Home » Barcelona » 6 bra anledningar att flytta till Barcelona
young people in barcelona watching skyline

6 bra anledningar att flytta till Barcelona

Barcelona är en av Europas populäraste turiststäder. Många besöker staden som weekend- och semesterresenärer eller vid konferenser och kick-offs. Att det finns mycket att se och många intryck att smälta är vanligt att höra från personer som besökt staden. 

Här hittar du 6 bra anledningar till att flytta till Barcelona i stället för att bara nöjda dig med semestrar dit. 

1. Soldagar och medelhavsklimat

Att väder påverkar vårt humör kan vi nog alla hålla med om. Barcelona är känt för sitt varma och soliga väder med behagliga temperaturer. Sommarmånaderna maj till september brukar vara varmast med en medeltemperatur vid omkring 22–29 °C, vilket är perfekt för den som älskar sol och bad. 

Även under de kallaste vintermånaderna november till mars är det ganska behagligt i jämförelse med vårt svenska höst- och vinterväder. Under dessa månader brukar medeltemperaturen ligga omkring cirka 13–17 °C. 

Trots dessa kallare temperaturer bjuder vintern i Barcelona på härliga soldagar med massor av möjligheter till att uppleva stadsfester, uteserveringar, spännande utflykter, sport och friluftsliv.

2. Gott om natur, sport och friluftsliv

På tal om sport och friluftsliv är Barcelona en stad med massor av möjligheter till olika sporter och friluftsaktiviteter. Staden är belägen mellan hav och berg, vilket gör att boende eller besökande kan njuta av soliga dagar på stränderna eller härliga utflykter i bergen oavsett säsong.

Längs stranden finns områdena Barceloneta, Vila Olimpica och Poblenou med ett flertal surfshoppar som både hyr ut och håller klasser i olika typer av vattensporter, så som kitesurf, paddlesurf och surfing. Att cykla, skejta, åka inlines eller longboard längs stranden och W Barcelona är också populära aktiviteter oavsett om det är sommar- eller vintersäsong.

För dig som föredrar att vandra finns ett flertal vackra vandringsleder. Närmast staden finns The Carmel Bunkers som är populärt för solnedgångar samt Tibidabo och Carretera de les Aigües.

För den som älskar att åka skidor finns flera skidbackar med omnejd som är enkla att ta sig till med tåg eller buss. Några populära skidbackar är La Masella, La Molina eller Baqueira

3. Lätt att träffa nya människor och uppleva spännande kulturmöten

Barcelona är en internationell stad med människor från hela världen. Vissa kommer till staden för en kortare period, så som genom ett Erasmusprogram, språkkurs eller studier, medan andra kommer för att bosätta sig en längre period. 

På Facebook finns många olika forum för bosatta i Barcelona som kan underlätta i processen att träffa nya vänner och bekantskaper. Dejtingappar som Tinder, Bumble och Hinge är vanligt för olika typer av dejting, men även vänskapsdejting eller för att träffa människor att exempelvis utöva språkutbyte med och dylikt.

Naturligtvis bjuder även det livliga nattlivet och den överlag sociala och välkomnande  atmosfären som råder bland människor i staden på flera möjligheter att träffa och lära känna nya människor på. 

4. Enkelt att hitta nya intressen och fritidsaktiviteter

För den som tröttnat på utelivet eller hellre vill ägna fritiden åt att testa en ny hobby eller fritidsaktivitet finns det mycket att välja på. 

Via appen Meetup finns ett flertal olika arrangörer och grupper som anordnar allt från matlagning, språkutbyte, volleyball på stranden, målarkurser, utflykter utanför stan med mera. Appen gör det lätt att hitta nya intressen, sporter och fritidsaktiviteter om du är nyfiken på att testa något nytt.

Du kan också hitta olika kurser och aktiviteter på någon av Barcelonas 52 kommunala kulturhus. Dessa heter Centres Cívics och finns runtom i de olika distrikten och områdena. Några exempel på kurser och aktiviteter du kan anmäla dig till är pilates, meditation, flamenco, latin fitness, olika sömnadskurser, språkkurser med mera. 

5. Flera fördelar med att lära sig ett nytt språk

Om du är intresserad av att lära sig spanska eller katalanska gör du det bäst i ett land där språket talas. Att kunna spanska och katalanska ger dessutom mer kunskap om Spanien, andra spansktalande länder och Barcelonas kultur- och idéhistoria. Dessutom öppnar flerspråkighet upp för fler jobbmöjligheter och möjligheten att kommunicera med och lära känna nya människor.

Det finns många språkskolor runt om i Barcelona med olika typer av kurser i spanska, katalanska och andra språk. Många av dessa är CSN-berättigade. Kurserna kan exempelvis vara på deltid eller heltid och variera från nivå A1 till C1. Vissa kurser har även särskilda teman och inriktningar anpassade för vilken typ av spanska du vill lära dig.

6. Bo billigare och få mer pengar över till annat

Att dela boende genom att hyra rum i en delad lägenhet är mycket vanligt i Barcelona. Du kan antingen hyra en större lägenhet tillsammans med vänner, hyra ut till inneboende eller hyra ett eget rum i en större lägenhet. 

Eftersom staden har rätt mycket roligt att bjuda på, så som härligt väder och massor med aktiviteter kan det vara en god idé att hålla nere boendekostnaden så mycket som möjligt genom att dela boendekostnader med andra.

Via hemsidor och appar som Badi, Idealista, Habitaclia och Airbnb kan man hitta boende av olika typer så som rum i delad lägenhet eller hel lägenhet att hyra. 

Barcelona är en livlig och dynamisk stad där alla kan hitta något man tycker om, oavsett om man gillar det lugna livet, nya spännande möten med människor och upplevelser eller ett aktivt liv med mycket sport och träning. 

Det är vanligt att höra från personer som bosatt sig i Barcelona att de först hade tänkt sig stanna en kort tid, men sedan förälskat sig i staden och stannat kvar.