Home » Barcelona » Hur du hittar en praktikplats i Barcelona
Man and Woman sitting at desk on internship

Hur du hittar en praktikplats i Barcelona

Det finns många goda anledningar till varför du bör ha en praktikplats under sina studier. För dig som studerar i Barcelona är det ett ypperligt tillfälle att knyta värdefulla kontakter inför ditt framtida yrkesliv, oavsett om du vill stanna kvar i staden eller planerar att flytta tillbaka till Sverige efter dina studier. 

Läs vidare för att lära dig mer om hur du hittar en praktikplats i Barcelona.

Många fördelar med att ha en praktikplats

Att ha en praktikplats vid sidan om dina studier är mycket vanligt för både utbytesstudenter och studenter som läser fristående kurser, kandidatexamen, masterutbildning eller dylikt. 

En praktikplats ger dig möjlighet att utforska olika karriärbanor och testa olika arbetsroller så att du kan fatta bättre beslut inför ditt yrkesliv. Dessutom vässar du dina kunskaper och kompetenser, vilket gör att ditt CV blir mer attraktivt när du söker ditt framtida drömjobb.

Bygg ditt Barcelonanätverk och skapa kontakter via yrkesplattformer

Onlineplattformer som LinkedIn, Graduateland och Glassdoor är utmärkta hemsidor för att både bygga ditt professionella yrkesnätverk och söka fram olika företag, jobböppningar och även praktikplatser. 

Många företag annonserar ut om lediga positioner för internship- eller trainee program som är särskilt anpassade för dig som studerar.

Kartlägg och läs på om företag som intresserar dig

Kanske har du hittat ett antal intressanta företag eller organisationer, eller har ett hum om vilken typ av bransch du är nyfiken på att praktisera inom. Då kan det vara värt att göra en lite mer noggrann kartläggning kring olika företag och organisationer som du intresserar dig eller som arbetar inom den bransch du är nyfiken på.

Sök fram företagets hemsida, sociala medier och företagsprofil på olika yrkesnätverk för att göra mer ingående research kring huruvida företaget kan vara intressant för dig att skicka en spontanansökan till eller inte. Kanske visar det sig att du har en gemensam bekant som arbetar eller har praktiserat på företaget som är villig att dela värdefull insight med dig. 

Skicka en spontanansökan

När du väl har gjort din research om företaget eller organisationen kan det vara en bra idé att söka fram vilka tillgängliga tjänster det finns att söka. Kanske har du tur och företaget söker praktikanter för den typ av område du är intresserad av att arbeta med. 

Om inte, kan det vara väl värt att skicka en spontanansökan. Leta fram ansvarig rekryterare och skicka din spontanansökan med ett välformulerat personligt brev om varför du är intresserad av en praktikplats hos företaget tillsammans med ett uppdaterad CV. 

Var tydlig i mejlets ämnesrad att du söker en praktikplats och inom vilket område, exempelvis marketing, försäljning, HR, osv. Att bifoga eventuella kursbilagor och vilka kurser du har läst eller ska läsa inom det område du studerar kan vara en bra idé för att ge rekryteraren tydlighet kring vilka kompetenser du kan bidra med eller har grundkunskaper inom.

Svenska och skandinaviska företag i Barcelona

Det finns ett flertal svenska företag att söka både jobb och praktikplats hos i Barcelona. På hemsidan Svenskar i Barcelona hittar du många av dessa företag och du kan även se vilka tjänster som annonseras ut.

Svenska Handelskammaren i Barcelona (Cámara de Comercio Hispano – Sueca de Barcelona) är också utmärkt för att söka fram svenska företag verksamma i Barcelona. Förutom jobberbjudanden kan du även hitta kommande evenemang för att nätverka med andra svenska yrkesverksamma i Barcelona eller gå på föreläsning av olika teman inom företagande på spanska marknaden.

Nordics in Barcelona är ett businessnätverk som kan vara värt att spana in. De riktar sig till privatpersoner och företagare i Barcelona. Nätverket ger dig tillgång till events, föredrag, rekrytering med mera.

Hitta praktikplats via forum på Facebook

Precis som du kan hitta både rum, lägenhet, events och en andrahandsmarknad via Facebook finns även flera forum eller grupper för just praktikplatser och extrajobb för studenter i Barcelona. 

Några av dessa är Internship in Barcelona & Spain, Barcelona Internship!!! och Barcelona Startups: jobs,internships and co-founders. De här grupperna är utmärkta för att både själv posta inlägg där du kort beskriver vilken typ av praktikplats du söker och för att leta fram utannonserade praktikplatser.

Ta hjälp av en rekryteringsfirma för att bli matchad med rätt praktikplats 

Det finns ett flertal rekryteringsfirmor som arbetar med att rekrytera studenter för olika typer av praktikplatser. Dessa rekryteringsfirmor hjälper oftast till att matcha dig med rätt praktikplats och förbereda dig inför ansökan, intervju och eventuell start av praktik om du blir erbjuden och tillsatt rollen som praktikant. 

Normalt tar dessa rekryteringsfirmor en avgift för den service de erbjuder men det kan vara väl värt summan om du vill ha en hjälpande hand genom processen.

Exempel på några sådana rekryteringsfirmor är Spain Internships, Internship in Spain och Tech Internships Abroad