Home » Jobs » Söka jobb i Spanien – Så hittar du ett jobb som svensk
man looking for job

Söka jobb i Spanien – Så hittar du ett jobb som svensk

Att söka jobb i ett annat land kan vara en utmanande upplevelse. Om du som svensk är intresserad av att arbeta i Spanien finns det ett antal viktiga tips och strategier som kan hjälpa dig att öka dina chanser att hitta ett jobb.

I den här artikeln utforskar vi några användbara råd för att underlätta jobbsökandet i Spanien och hur du kan anpassa din ansökningsprocess för den spanska arbetsmarknaden.

Förstå den spanska arbetsmarknaden

Innan du börjar söka jobb i Spanien är det viktigt att du förstår den lokala arbetsmarknaden. Spanien har en arbetsmarknad som skiljer sig från Sverige på flera sätt. 

Arbetslösheten kan vara högre än vad du är van vid, och vissa yrken är mer efterfrågade än andra. Det är därför klokt att forska och ta reda på vilka branscher som är mest välmående och om din kompetens passar in i dem.

Här är några branscher där svenskar historiskt sett har haft goda möjligheter att hitta jobb:

 • Försäljning, support och IT: Tekniksektorn växer i Spanien, särskilt i städer som Barcelona, Malaga och Madrid. Det finns goda möjligheter inom områden som kundservice, försäljning, support, mjukvaruutveckling, IT med mera.
 • Hotell-, restaurang- och servicebranschen: I städer som är populära turistdestinationer finns en efterfrågan på flerspråkig personal inom hotell, restaurang och servicebranschen.
 • Språktjänster och översättning: För dig som behärskar flera språk, inklusive spanska, finns det goda möjligheter inom språktjänster och översättning.
 • Utbildningssektorn: Lärare med kompetens inom europeiska språk, som exempelvis engelska, franska och tyska kan hitta jobbmöjligheter inom det spanska utbildningssystemet eller inom privatundervisning.

Efterfrågan på olika yrken kan variera betydligt mellan olika städer och beroende av säsong.

Lär dig spanska

Även om du kanske kan hitta jobb som svensktalande i turistområden är det nästan alltid en fördel att kunna kommunicera på spanska. Att kunna prata och skriva på spanska öppnar upp fler möjligheter och visar din vilja att anpassa dig till den spanska kulturen.

Det kan vara väl värt att investera tid i att förbättra dina spanska språkkunskaper eftersom detta kommer att öka dina chanser att hitta ett jobb i Spanien.

Det finns många möjligheter till att studera spanska online på kvällstid eller på deltid för att förbättra dina språkfärdigheter. För mer information om att studera spanska, spana in vår artikel om de bästa språkskolorna.

Anpassa ditt CV och din ansökningsprocess

När du har förstått den spanska arbetsmarknaden och förbättrat dina spanska språkkunskaper är det dags att anpassa ditt CV och din ansökningsprocess. I Spanien är CV:t (“currículum” på spanska) mycket viktigt. 

Se till att ha med en professionell bild, personlig information, utbildning, arbetslivserfarenhet och färdigheter. Var noga med att anpassa ditt CV för varje jobb du söker och inkludera referenser om möjligt.

Nätverka och använd sociala medier

Nätverkande är en viktig del av jobbjakten i Spanien. Använd professionella nätverk som LinkedIn för att ansluta dig till lokala branschexperter och företag. Delta i lokala evenemang och seminarier för att träffa människor inom din bransch och öka ditt kontaktnät.

Ett starkt professionellt nätverk kan öppna dörrar till jobbmöjligheter som annars kan vara svåra att hitta. Nedan kommer tips på hur du kan utöka ditt professionella nätverk.

 • LinkedIn: Skapa en strukturerad profil på LinkedIn med din arbetslivserfarenhet, utbildning och färdigheter. Anslut dig till lokala branschgrupper och delta aktivt i online-nätverkande genom att interagera med relevanta inlägg.
 • Facebook: Utforska professionella grupper och sidor på Facebook för att dela dina karriärsintressen och söka information om jobbmöjligheter i svenska och internationella expatgrupper i Spanien.
 • Bumble Bizz: Använd Bumble Bizz för att skapa professionella kontakter och söka jobb inom din bransch. Fokusera på att skapa en komplett profil och var aktiv i meddelandekonversationer.
 • Meetup: Upptäck nätverksevenemang, seminarier och workshops på Meetup som är relevanta för din karriär. Delta aktivt i dessa evenemang för att möta potentiella kontakter inom din bransch.
 • Lokala branschföreningar: Gå med i lokala branschföreningar i Spanien för att få tillgång till exklusiva nätverksmöjligheter och uppdateringar om jobböppningar. 

Sök jobb via jobbsajter online

Uppdatera din profil regelbundet, anpassa CV och ansökningar till specifika jobb och visa ihärdighet i din ansökningsprocess. Detta ökar chanserna att få arbetsgivarens uppmärksamhet och landa ditt drömjobb i Spanien. 

Nedan hittar du några av de mest populära jobbsajterna för att söka jobb i Spanien.

 • LinkedIn: Förutom att bygga ditt nätverk med andra yrkesverksamma kan du även söka jobb och nätverka med arbetsgivare i Spanien.
 • Glassdoor: Glassdoor är en användbar plattform som inte bara tillhandahåller jobbannonser utan också recensioner och betyg från anställda om företag, vilket ger dig insikter om arbetsmiljön och företagskulturen i Spanien.
 • InfoJobs: InfoJobs är en av de största jobbsajterna i Spanien och erbjuder ett brett utbud av jobb inom olika branscher.

Var beredd att lägga ner mycket tid på att navigera bland jobbannonser och skräddarsy din ansökan för varje ledig tjänst du söker. Att regelbundet och dagligen avsätta tid för att hålla koll på vilka jobb du har ansökt om, vänta på återkoppling från och att följa upp med rekryterare kommer att vara till stor hjälp i din jobbsökningsprocess.

Sammanfattning

Att hitta ett jobb i Spanien som svensk kan vara en spännande utmaning. För att öka dina chanser att lyckas är det viktigt att förstå den spanska arbetsmarknaden, lära dig spanska, anpassa din ansökningsprocess, nätverka och vara beredd på att anpassa dig till den lokala arbetskulturen. 

Genom att följa dessa råd kan du öka dina möjligheter att landa ett jobb i Spanien och njuta av den rika kulturen och det vackra landskapet medan du bygger din karriär. Lycka till med ditt jobbsökande!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *