Home » Spain » 9 tips – så skaffar du vänner när du bor utomlands
Group of friends smiling happy in the camera

9 tips – så skaffar du vänner när du bor utomlands

När du flyttar utomlands är det viktigt att bygga ett starkt stödsystem för att underlätta din anpassning till det nya livet utomlands. Denna artikel ger dig några användbara tips för hur du hittar vänner och skapar ditt eget stödnätverk som expat utomlands.

Hur får man vänner utomlands?

Kämpar du med att hitta vänner utomlands eller vill du få tips inför din flytt från Sverige? Då har vi tipslistan för dig. Här listar jag 9 tillvägagångssätt att hitta nya vänner i Spanien, men givetvis kan du applicera mina tips på vilket land som helst.

 1. Använd Meetup för sociala evenemang

 2. Meetup är en fantastisk plattform för att hitta evenemang och grupper som intresserar dig. Appen erbjuder en enkel sökfunktion som gör det möjligt för dig att hitta aktiviteter i ditt geografiska område eller baserat på dina personliga intressen.

  Oavsett om du är intresserad av att förbättra dina språkkunskaper genom ett språkutbyte, utforska de natursköna områdena genom vandring, upptäcka den lokala matkulturen genom matlagningsevenemang, eller fördjupa dig i litteratur genom bokklubbar kommer du garanterat hitta grupper som lockar dig.

 3. Utforska Facebookgrupper

 4. Facebook är en annan bra plats för att hitta lokala expatgrupper och evenemang. Spanien är ett land där många expats bor och därav har det uppstått många så kallade expatgrupper på sociala medieplattformar. Genom att gå med i relevanta Facebookgrupper kan du ta del av information om möten, fester och andra sociala aktiviteter.

  Dessa grupper kan vara användbara för att få råd och tips från andra expats som redan har erfarenhet av att bo och arbeta utomlands.

 5. Använd Bumble BFF

 6. Bumble är en populär dejtingapp, men appen har också en funktion som heter Bumble BFF som är särskilt utformad för att hjälpa dig hitta vänner. Du kan skapa en profil, ange dina intressen och börja söka efter potentiella vänner i ditt område.

  Bumble BFF är en avslappnad och bekväm plats för att inleda vänskaper och via denna funktion kan du snabbt hitta personer att träffa över en kopp kaffe eller för att utforska staden tillsammans med.

 7. Delta i nätverksevenemang

 8. Ett annat sätt att bygga ditt professionella och sociala nätverk i Spanien är att delta i olika nätverksevenemang. Många städer har regelbundna träffar och seminarier för yrkesprofessionella och branschexperter.

  Det ger dig inte bara möjligheten att träffa likasinnade människor inom ditt yrkesområde, utan kan också leda till potentiella jobbmöjligheter och karriärframsteg.

 9. Umgås med kollegor

 10. Om du planerar att jobba i Spanien så är det ett ypperligt tillfälle att hitta vänner i kollegor. Dina kollegor kan vara en ovärderlig resurs när du försöker bygga ett stödsystem utomlands. Ta chansen att umgås med dem utanför arbetstid genom att delta i luncher, fika eller after work-aktiviteter. Spanska arbetsplatser är kända för att arrangera många aktiviteter på och efter arbetstid. Det ger dig möjlighet att lära känna dina kollegor bättre och skapa ett starkare band som kan leda till vänskap.

 11. Gå med i sport- och idrottsföreningar

 12. Om du är intresserad av sport eller fysisk aktivitet kan du gå med i en lokal sport- eller idrottsförening. Det kan vara allt från fotboll och tennis till yoga eller simning.

  Att delta i sådana föreningar ger dig möjlighet att träffa människor som delar din passion och kan vara ett utmärkt sätt att bygga vänskapsrelationer med både lokalbefolkning och andra expats.

 13. Lär dig språket

 14. Att behärska det lokala språket är en nyckel till att bygga starka relationer när du bor utomlands. Genom att förbättra dina språkkunskaper kan du öppna dörrar för kommunikation och förståelse med lokalbefolkningen. Det ökar dina möjligheter att bygga meningsfulla relationer och integrera i det spanska samhället.

  För att verkligen ta kontroll över språkinlärningen och göra den till en del av din dagliga rutin, kan du överväga att anmäla dig till en kvällsspråkkurs. Många språkskolor och universitet erbjuder kvällskurser som är speciellt utformade för personer som arbetar dagtid. Genom att delta i sådana kurser får du en strukturerad inlärningsmiljö och möjlighet att öva med en lärare och klasskamrater.

  Tips till dig som inte vill gå en kurs

  1. Språkutbytesgrupper:

   För de som inte har tid att engagera sig i en formell språkkurs finns det ändå många möjligheter att förbättra sina språkkunskaper. Språkutbytesgrupper är en utmärkt idé. Dessa grupper samlas ofta på caféer eller andra mötesplatser och erbjuder en avslappnad miljö där du kan träffa både lokalbefolkning och andra expats som vill öva sina språkkunskaper. Detta blir oftast en win-win-situation där alla som deltar gynnas av språkutbytet.

  2. Läs spansk litteratur: Ett annat tillvägagångssätt för att lära dig språket och samtidigt fördjupa dig i den spanska kulturen är att läsa böcker. Det finns ett brett utbud av intressanta böcker att läsa för att lära dig mer om Spanien. Här har vi samlat 5 tips på böcker som vi rekommenderar för dig som vill fördjupa dig mer i det spanska språket och kulturen.
 15. Bo med lokalbefolkningen

 16. Om du väljer att bosätta dig i samma område som eller bo hemma hos lokalbefolkningen så är sannolikheten större att du hittar fler vänner jämfört med om du bor på hotell eller hostel. Det finns flera olika tillvägagångssätt att hitta sådana boenden, bland annat via appar som AirBnB och Couchsurfing. På dessa plattformar kan du hitta boende hemma hos lokalbefolkningen. Det blir ett mer naturligt sätt att interagera med lokalbefolkningen i jämförelse med att du bara skulle gå hem till någon och knackat på.

 17. Var öppen och positiv

Slutligen är det viktigt att vara öppen och positiv när du söker nya vänner och bygger ditt stödsystem utomlands. Var villig att prova nya saker och steg utanför din komfortzon.

Genom att vara vänlig och öppen för nya möten ökar du dina chanser att hitta långvariga vänskapsrelationer. Var inte rädd för att ta första steget och prata med personer som du tycker är intressanta eller har liknande intressen som.

Sammanfattning

Att flytta utomlands kan vara en fantastisk möjlighet till personlig och professionell utveckling. Genom att följa dessa tips och vara aktiv när du bygger ditt stödsystem kan du skapa givande relationer i ditt nya hemland.

Med rätt inställning och ansträngning kommer du snart se att det inte behöver vara så svårt att lära känna nya människor och bilda nya starka relationer.