Home » Jobs » Jobb i Barcelona som inte kräver utbildning 

Jobb i Barcelona som inte kräver utbildning 

En av destinationerna som fortsätter att klättra högre upp på listan över platser att bo och jobba varje år är Barcelona. En av alla anledningar är att det kryllar med roliga jobb att söka sig till. Så om du inte har så lång arbetserfarenhet men ändå vill hitta ett roligt jobb, så listar vi här nedan 6 olika jobb i Barcelona som inte kräver tidigare arbetserfarenhet.

1. Säljare – För dig som är tävlingsinriktad

Young man working in sales

Säljaryrket har många olika inriktningar som kan vara värt att upptäcka, och är perfekt för dig som har lite eller ingen arbetserfarenhet. Med säljyrket kan du utvecklas i din roll på arbetsplatsen och lära dig i praktiken. 

Det här yrket passar perfekt för dig som tycker om att arbeta med människor, njuter av det där lilla extra tävlingsinriktade aspektet på arbetsplatsen, och tycker om att jobba i ett högt tempo. 

Det finns lokala säljföretag och även en del svenska säljföretag baserade i Barcelona. Att arbeta som säljare i Barcelona är därför ett bra alternativ för dig som inte talar språket (spanska eller catalan). Det är även ett bra alternativ om du vill ha ett jobb där du kan utnyttja dina svenskkunskaper och lära känna den spanska kulturen separat från din arbetsplats.

2. Kundtjänstmedarbetare/kundservice

Många svenska och nordiska bolag har sina kontor i Spanien, vilket innebär att du kan arbeta för ett svenskt bolag men bo utomlands. För många svenskar är det ett optimalt jobb eftersom många av bolagen behöver svensktalande. Vill man utmana sig lite extra finns även många tjänster inom kundservice på engelska, men ofta finns det inget krav att du ska kunna spanska. 

Kundtjänstmedarbetare är ett perfekt jobb för dig som inte har en lång arbetserfarenhet men samtidigt vill ha ett utmanande och utvecklande jobb. 

3. Nanny – Barnvakt eller live-in au pair

Nanny with kid

Att jobba som nanny är ett yrke som har växt i popularitet de senaste 10 åren. Många familjer i europeiska länder söker exklusivt efter en barnvakt som är flerspråkig. Första valet är vanligtvis engelska. Men, om du är bekväm med att kommunicera på engelska kan detta vara jobbet för dig. 

Som nanny har du mycket frihet, fritid och det är ett yrke där ingen dag är lik den andra. Att jobba som barnvakt gör det enkelt att bekanta sig med kulturen, lokalborna, och även det spanska språket. 

Många familjer letar även efter en “live-in nanny”, vilket ger dig möjligheten till inkluderat boende. Dessa sorters arbetsroller är även välkända i många länder som “au-pair”. Du kan även jobba för svenska familjer som är bosatta i Barcelona om du är mindre bekväm med att kommunicera på endast engelska. 

4. Club Promoter – Populärt under högsäsongen

Man distributes flyers

Att jobba som en club promoter passar perfekt i de städer som är turistfyllda och har ett aktivt nattliv. Barcelona ligger högt på denna lista, speciellt under högsäsong och sommarmånaderna. Eftersom Barcelona är en populär destination för svenska turister kan det vara en fördel att ha en svensktalande promoter till populära nattklubbar. 

En promoters uppgift är att försöka få så mycket människor till nattklubben som möjligt. Om du trivs bra i ett yrke med otraditionella timmar, tycker om att prata med folk, och har en naturlig säljtalang så kan detta vara yrket för dig. En fördel med promotoryrket är att du snabbt kan bygga upp ett stort kontaktnät.

5. Guide – påbörja en helt ny karriär

guide in barcelona

Att jobba som guide är ett populärt val för många som vill flytta utomlands och påbörja en helt ny karriär utan att ha mycket erfarenhet. Med en packad turistindustri och många skandinaviska turister är det en enkel lösning för dig som drömmer om att spendera dina dagar i Barcelona. 

Många charter och all-inclusive resor är i stort behov av guider och erbjuder både boende och en startkurs för dig som är intresserad av att jobba som guide. Du jobbar oftast ihop med ett team och tar hand om ett par grupper om dagen. Många gånger kan du utnyttja både dina svenska och engelska kunskaper samtidigt som att du lär dig bli bekant med din omgivning och det lokala språket.

6. Bartender – Socialt och unikt

bartender mixing drinks

Eftersom Barcelona är en populär turistdestination med livligt nattliv har de ett stort utbud av klubbar, barer och restauranger. Här kan det komma att behövas flitiga bartenders som klarar av att jobba under högt tempo. 

Om du är intresserad av att lära dig mer om bartenderyrket så kan du gå en grundutbildning eller bartenderkurs. Många populära turiststäder runt om i Europa, inklusive Barcelona, erbjuder kurser mellan 6–12 veckor i längd där du får lära dig grunderna för mixology och andra coola tips och tricks du kan utnyttja under din tid som bartender. 

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att ansöka till en bartenderskola eller bartenderkurs. Detta yrke är perfekt för dig som tycker om att jobba i en livlig stämning, hellre jobbar kväll/natt och tycker om att befinna sig runt mycket människor.


För dig som har mer arbetserfarenhet 

Förutom ovan nämnda yrken finns även alternativ för jobb som kräver lite mer erfarenhet eller förberedelse. Bland dessa kan du till exempel undersöka om språklärare eller frilansare är något för dig och ditt skillset.

2 krav för att få söka jobb i Barcelona

Som svensk är det relativt enkelt att få jobb i Barcelona, tack vare att både Spanien och Sverige är med i EU. Trots det finns ändå några krav som du måste uppfylla för att få tillåtelse att jobba. Bland annat måste du:

  • Ansöka om ett NIE-nummer. Ett spanskt personnummer som tillåter dig att skriva på hyreskontrakt, anställningsavtal och för att öppna bankkonto.
  • Ansöka om ett socialförsäkringsnummer. Det behöver du för att få tillgång till vissa sociala förmåner. Som till exempel tillgång till den allmänna sjukvården.