Home » Barcelona » Fira La Mercè: Barcelonas största festival
Fira La Mercè

Fira La Mercè: Barcelonas största festival

Barcelona är känt för sin rika kultur och flertal stadsfestivaler, men det finns en tid på året när staden sprakar av fest, musik och glädje något extra. Det är under den årliga La Mercè-festivalen som är en av Barcelonas största och mest älskade evenemang.

I denna artikel tar vi en närmare titt på denna festival, dess historia och vad denna livliga stadsfestival har att bjuda på.

Historien bakom La Mercè

För att förstå betydelsen av La Mercè är det viktigt att veta dess historia. Festivalen firas till ära av Barcelonas skyddshelgon Mare de Déu de la Mercè. Statyn av henne finns i Barcelonas katedral, där den är en central symbol för staden och dess invånare.

Historien går tillbaka till 1687 när staden drabbades av en pestepidemi. Katalanerna bad då sin skyddshelgon om hjälp, och epidemin avtog. Som ett tecken på sin tacksamhet utnämndes Mare de Déu de la Mercè till stadens skyddshelgon, och sedan dess har festivalen firats varje år som en hyllning till henne.

När firas La Mercè?

La Mercè-festivalen äger rum varje år runt den 24:e september. Denna dag är själva höjdpunkten av firandet, men hela festivalen varar vanligtvis i omkring en vecka. 

För att ta reda på exakta datum och program för årets festival, kan du besöka Barcelona stads officiella webbplats. Där hittar du all den senaste informationen om datum, program och detaljer om festivalen. 

Vad kan man förvänta sig att uppleva?

La Mercè-festivalen är känt för sitt breda utbud av evenemang och aktiviteter som passar alla åldrar och intressen. Här är några av höjdpunkterna du inte får missa:

Correfoc – Eldlöpning med demoner och dans

Denna traditionella fest har rötter som går tillbaka flera århundraden. Under Correfoc eller “eldlöpningen” kan du se demoner och drakar som sprutar gnistor och eld, medan människor iklädda flammande dräkter dansar genom gatorna. Det är en upplevelse som verkligen är unik för La Mercè.

Se modiga castellers bilda mänskliga torn

Castells är mänskliga torn som byggs av modiga “castellers.” Dessa torn kan vara upp till tio våningar höga och är en spektakulär syn. Det krävs styrka, mod och samarbete för att bygga dem, och det är en viktig del av den katalanska kulturen.

Traditionen av castells föddes i Katalonien på 1700-talet. Dessa mänskliga torn blev en manifestation av gemenskap och en påminnelse om katalansk självständighet under perioder av politisk oro. Katalanerna använde castells som ett sätt att stärka sin identitet och som en form av fredligt motstånd mot centraliserad makt.

Festa loss till livemusik och konserter

Under La Mercè-festivalen kan du se fram emot en härlig mångfald av gratiskonserter och musikuppträdanden som sprider sig över hela Barcelona. Oavsett om du föredrar klassisk musik, modern pop eller rock, kommer du att hitta musikaliska skatter som berikar ditt festivalbesök. Ljudet av musiken fyller staden och skapar en festlig stämning som är omöjlig att motstå.

Gratiskonserterna och musikuppträdandena under La Mercè är en hyllning till Barcelonas starka kärlek till musik och konst. Staden förvandlas till en gigantisk konsertlokal, där människor från alla hörn av världen samlas för att dela denna enastående musikaliska fest. 

Upplev festliga parader och karnevaler

Färgglada parader och karnevaler är en del av La Mercè. Du kan förvänta dig att se fantastiska dräkter, dansare, musiker och mycket mer under dessa gatufester.

De mest populära platserna för dessa parader och karnevaler är ofta Barcelonas mest ikoniska torg och gator så som Las Ramblas, Plaça de Catalunya och Parc de la Ciutadella. 

Sardanes – Katalansk folkdans

Sardanes är en traditionell katalansk folkdans som har en speciell plats i katalansk kultur. Dansen utförs i en cirkelformation där dansare står hand i hand och dansar i en ring till den rytmiska musiken. 

Vad som gör sardanes unik är den känsla av gemenskap och enhet den förmedlar. Den symboliserar sammanhållning och samarbete, och det är vanligt att människor i alla åldrar och bakgrunder deltar i denna vackra och hjärtevärmande dans. Sardanes är en ofta ett älskat inslag under högtider och festivaler i Katalonien, som exempelvis La Mercè. 

Nattshow med fyrverkerier

La Mercè avslutas ofta med en fantastisk fyrverkerishow som lyser upp Barcelonas natthimmel. Så om du befinner dig i Barcelona under La Mercè, se till att inte missa denna enastående fyrverkerishow. Det är en minnesvärd avslutning på en fantastisk stadsfestival.

Sammanfattning

La Mercè är inte bara en festival utan en kärleksfull hyllning till Barcelonas historia och kultur. Med massor av evenemang så som traditionella ritualer till moderna konserter och festligheter, finns det något för alla att uppleva och njuta av. 

Att delta i La Mercè är ett fantastiskt sätt att fördjupa sig i den katalanska kulturen och skapa minnen tillsammans med vänner som varar för livet.