Home » Jobs » Jobba i Barcelona: Här är allt du behöver veta
Man working on the phone

Jobba i Barcelona: Här är allt du behöver veta

Att jobba i Barcelona är väldigt populärt bland unga skandinaver.

Det är ett perfekt sätt att lära sig hur arbetslivet fungerar – samtidigt som det erbjuds sol & bad året runt.

Den här artikeln förklarar allt du behöver veta om hur det är att jobba i Barcelona, vilka jobb som finns och vilka praktiska saker du måste ha på plats innan du sätter dig på flyget ner mot sydligare breddgrader.

Hur är det att jobba i Barcelona?

Eftersom Spanien är med i EU betyder det att du som svensk kommer kunna flytta till och jobba i Barcelona utan några problem. Du får samma rättigheter som en spanjor. Å andra sidan är kulturen en helt annan än vad vi är vana vid i Norden. På både gott och ont.

När det gäller företagsmiljö så följer de flesta en gammalmodig modell; det är en stark känsla av hierarki och vikten av att klä sig på lämpligt sätt när man går till jobbet eller till en intervju är A och O. Däremot är lönerna i Barcelona bland de högsta i Spanien, tillsammans med en 30 dagars betald semester.

Summering:

● EU-medlemmar behöver inte ansöka om visum

● Klä dig rätt och respektera dina chefer

● Hög lön och betald semester

7 krav för att få jobba i Barcelona 

För att få jobba i Barcelona krävs det att du uppfyller vissa krav. Dessa krav varierar beroende på om du ska stanna i 3 månader eller längre. Om du planerar att enbart stanna i 3 månader så behöver du varken bekymra dig om visum eller arbetstillstånd. Detta är på grund av att Sverige, likt Spanien, är med i EU. Om du däremot ska stanna längre än 3 månader så finns det andra regler att ta hänsyn till. 

  1. Ansök om spanskt identitetsnummer (NIE-nummer) 

Alla som vill jobba i Barcelona behöver ansöka om ett spanskt identitetsnummer, också kallat NIE-nummer. Ett NIE-nummer krävs för att du ska få ett anställningsavtal, ansöka om bankkonto, socialförsäkring och sjukvårdskort. Därefter kan du registrera dig för folkräkningen i den lokala staden. Med andra ord, börja alltid med att ansöka om NIE-numret innan du gör något annat.

  1. Ansök om ett socialförsäkringsnummer 

För att kunna dra nytta av sociala förmåner i Spanien behöver du förutom ett NIE-nummer även ha ett spanskt socialförsäkringsnummer. För att få det måste du registrera dig hos Seguridad Social, den spanska motsvarigheten till Försäkringskassan. Under ansökningsprocessen kan du bli ombedd att presentera ditt NIE-nummer, pass och anställningskontrakt. 

Varför behövs ett socialförsäkringsnummer?

Ett spanskt socialförsäkringsnummer är viktigt för att du ska få tillgång till olika sociala förmåner och rättigheter. Det inkluderar även tillgång till den allmänna sjukvården om du skulle skadas eller bli sjuk. 

  1. Börja sök jobb

Som svensk finns det många olika jobb att söka, vare sig du har tidigare arbetslivserfarenhet eller inte. Många svenskar har sina första jobb i Spanien och det finns en rad olika jobb att söka. När du fått ett jobb så är det viktigt att du begär ett anställningskontrakt av din arbetsgivare, eftersom det kommer att krävas av banken för att få öppna ett bankkonto. 

  1. Hitta ett boende 

Att hitta ett boende i Barcelona kan vara lite klurigt när man inte känner till staden sedan innan. Därför är det bra att börja letandet av boende i tid. Detta kan du redan påbörja redan på hemmaplan, men be om en lägenhetsvisning när du anländer i Barcelona innan du skriver på ett hyreskontrakt. 

  1. Öppna ett bankkonto

Att öppna ett bankkonto i Spanien är inte särskilt svårt, men värt att notera kan vara att du borde välja en bank som ligger nära ditt jobb eller hem. Det är nämligen dit du kommer gå för alla viktiga möten och överföringar.

Första gången du besöker bankkontoret så får du inte glömma att ta med dig följande: 

  • NIE-nummer
  • Pass/ID-kort 
  • Anställningskontrakt
  • En räkning som visar din spanska adress
  1. Skriv in dig på vårdcentralen 

När du har fått ditt spanska socialförsäkringsnummer kan du registrera dig på vårdcentralen för att få det katalanska sjukvårdskortet. Det är viktigt att registrera sig där för att kunna få eventuell sjuklön. När du ska registrera dig på vårdcentralen kan det krävas att du har med dig ditt NIE-nummer och bevis på din bostadsadress. Det kan vara till exempel ett hyreskontrakt eller en räkning som är tydligt adresserad till dig. 

Bra att veta: Innan du är registrerad i det spanska social- och sjukförsäkringssystemet kan det europeiska sjukförsäkringskortet ge dig tillgång till akut sjuk- och tandvård.

  1. Folkbokför dig i Barcelona 

Om du planerar att stanna längre än 3 månader måste du folkbokföra dig i Spanien. Du folkbokför dig på den adress där du bor och det gör du genom att besöka det lokala kommunhuset. När du skriver in dig i en kommun eller ett visst område kallas det för Empadronamiento.

Checklista:

  • Skaffa ett NIE-nummer först
  • Ansök om ett socialförsäkringsnummer 
  • Hitta ett boende
  • Hitta ett jobb & be om ett anställningskontrakt av din arbetsgivare
  • Gå till banken – glöm inte alla viktiga dokument!
  • Skriv in dig på vårdcentralen 
  • Folkbokför dig i Barcelona 

Få hjälp av din arbetsgivare 

Det är många steg i processen att flytta och söka jobb i Barcelona. Men som tur är så finns det många arbetsgivare som hjälper dig att komma igång och få ordning på all dokumentation som krävs. Du kan till och med få hjälp med boendet och få din resa till Barcelona betald. 

3 saker att tänka på innan avresa

Det finns några saker att ha i åtanke innan du börjar ditt äventyr. 

Språket

När du söker jobb i Barcelona bör du vara medveten om att språkfrågan är mycket viktig. Speciellt när du befinner dig i Katalonien. Det är faktiskt så att katalanska, tillsammans med spanska, är det officiella språket i landet. Katalanska är en stark gemensam symbol för folket som bor där, men antagligen ingenting som krävs för att få ett jobb. Däremot anses det som en otrolig gest att försöka lära sig språket och på så sätt anamma kulturarvet. På arbetsplatserna räcker det dock oftast med att du kan prata engelska, spanska eller t o m franska.

Levnadskostnader

Förutom flygbiljetten så tillkommer det naturligtvis utgifter i samband med en flytt till Barcelona. Rent allmänt är Spanien inte ett dyrt land att bo i, men priserna har stigit sedan euron infördes. Även om levnadskostnaderna i Barcelona är högre än i andra regioner i Spanien är lönerna också högre, vilket jämnare ut det hela.

Boendet äter upp den största delen av inkomsten. Förutom själva hyran måste du betala utgifter som vatten, el och internet. Vatten brukar nästan alltid ingå i Norden så det är något du kan lägga lite extra tanke på när du duschar.

När du hyr en lägenhet för första gången så kan du räkna med att betala mellan 1-3 månaders deposition. Det fungerar som en säkerhet för hyresvärden ifall något skulle gå sönder eller om du inte betalar i tid.

Kom ihåg: Om du går via en mäklare är deras avgift vanligtvis nästan en hel månadshyra och återbetalas inte när du flyttar ut. Det är därför många yngre väljer att bo ihop för att dela på alla utgifter.

Kultur & Mat

I Barcelona handlar det om att njuta av livet utomhus. Här går du ut för att prata och lära känna nya människor. Det finns nästan alltid ett evenemang eller festival på gång i närheten och gör så att du orkar med arbetslivet.

Framförallt kretsar mycket av livet i Katalonien om mat. Lunchtiden är helig bland alla spanjorer och här bjuds du på färsk fisk och skaldjur, paella, friterade churros och andra godsaker. Att gå ut och träffa vänner är därför synonymt med att gå ut på restaurang – innan det är dags att ta kvällen vidare på stadens gator och torg.

Summering:

  • Du klarar dig runt bra på engelska men det är en god idé att plugga katalanska/spanska
  • Skaffa ett CatSalut-kort för gratis läkarvård
  • Spara ihop pengar till deposition och räkningar
  • Att jobba i Barcelona betyder ofta att du kommer träffa nya människor som vill visa dig runt i staden för god mat och kulturupplevelser

Jobba i Barcelona: Sammanfattning

Att jobba i Barcelona kräver lite förberedelser av dig men som EU-medlem slipper du ansöka om visum och asyl. Det viktigaste är att skaffa sig ett NIE-nummer som används hos alla myndigheter, samt ett sjukvårdskort.

Därefter kan du påbörja din anställning och söka boende. Att bo tillsammans med andra nomader är en bra idé för att dryga ut kassan och hjälpa varandra i början.

Ju längre du stannar, desto bättre är det att försöka lära sig de officiella språken. Då kommer du staden och människorna närmare och kan anamma kulturen på ett helt annat sätt.

Tänk på att mat & dryck är en vardaglig högtid i sig och det är inte ovanligt att fastna på långlunch och stora middagar om vartannat.

På själva arbetet är det viktigt att visa respekt för dina chefer och att klä sig professionellt. Arbetsdagarna kan kännas längre än vad du är van vid men det är för att det finns utrymme för raster och lediga timmar mitt på dagen.

Sist men inte minst hoppas vi att du ska få dig en härlig upplevelse i Medelhavets metropol, skaffa dig ett gediget CV på vägen och knyta kontakter för livet. Lycka till!