänsten Europass in i bilden. Det är ett smidigt verktyg för att skapa ett snyggt CV med din arbetslivserfarenhet och bakgrund. Många arbetsgivare känner till mallen och du kan enkelt översätta en resumé till över 30 språk samt ladda upp ditt färdiga CV till EURES.

Här har vi skapat en guide där vi går igenom allt som ska ingå i ett spanskt CV.

4. Sök jobb i länder med svensk anknytning

Svenskar är kända för sitt tillmötesgående sätt och arbetsmoral. Och detta har manifesterats hårt i exempelvis Spanien, Storbritannien, Malta, Grekland och USA. Därför kan det vara smart att först fokusera på just dessa när du söker jobb utomlands efter skolan. “A hard-working Swede” är ett begrepp att ta fasta på, se bara till att föra traditionen vidare!

5. Ta hjälp av vänner & familj

Många studenter får ofta höra att ‘det är viktigt att knyta kontakter’ i ung ålder. Detta är också något att utnyttja när du försöker hitta arbete utomlands efter examen. Kanske jobbar någon i din närhet på ett jobb med ett utländskt dotterbolag? Kusinen kanske har jobbat på en restaurang i Spanien för något år sedan. Oftast är vägen till att få en arbetsintervju i utlandet kortare än man tror.

6. Gör en spontanansökan under resan

Är du på semester i en stad du kan tänka dig att jobba och bo i? Gå då till en butik, restaurang eller var du nu vill jobba och gör en spontanansökan. Chansen att få en anställning när du möter en chef ansikte mot ansikte är mycket större än om du skickar ett mejl några veckor efter att du kommit hem från charterresan. Tänk bara på att vara trevlig och förberedd för eventuella frågor. Ta även med ett engelskt CV med bild och undvik att gå dit under rusningstrafik.

Säsongsarbete & jobb på svenska

För dig som bara vill jobba några månader om året och kanske studera vidare så är ett säsongsarbete att föredra. Dessa jobb brukar oftast vara på populära semesterorter och vara under max sex månader. Om du gillar sol så kan du få jobb som barnpassare på ett hotell eller kanske som bartender eller guide på Ibiza. Om du gillar snö så finns det många olika tjänster på skidanläggningar i Schweiz och Österrike.

Många svenska företag väljer också att flytta sin verksamhet till länder med lägre beskattning. Det betyder också att det kommer finnas många jobb som kräver svenska som språk. Dessa typer av jobb är lätta att få och innefattar oftast roller som kundtjänstmedarbetare eller telefonförsäljare.

Sammanfattning

Att hitta ett arbete utomlands efter examen kräver lite mer av dig som student, men är oftast värt besväret. Många arbetsgivare i utlandet letar efter unga svenskar utan arbetslivserfarenhet, då de vet att vi har en hög arbetsmoral. Skapar du ett översatt CV och besöker EURES frekvent så kommer du snart att sitta på flyget mot drömlandet!

Sök jobb i soliga Spanien

Letar du efter en väg ut ur det vanliga livet och kan tänka dig att jobba i soliga Spanien? Barcelona väntar på dig. Lev ett färgstarkt liv, använd dina färdigheter till fullo och arbeta tillsammans med vårt passionerade team. Se till att förändringen sker och ansök idag!