Home » Spain » Flytta till Spanien: Här är den ultimata checklistan
spain arrow wood beach

Flytta till Spanien: Här är den ultimata checklistan

Att flytta till Spanien kan vara en spännande och livsförändrande upplevelse. Det finns flera skäl till varför många svenskar väljer att flytta till Spanien. Några av de vanligaste motiven är det milda medelhavsklimatet, spännande kultur, äventyr och en annan livsstil.

Oavsett om du planerar att flytta till Spanien för arbete, studier eller för byte av livsstil finns det flera viktiga saker att tänka på för att underlätta flytten.

Här är den ultimata checklistan för att göra din flytt till Spanien så smidig som möjligt.

1. Ta reda på dina rättigheter för bosättning

Innan du packar dina väskor behöver du se till att du har rätt visum och uppehållstillstånd för att bo och arbeta i Spanien.

Som EU-medborgare har du rätt att bosätta dig i Spanien utan visum, men du behöver registrera dig inom tre månader efter din ankomst. Du kan antingen kontakta den svenska ambassaden eller någon av de svenska konsulaten i Spanien för personlig rådgivning och information om att flytta till Spanien.

Om du inte är EU-medborgare behöver du kontrollera de specifika kraven för ditt land och ansöka om nödvändiga tillstånden i förväg.

2. Säkra boende innan du anländer

För att göra din flytt så smidig som möjligt, se till att du har ett boende säkrat innan du anländer till Spanien.

Det kan vara en hyreslägenhet, ett rum i delad lägenhet eller till och med en temporär bostad som ett hotell eller Airbnb. Det är också viktigt att överväga vilket område du vill bo i noggrant och hur nära det är till din arbetsplats eller andra viktiga platser. Att ha nära till de platser du kommer att befinna dig på i början underlättar en hel del när du lär känna din nya stad.

Hitta ett boende i Barcelona

Vill du testa på att bo i storstaden Barcelona? Många svenskar flyttar för att jobba i Barcelona, vilket ökar chansen att hitta fler svenska vänner här. Läs våra guider på hur du hittar ett eget boende i Barcelona eller bara ett rum att hyra.

3. Vässa dina språkkunskaper

Spanska är det officiella språket i Spanien och det mest talade språket. Det är också det språk som används i officiella dokument och administration.

Även om spanska är det primära språket är det värt att notera att det finns flera andra regionala språk som också talas i olika delar av Spanien. Dessa språk är katalanska, baskiska, valencianska, galiciska och asturianska.

Det finns gott om språkskolor runt om i Spanien med undervisning både online och i klassrumsmiljö. Många av dessa språkskolor är också CSN-berättigade och för dig som inte har möjlighet att studera på dagtid finns det oftast klasser på kvällstid eller helger.

4. Ta reda på information om hälsa och sjukvård

Först och främst måste du säkerställa att du har rätt sjukförsäkring. Om du är svensk medborgare, behåll din svenska sjukförsäkring eftersom Sverige har ett avtal med Spanien som ger dig rätt till vissa hälsovårdsförmåner. Kontakta Försäkringskassan för att få mer information om hur du kan behålla din försäkring.

Om du ska spendera mer än 3 månader gäller andra regler

Om du ska spendera mer än 3 månader i Spanien måste du ansöka om ett spanskt sjukvårdskort eller betala för privat sjukvårdsförsäkring. Om du däremot jobbar i Spanien så täcks sjukförsäkringen genom socialförsäkringen och det dras från din lön varje månad. Kostnaden varierar beroende på inkomst.

Tips! Om du vet med dig att du ska bo i landet i mer än 3 månader bör du påbörja processen när du anländer, då det kan dröja ett tag innan du får ditt sjukvårdskort.

Så registrerar du dig för kommunal sjukförsäkring

För att du ska få registrera dig för Spaniens offentliga försäkring ska du först registrera dig hos socialförsäkringen Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS). De har kontor runt om i hela landet.

  1. Ta med pass, uppehållstillstånd, adressbevis (empadronamiento) och fråga efter korrekt blankett för att registrera dig för läkare på TGSS. Med dessa dokument ansöker du om att få ett nationellt försäkringsnummer.
  2. När du fått intyg från TGSS tar du med pass och NIE-nummer till din lokala vårdcentral.
  3. Ansök om ett sjukvårdskort: För att slutligen få tillgång till den spanska hälsovården behöver du ansöka om ett tarjeta sanitaria, vilket är ett sjukvårdskort. Det ansöker du om på plats och ansökningsprocessen kan variera i det område där du ska bo. Tarjeta Sanitaria-kortet ger dig rätt att få vård inom det offentliga hälsovårdssystemet i Spanien.

Bra att veta: Om du har kroniska sjukdomar eller tar medicin kan det vara en bra idé att ta med kopior och översättningar av dina medicinska journaler och recept från Sverige. Detta kan vara användbart om du behöver fortsätta din behandling i Spanien eller prata med en spansk läkare om dina hälsoproblem.

5. Gör en budget för dina kostnader

En grundläggande förståelse för de lokala boende- och levnadskostnaderna i det område du planerar att bosätta dig i är avgörande när du flyttar från Sverige till Spanien. Det hjälper dig att upprätta en realistisk budget och ge dig en bättre uppfattning om den ekonomiska verkligheten i din nya livsmiljö.

Kostnader att inkludera i din budget:

  • Boendekostnader såsom hyra
  • El, vatten, gas och internet
  • Kostnader för mat och dagligvaror, transportkostnader, fritidsaktiviteter och underhållning

Att få en ordentlig förståelse för dessa kostnader gör det möjligt för dig att upprätta en realistisk budget och undvika oväntade ekonomiska utmaningar när du väl är bosatt i Spanien. Det är också en god idé att prata med lokalbefolkningen och andra expats i ditt område för att få insikter om prisnivåerna och levnadskostnaderna på plats.

6. Skapa kontakter och utveckla ditt nätverk

Ett starkt socialt nätverk är en ovärderlig tillgång när du flyttar från Sverige till Spanien. Det hjälper dig inte bara att känna dig mer hemma i din nya omgivning, utan det kan också vara avgörande för din anpassning och ditt välbefinnande.

Att aktivt sträva efter att bygga upp ditt sociala nätverk är en viktig del av din anpassning till din nya livsstil i Spanien. Genom att delta i lokala evenemang, gå med i föreningar och klubbar samt engagera dig i den lokala gemenskapen kommer du snart att känna dig mer integrerad och hemma i din nya miljö.

7. Var förberedd inför nödsituationer

Att vara medveten om säkerhetsaspekter och nödsituationer är av yttersta vikt när du flyttar till ett nytt land. Genom att vara förberedd kan du hantera eventuella problem på ett effektivt sätt. Nedan kommer några av de viktigaste numren som kan vara bra att skriva ut och sätta upp på kylskåp och spara i telefonen.

112: Det allmänna nödnumret som kan nås för akuta situationer som olyckor, sjukdom eller brott.

061: För medicinska nödsituationer och ambulansservice.

062: För Guardia Civil, som är ansvariga för landsbygdens områden.

091: För Policía Nacional, den nationella polisen som ansvarar för större städer.

Det kan även vara bra att ha nummer till låssmed och hantverkare nära till hands i situationer där du behöver snabb hjälp. Fråga vänner och kollegor om rekommendationer och var noggrann med att anlita en professionell firma för att undvika eventuella bedrägerier och problem.

8. Ordna med transport av saker och möbler

När du planerar att flytta från Sverige till Spanien kan det vara en överväldigande uppgift att packa, organisera och transportera alla dina saker. För att göra processen smidigare och mindre stressad är planering viktig.

Internationella flyttföretag kan hjälpa dig med allt från packning och lastning till transport och lossning. De kan även hantera tullformaliteter och andra logistiska utmaningar åt dig.

Spanien har specifika tullregler och tullformaliteter för import av personliga ägodelar. Så det är viktigt att du har koll på dessa regler och följer dem noggrant för att undvika förseningar eller problem vid gränsen.

För mindre mängder bagage eller särskilda föremål, överväg att använda tjänster som Eurosender. De erbjuder enkel och prisvärd frakt för resväskor, paket och annat bagage. Det kan vara särskilt användbart om du vill skicka några saker i förväg eller om du har föremål som inte kräver ett helt flyttföretag.

Sammanfattning

Att flytta till Spanien är en spännande resa som erbjuder fantastiska möjligheter. Med noggrann planering och förberedelser kan du göra din övergång till denna underbara destination så smidig och givande som möjligt.

Lycka till med ditt kommande äventyr och njut av allt det spännande Spanien har att erbjuda!