Home » Spain » 5 tips: Så sparar du pengar och lever på en budget i Spanien
puzzle with the national flag of spain and euro banknote

5 tips: Så sparar du pengar och lever på en budget i Spanien

Att leva och jobba i Spanien kan vara en fantastisk upplevelse, men likt många andra europeiska länder kan det bli kostsamt om du inte är försiktig med dina utgifter.

I denna artikel hittar du värdefulla tips för hur du kan spara pengar och leva på en liten budget i Spanien.

1. Sänk boendekostnader genom att dela lägenhet

Ett av de mest ekonomiska alternativen är att bo i en delad lägenhet. Genom att dela boende med andra kan du minska dina boendekostnader avsevärt. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära känna nya människor och skapa vänner för livet om du är ny i landet och inte har etablerat en vänskapskrets.

Via appar och webbplatser som Badi, Idealista och Habitaclia kan du hitta rum att hyra i delade lägenheter. Eftersom efterfrågan på rum i delade bostäder är minst lika stor som hyreslägenheter gäller det att vara snabb med att kontakta intressanta annonser och gå på visning.

Hur mycket kostar det att hyra ett rum i Spanien?

Kostnaden för ett rum i en delad lägenhet i Spanien varierar beroende på staden, området, lägenheten och rummet i sig. Men räkna med att betala cirka 400–600 EUR per månad, cirka 4500-7000 svenska kronor. Ibland kan kostnaden vara lägre eller högre beroende på lägenhetens standard och läge.

Om du vill lära dig mer om vilka levnadskostnader du kan räkna med när du bor i Spanien så har skapat en hjälpsam guide där vi tar upp de vanligaste kostnaderna.

2. Håll nere matkostnader med smarta knep

Att äta ute i Spanien är oftast billigare än hemma i Sverige, men om du vill hålla nere matkostnaderna kan det vara klokt att minska restaurangbesöken och äta mer hemlagat.

Spanien är känt för sin rika skörd av färska råvaror och prisvärda produkter. Många av de lokala livsmedelsaffärerna och grönsaksbutikerna erbjuder ofta generösa rabatter på varor med kort hållbarhet.

Ett smart sätt att dra nytta av detta och minska matsvinnet är att använda tjänsten Too Good To Go. Här kan du handla hem massor av olika produkter från bagerier, mataffärer, frukt- och grönsaksbutiker samt restauranger till förmånliga priser. På så sätt sparar du inte bara pengar utan bidrar även till att minska matsvinn och vara en mer medveten konsument.

Matkostnader varierar beroende på dina matvanor, men om du handlar smart och undviker dyra restauranger kan du spendera runt 200–300 EUR per månad på mat. Genom att planera dina måltider och matinköp kan du lättare hålla nere dina matkostnader.

3. Använd kollektivtrafik istället för bil eller taxi

Att använda kollektivtrafiken i större städer som Barcelona och Madrid är ett bekvämt och prisvärt sätt att förflytta sig. Spanien har ett välutvecklat kollektivtrafiksystem som inkluderar tunnelbanor, bussar och tåg. Det finns olika typer av biljetter och kort som kan ge dig rabatterade priser om du reser regelbundet. En enkelbiljett för kollektivtrafiken kostar vanligtvis runt 2–3 EUR. Om du reser ofta kan ett månadskort kosta cirka 40–60 EUR beroende på staden.

Cyklar och elscootrar

Förutom de vanliga kollektivtrafikalternativen finns det flera andra budgetvänliga alternativ som kan hjälpa dig att spara pengar på transportkostnader. I Barcelona kan du exempelvis använda cyklar från Bicing för att enkelt och billigt ta dig runt staden. Kostnaden för en ettårs-prenumeration är cirka 35–50 EUR beroende på vilken typ av abonnemang du väljer.

I Madrid och Barcelona finns företag som eCooltra och YEGO för elscootrar som du kan hyra per minut. Detta är ett smidigt sätt att ta sig runt i staden och kostnaden är oftast mycket lägre än att använda taxi eller bil.

Om du ska åka längre sträckor får du inte missa appen BlaBlaCar. Med denna app kan du hitta personer som delar sina bilresor till olika destinationer. Det kan vara ett ekonomiskt sätt att resa längre sträckor, perfekt om du och dina vänner vill åka på utflykt till en ny destination.

4. Upptäck budgetvänliga sport- och fritidsaktiviteter

Det finns många prisvärda och kostnadsfria sport- och fritidsaktiviteter i Spanien. Beroende på dina intressen kan kostnaderna variera, men det finns gott om aktiviteter som är gratis eller endast kostar några euro.

Naturligtvis finns det gott om stränder, parker och naturreservat i Spanien där du kan promenera, vandra, cykla eller träna gratis. Du kan även utforska möjligheterna att gå med i lokala föreningar och klubbar i din stad. Många erbjuder gratis eller lågkostnadsaktiviteter som yoga, dans eller språkkurser. Detta är dessutom ett utmärkt sätt att både träffa nya människor och lära dig något nytt utan att spendera mycket pengar.

Många museer och kulturella institutioner i Spanien erbjuder rabatterade eller till och med gratis inträde på vissa dagar eller tider, särskilt för studenter och pensionärer. Gå in på institutionernas hemsida för att ta reda på vilka dagar och tider som gäller för gratis inträde.

5. Fynda på andrahandsmarknaden via appar och online

Att köpa begagnade saker i stället för nya är inte bara ett sätt att spara pengar, det är också ett miljövänligt val. Priserna på begagnade varor varierar beroende på vad du letar efter, men du kan hitta bra affärer och spara en hel del pengar jämfört med att köpa nytt.

Använd appar och webbplatser som Wallapop och Facebook Marketplace för att hitta begagnade möbler, kläder, elektronik och mycket mer till rimliga priser. Även lokala loppmarknader som El Rastro i Madrid eller Mercat dels Encants i Barcelona kan vara intressanta för prisvärda fynd.

För dig som älskar second hand och vintage finns gott om butiker för detta, särskilt i storstäderna. ​​Ett exempel på en second hand-kedja är Humana. Här kan du hitta kläder till bråkdelen av priset du skulle betala för ett nytt plagg.

Genom att utforska second hand-alternativ och de många platser som erbjuder begagnade varor kan du spara pengar samtidigt som du gör en positiv insats för att minska konsumtionen.

Sammanfattning

Att leva på en budget i Spanien är fullt möjligt med de rätta strategierna och vanorna.

Genom att göra en tydlig månadsbudget, vara medveten om dina utgifter och dra nytta av prisvärda alternativ kan du uppleva det bästa av Spanien utan att spräcka din budget. Så ge dig ut och utforska och njut av livet i Spanien på ett prisvärt sätt.