Home » Spain » 5 saker du lär dig av att leva som expat
expat couple taking selfie

5 saker du lär dig av att leva som expat

Att bo utomlands är en dröm som många bär på. Drömmen om att bo i ett annat land kan handla om att man söker sig till ett varmare klimat och äventyr eller vill utmana sig själv och uppleva något helt annorlunda.

Livet som expat erbjuder en uppsjö av fördelar och spännande möjligheter. Här tar vi upp 5 saker du lär dig av att vara expat. Läs vidare för att lära dig mer och själv våga ta steget ut i världen.

Vad är en expat? 


En expat är en person som väljer att bosätta sig i något annat land än sitt hemland. Det kan till exempel vara att du flyttar till ett nytt land för att jobba eller bo under en längre eller begränsad tid. 

5 saker du lär dig som expat 

Som expat får du chansen att se dig runt i världen och lära dig mer om olika länder och kulturer. Här är 5 saker som du lär dig av att vara expat. 

1. Du lär dig nya språk

När du bor i ett nytt land får du chansen att öva på det lokala språket och även andra språk om du vill. Om du till exempel bor i Spanien kan du utmana dig själv genom att lära dig spanska men även katalanska, galiciska, valencianska, baskiska eller baleariska som också talas i de respektive regionerna.

Att kunna prata flera språk är till fördel både för dig som person och i arbetslivet. Det öppnar upp nya möjligheter för karriären och ger dig en djupare förståelse för den lokala kulturen. 

Dessutom blir det lättare att resa och kommunicera med människor från olika delar av världen om du kan flera språk. Du kan skaffa vänner från olika länder och få en bredare syn på saker och ting. Oavsett vilket land du väljer att flytta till som expat, så får du en spännande och berikande dimension till upplevelsen om du lär dig språket.

2. Upplev kulturella traditioner och lokala seder

En fantastisk fördel med att vara expat är möjligheten att lära sig om olika kulturella traditioner, lokala seder och matkultur. Genom att delta i festivaler och ceremonier får du en djupare förståelse för den lokala kulturen och kan njuta av den unika atmosfären. Det ger dig chansen att lära dig om lokala seder och hur man interagerar i olika sociala sammanhang. 

Ett annat lockande inslag är att utforska den lokala matkulturen. Som expat i Spanien kan du exempelvis njuta av autentisk spansk tapas, paella och cava. 

Att vara expat ger dig möjligheten att omfamna och uppskatta kulturella traditioner, lokala seder och matkultur på ett annat sätt eftersom du själv upplever detta i vardagen till skillnad från när du besöker landet på semester.

3. Öva tålamod med ny byråkrati och administration

Att vara expat innebär även att du får lära dig om byråkratin i det land du bosatt dig i. I början kan det kännas svårt och kanske till och med frustrerande, särskilt när det kommer till pappersarbete, skattedeklarationer, bankärenden och regler. Men med tiden utvecklar du ditt tålamod och blir mer självsäker.

Du lär dig dessutom att vara mer bestämd och uttrycka dig tydligt när du behöver hjälp eller information. Att förstå och navigera genom byråkratin blir en viktig färdighet som du tar med dig i ditt expatliv. 

Som expat i Spanien får du möjlighet att lära dig om den spanska byråkratin. Till exempel kan du behöva ansöka om NIE-nummer (identifikationsnummer för EU-medborgare) för att kunna bo och arbeta i landet. Du kommer också att stöta på byråkrati när det gäller att registrera dig som bosatt och när det kommer till din sjukvårdsförsäkring och säkerhetssystemet (seguridad social). 

Oavsett vilket land du väljer att flytta till som expat ger den här erfarenheten dig möjlighet att utveckla din tålamod och förmåga att vara tydlig och självsäker när du behöver hantera byråkratiska ärenden.

4. Njut av utomhusaktiviteter och resor inom landet

En fantastisk fördel med att vara expat är det stora utbudet av utomhusaktiviteter och möjlighet till socialt umgänge utomhus – särskilt om du bor i ett varmt land som Spanien. Det behagliga klimatet gör det möjligt att njuta av soliga stränder, friska vandringsturer i bergen och utforska vackra naturområden året runt. 

Dessutom är det relativt enkelt och billigt att resa inom Spanien. Landet har ett välutvecklat transportsystem med ett omfattande nätverk av tåg, bussar och inrikesflyg som gör det enkelt att utforska olika städer och regioner. 

Att resa med tåg och buss är oftast prisvärt och erbjuder möjligheten att se vackra landskap under resan. Det finns även populära tjänster som BlaBlaCar, där man kan dela bilresor och samåka med andra om man behöver ta sig till en destination utan egen bil.

5. En ständig personlig utveckling

Att bo i ett annat land är en personlig tillväxtresa – hela tiden eftersom du möter nya situationer, utmanar dig själv och lär dig hantera olika typer av utmaningar. Det bidrar till din personliga utveckling och ger dig en djupare förståelse för dig själv och världen runt omkring dig.

En viktig del av denna tillväxt handlar om din anpassningsförmåga. När du flyttar till ett annat land måste du anpassa dig till nya sätt att leva och arbeta. Du lär dig att hantera utmaningar som att navigera genom det administrativa systemet, hitta bostad och lösa vardagliga problem på ett nytt sätt. Det utvecklar din flexibilitet och anpassningsförmåga på ett annorlunda sätt än om du flyttar till en ny stad i ditt hemland.

Dessutom stärker du din självständighet och självtillit. Att leva som expat i ett annat land innebär ofta att du måste ta ansvar för dig själv och fatta egna beslut. Genom att klara av att hantera utmaningar och svårigheter på egen hand får du en ökad känsla av självständighet och självtillit.

Bli expat i Spanien 

Som expat i Spanien kan du söka jobb och studera precis som hemma i Sverige. Förutom att du flyttar till bättre väder så är omställningen till att bo i Spanien inte allt för stor i jämförelse med andra länder i världen. Att bo och jobba i Spanien är en rolig upplevelse för svenskar för att få bo i solen och leva det härliga och lugna spanska livet samtidigt som vardagen liknar det liv man hade i Sverige.  

Sammanfattning

Att vara expat är en fantastisk upplevelse som ger dig möjligheten att växa som person, lära dig om olika kulturer, utveckla färdigheter och skapa minnesvärda upplevelser. Det är en unik chans att utforska världen, bredda dina perspektiv och lära känna dig själv på djupet. 

Oavsett om det är för kort eller lång tid kan vi rekommendera att du vågar ta steget och bo utomlands. Det är en berikande och livsförändrande resa som utmanar, berikar och förvandlar dig. Ge dig själv möjligheten att uppleva allt det fantastiska som expatlivet har att erbjuda.