Home » Jobs » Jobba i Barcelona: Allt du behöver veta
Man working on the phone

Jobba i Barcelona: Allt du behöver veta

Att jobba i Barcelona är väldigt populärt bland unga skandinaver.

Det är ett perfekt sätt att lära sig hur arbetslivet fungerar – samtidigt som det erbjuds sol & bad året runt.

Den här artikeln förklarar allt du behöver veta om hur det är att jobba i Barcelona, inklusive vad du ska tänka på innan du sätter dig på flyget ner mot sydligare breddgrader.

Hur fungerar det att jobba i Barcelona?

Spanien är med i EU. Det betyder att du som svensk kommer få flytta till och jobba i Barcelona utan problem. Du får helt enkelt samma rättigheter som en spanjor. Å andra sidan är kulturen en helt annan än vad vi är vana vid i Norden. På både gott och ont.

När det gäller företagsmiljö så följer de flesta en gammalmodig modell; det är en stark känslan av hierarki och vikten av att klä sig på lämpligt sätt när man går till jobbet eller till en intervju är A och O. Däremot är lönerna i Barcelona bland de högsta i Spanien, tillsammans med en 30 dagars betald semester.

Summering:

● EU-medlemmar behöver inte ansöka om visum

● Klä dig rätt och respektera dina chefer

● Hög lön och betald semester

Skaffa ett NIE-nummer & Bankkonto

Men innan du överhuvudtaget ens kan påbörja tanken med att söka jobb, så behöver du ett NIE-nummer. NIE är det ID-nummer för utlänningar som gör det möjligt för dig att fortsätta med resten av det pappersarbete som du behöver göra. Det innebär bl a möjligheten att fylla i anställningsavtalet, ansöka om bankkonto, socialförsäkring och sjukvårdskort. Därefter kan du registrera dig för folkräkningen i den lokala staden.

Att öppna ett bankkonto i Spanien är inte särskilt svårt, men värt att notera kan vara att du borde välja en bank som ligger nära ditt jobb eller hem. Det är nämligen dit du kommer gå för alla viktiga möten och överföringar.

Första gången du besöker bankkontoret så får du inte glömma att ta med dig följande: NIE-nummer, pass/ID, anställningskontrakt och en räkning som visar din spanska adress.

Summering:

● Skaffa ett NIE-nummer först

● Hitta ett boende

● Be om ett anställningskontrakt av din arbetsgivare

● Gå till banken – glöm inte alla viktiga dokument!

Saker att tänka på innan avresa

Det finns dock några saker att ha i åtanke innan du påbörjar ditt äventyr. Här några av dem:

Språket

När du söker jobb i Barcelona bör du vara medveten om att språkfrågan är mycket viktig. Speciellt när du befinner dig i Katalonien. Det är faktiskt så att katalanska, tillsammans med spanska, är det officiella språket i landet. Katalanska är stark gemensam symbol för folket som bor där, men antagligen ingenting som krävs för att få ett jobb. Däremot anses det som en otrolig gest att försöka lära sig språket och på så sätt anamma kulturarvet. På arbetsplatserna räcker det dock oftast med att du kan prata engelska, spanska eller t o m franska.

Sjukförsäkring

I Spanien betalar du som jobbar där en försäkringsavgift, vilket i sin tur ger dig rätt till gratis sjukvård. Du kommer få ett hälsokort (CatSalut) som ger dig rätt att besöka vilken läkare som helst på ett offentligt sjukhus. Du kan ansöka om ditt kort på Generalitat de Catalunyas hemsida.

Kom ihåg: ditt europeiska sjukförsäkringskort (det blåa kortet) täcker bara kostnader på kort sikt. Det används främst i nödsituationer av personer som är på semester i landet.

Levnadskostnader

Förutom flygbiljetten så tillkommer det naturligtvis utgifter i samband med en flytt till Barcelona. Rent allmänt är Spanien inte ett dyrt land att bo i, men priserna har stigit sedan euron infördes. Även om levnadskostnaderna i Barcelona är högre än i andra regioner i Spanien är lönerna också högre, vilket jämnare ut det hela.

Boendet äter upp den största delen av inkomsten. Förutom själva hyran måste du betala utgifter vatten, el och internet. Vatten brukar nästan alltid ingå i Norden så det är något du kan lägga lite extra tanke på när du duschar.

När du hyr en lägenhet för första gången så kan du räkna med att betala mellan 1-3 månaders deposition. Det fungerar som en säkerhet för hyresvärden ifall något skulle gå sönder eller om du inte betalar i tid.

Kom ihåg: Om du går via en mäklare är deras avgift vanligtvis nästan en hel månadshyra och återbetalas inte när du flyttar ut. Det är därför många yngre väljer att bo ihop för att dela på alla utgifter.

Kultur & Mat

I Barcelona handlar det om att njuta av livet utomhus. Här går du ut för att prata och lära känna nya människor. Det finns nästan alltid ett evenemang eller festival på gång i närheten och gör så att du orkar med arbetslivet.

Framförallt kretsar mycket av livet i Katalonien om mat. Lunchtiden är helig bland alla spanjorer och här bjuds du på färsk fisk och skaldjur, paella, friterade churros och andra godsaker. Att gå ut och träffa vänner är därför synonymt med att gå ut på restaurang – innan det är dags att ta kvällen vidare på stadens gator och torg.

Summering:

● Du klarar dig runt bra på engelska men det är en god idé att plugga katalanska/spanska

● Skaffa ett CatSalut-kort för gratis läkarvård

● Spara ihop pengar till deposition och räkningar

● Att jobba i Barcelona betyder ofta att du kommer träffa nya människor som vill visa dig runt i staden för god mat och kulturupplevelser

Jobba i Barcelona: Sammanfattning

Att jobba i Barcelona kräver lite förberedelser av dig men som EU-medlem slipper du ansöka om visum och asyl. Det viktigaste är att skaffa sig ett NIE-nummer som används hos alla myndigheter, samt ett sjukvårdskort.

Därefter kan du påbörja din anställning och söka boende. Att bo tillsammans med andra nomader är en bra idé för att dryga ut kassan och hjälpa varandra i början.

Ju längre du stannar, desto bättre är det att försöka lära sig de officiella språken. Då kommer du staden och människorna närmare och kan anamma kulturen på ett helt annat sätt.

Tänk på att mat & dryck är en vardaglig högtid i sig och det är inte ovanligt att fastna på långlunch och stora middagar om vartannat.

På själva arbetet är det viktigt att visa respekt för dina överordnade och klä sig professionellt. Arbetsdagarna kan kännas längre än vad du är van vid men det är för att det finns utrymme för raster och lediga timmar mitt på dagen.

Sist men inte minst hoppas vi att du ska få dig en härlig upplevelse i Medelhavets metropol, skaffa dig ett gediget CV på vägen och knyta kontakter för livet. Lycka till!