Home » Barcelona » Hyra lägenhet i Barcelona – Allt du bör veta
apartment facade in barcelona

Hyra lägenhet i Barcelona – Allt du bör veta

Ska du hyra lägenhet i Barcelona? Kanske har du redan hittat en lägenhet som du ska skriva kontrakt på eller så är du i processen för att söka. 

Denna guide hjälper dig med viktiga saker du bör veta innan du skriver på ett hyreskontrakt för att hyra lägenhet i Barcelona.

Hitta en ledig lägenhet

För att hitta en ledig lägenhet att hyra i Barcelona kan du antingen gå via en agentur eller via en privatperson. 

Det är oftast enklare att hitta lediga lägenheter via agenturer, men ibland kan du ha tur och hitta en privatperson som hyr ut utan agentur. Fördelen med att hyra direkt från en privatperson är att du slipper betala en mäklaravgift.

Du kan söka lediga objekt att hyra via:

Annonsörerna blir oftast kontaktade av flera personer, så se till att hålla din kontaktförfrågan tydlig och kortfattad med fullständig kontaktinformation (namn, mobilnummer, e-post). 

Genom att skriva din kontaktförfrågan på spanska ökar du chanserna att bli uppringd för en visning eftersom mäklarfirman inte alltid talar engelska.

Avgifter och kostnader att betala vid inflyttning

Några viktiga avgifter och kostnader att ha i åtanke innan du är redo att hyra en lägenhet är kostnaden för deposition, förskottshyra och mäklaravgift. 

Var noggrann med att få alla avgifter och kostnader tydligt kommunicerade via mail för att undvika missförstånd innan du accepterar ett hyreskontrakt.

Lägenhetsdeposition

Depositionen brukar normalt sätt vara 2–3 månader och ges tillbaka efter att du har flyttat ut om lägenheten är i sitt ordinarie skick. 

Hyresvärden måste alltid göra en transaktion av den deposition du har betalat till INCASOL Barcelona som håller depositionen tills kontraktet har sagts upp och utflyttningen har skett.

Förskottshyra och mäklaravgifter

Förskottshyra och mäklaravgifter får du inte tillbaka. Mäklaravgifter brukar motsvara en månadshyra. Oftast ska hyran betalas inom de 5–10 första kalenderdagarna på månaden, men det kan variera beroende på hyresvärd och agentur.

Kontraktskrivning

Hyreskontrakten i Barcelona är oftast på spanska. Om du inte talar eller förstår spanska kan det vara en god idé att kontakta en spansk översättare eller engelsktalande gestor som kan hjälpa dig med villkoren och klausulerna i kontraktet. (En gestor är en person som arbetar med administrativa ärenden och har oftast en bakgrund inom juridik eller ekonomi.)

Dokument som brukar krävas inför en kontraktskrivning är:

  • Pass eller ID-kort
  • NIE eller DNI
  • Anställningskontrakt eller annat dokument som styrker din sysselsättning och inkomst

Hemförsäkring

Att införskaffa en hemförsäkring är en bra idé om du ska hyra lägenhet i Barcelona. Det ser till att dina saker och ägodelar är säkra vid oförutsedda skador, stölder och inbrott. 

En hemförsäkring på spanska heter seguro de contenido. Hyresvärden bör ha en egen försäkring som täcker bostaden i sig (det vill säga väggar, golv, tak osv.). En sådan heter seguro de construcción

Det finns ingen lag på att försäkring krävs i Spanien, men det är starkt rekommenderat. Här är några populära försäkringsbolag som erbjuder hemförsäkringar:

Nycklar och låsbyte

En av de första sakerna du bör ta reda på innan att du flyttar in i din nya hyreslägenhet är att låset är bytt och ingen annan förutom du, och eventuellt hyresvärden har nycklar till din bostad. 

Att göra nyckelkopior i Barcelona är mycket enkelt och relativt billigt, så för att undvika inbrottsrisk genom att tidigare hyresgäster och andra obehöriga har nycklar till din lägenhet, bör du se till att låset är nytt. 

Ett tips är att köpa ett nytt lås i en större järnhandel som exempelvis Bauhaus eller Leroy Merlin och sedan gå till närmsta ferretería (järnhandel) och anlita någon som kan byta ut låset. 

Om du behöver göra fler nyckelkopior, gå sedan till en annan järnhandel. 

barcelona street

Flyttstäd och inventarieförteckning

Något som kan komma som en överraskning när du flyttar till en hyreslägenhet i Barcelona och Spanien överlag är att flyttstädningen inte alltid är den bästa. 

Om du inte är villig att städa lägenheten från föregående hyresvärd kan det vara en bra idé att anlita en städfirma, en så kallas servicio de limpieza som noggrant kan städa igenom lägenheten inför att du flyttar in. 

Denna kostnad kan vara värt att förhandla om under kontraktskrivningen med din hyresvärd eller agentur.

I samband med flyttstädning och inflytt bör en inventarieförteckning upprättas. Oftast finns detta redan i hyreskontraktet, annars som bilaga till hyresavtalet. Var noggrann med att anmärka skador och slitage på sådant som du inte har orsakat. Hyresvärden bör då antingen ersätta eller byta ut objektet i fråga.

Kontrakt att upprätta

Beroende på ditt hyresavtal kan du komma att behöva upprätta kontrakt för el, gas, vatten, vattenförsäkring och internet till din nya lägenhet. 

Om du har tur kan din agentur hjälpa till med att upprätta dessa kontrakt, annars behöver du göra det själva via telefon eller hemsida. Mer information om vanliga avgifter och kostnader för dessa finner du i denna artikel.

Inköp av möbler

Oavsett om du hyr en möblerad eller omöblerad lägenhet finns det säkert några saker som din nya lägenhet saknar. En tur ut till närmsta basar, en lokal butik i varje område som säljer allt för hemmet eller IKEA kan i många fall lösa det mesta. 

Om du är ute efter unika möbler och saker till hemmet eller har en begränsad budget kan det vara värt att kika på vad som finns på andrahandsmarknaden. Det kan i många fall vara både snällare för miljön och plånboken.

Köp begagnade kläder, möbler och saker till hemmet via appar och hemsidor som:

Om du hellre föredrar fysiska secondhand-marknader och butiker finns dessa marknader och butiker:

Viktiga telefonnummer

Att ta del av liv från gatan och högljudda grannar ingår i att vara en Barcelonabo, särskilt under högsäsongen om du bor i några av områdena i Ciutat Vella (El Born, El Gotic, Barcelona eller El Raval). 

Ibland kan måttet vara rågat med störning från grannar och till skillnad från Sverige finns ingen störningsjour att ringa. I Barcelona får du i stället antingen prata med grannen, utfärda en skriftlig varning, ringa Guàrdia Civil eller gå med ärendet till rätten. 

Naturligtvis kan det finnas andra mer akuta situationer där du behöver ringa polis eller annan myndighet. Här hittar du en fullständig lista på viktiga telefonnummer att skriva ut för att ha nära till hands, exempelvis på kylskåpet eller i hallen.