Home » Jobs » Arbeten i Barcelona för svenska digitala nomader!
Digital Nomad Working

Arbeten i Barcelona för svenska digitala nomader!

Har du drömt om att skapa dig geografisk frihet genom att arbeta digitalt? Trenden att jobba och leva som digital nomad fortsätter att öka, inte minst för entreprenörer, frilansare och anställda på distans.

Idag finns det ett flertal olika yrken du kan arbeta med som svensk digital nomad. Vi ger dig en lista på de vanligaste jobben du kan utföra digitalt på distans medan du bor i den pulserande storstaden Barcelona!

Vad innebär det att vara digital nomad? 

Att arbeta som digital nomad utomlands innebär att du kan jobba varifrån som helst i världen, så länge du har tillgång till internet och de verktyg som krävs för att kunna utföra arbetet, så som mobil eller dator. I Barcelona kryllar det om digitala nomader som flyttat dit för att njuta av värmen, kulturen och stadens puls, samtidigt som man arbetar. 

För- och nackdelar med att vara digital nomad

Det finns både fördelar men också vissa utmaningar med att arbeta som digital nomad utomlands. 

Fördelar

  • Flexibelt arbete: Du har friheten att skapa ditt egna schema och bestämma när du jobbar och inte och varifrån du arbetar.
  • Frihet: Din arbetsplats kan bytas ut när du känner för det. Vill du spendera några månader i solen? Då har du bara dig själv att utgå ifrån.

Nackdelar

  • Ingen fast arbetsplats: För många kan det vara en utmaning att inte ha en arbetsplats att gå till. Det är något som digitala nomader själv får skapa på den platsen man befinner sig på.
  • Social isolering: Som digital nomad måste man vara flitig på att socialisera sig om man inte vill vara ensam. Bristen på kollegor kan ibland vara ensamt, därför är det bra att sätta i system att mingla med nya människor eller välja platser där många digitala nomader finns, till exempel Barcelona. Läs mer om hur du kan träffa nya människor i Barcelona

Jobb för digitala nomader i Barcelona 

I Barcelona är det som ovan nämnt vanligt att jobba som digital nomad. Många åker dit för att hitta fler nomader och upptäcka staden samtidigt som man arbetar. Här nedan listar vi några av de jobb som finns.

1. Säljare

Är du säljare, men har tröttnat på att arbeta från ett och samma kontor? Att jobba som säljare innebär att du främst har telefonkontakt med dina potentiella kunder. Det ger dig friheten att arbeta i princip var som helst så länge du har en stadig telefonlinje tillgänglig. 

Fördelen med att arbeta som säljare i Barcelona är att du har samma tidszon som i Sverige och kan därför arbeta vanliga kontorstider. 

2. Kundtjänstmedarbetare

Allt fler kundtjänstarbeten sker idag på distans, då kommunikation sker via telefon, mail och chatt. Det spelar därför inte så stor roll var i världen du väljer att arbeta. Kundtjänst kan vara ett bra första jobb som digital nomad om du inte har en yrkesutbildning inom något annat område. 

Även detta arbete kan du med fördel ägna dig åt i Barcelona då du kan kommunicera med kunder precis samma arbetstider som du annars hade gjort i Sverige.

3. Skribent

Att arbeta som frilansande skribent ger dig en otrolig frihet under ansvar. Du har inga fasta arbetstider och behöver heller inte arbeta kontorstider om du inte vill, så länge du kan hålla dig till dina deadlines. Inom skribentyrket finns det flera vägar du kan välja, bland annat kan du jobba som copywriter, bloggare eller transkriberare.

En rekommendation är att starta en hemsida eller blogg till en början där du kan visa upp en portfolio för dina framtida kunder för ett professionellt och smart sätt att kamma hem fler jobb.

4. Kommunikatör

Har du en utbildning som kommunikatör eller inom marknadsföring? Detta är nämligen ett yrke som är mycket populärt att arbeta med som digital nomad. 

Att arbeta med sociala medier eller sköta all kommunikation med olika företagskunder är bara några av de olika områden som du kan röra dig inom som kommunikatör. Om du redan är anställd på ett företag – fråga din chef om möjligheterna att arbeta på distans.

5. Utvecklare

Att arbeta inom webb, kodning och utveckling av olika appar är områden som ständigt ökar när det kommer till yrken för digitala nomader. Det bokstavligen kryllar av programmerare och utvecklare i Barcelona. Om du även behärskar andra språk än svenska så är möjligheterna för dig ännu fler.

Ett tips är att hyra en kontorsplats på någon populär co-working plats i Barcelona där du kan nätverka och träffa likasinnade som kanske även kan erbjuda dig arbete längre fram. 

6. Virtuell assistent

Att arbeta som VA- eller virtuell assistent är ett relativt nytt yrke som ofta innebär att du har god geografisk flexibilitet. Många egenföretagare idag väljer att anställa virtuella assistenter till sina företag för att organisera upp områden och ha hand om andra delar av företaget som de vanligtvis inte hinner med själva. Det kan exempelvis handla om allt från administration, bloggande, kundtjänst och research. 

Om du redan har ett stort nätverk är chansen större att landa ett jobb som VA assistent. Det börjar även dyka upp fler och fler annonser för just denna typ av arbete runt om på hemsidor för distansjobb.

7. Grafiker/Designer

Som bland annat grafisk designer eller webbdesigner har du ett stort försprång om du är sugen på att prova på att arbeta som digital nomad. Dessa yrken kräver oftast endast att du har digitala hjälpmedel tillgängliga och en stadig internetanslutning.

I Barcelona är dessa yrken speciellt populära bland distansarbetare från hela världen. Här har du därför stora möjligheter till fler jobb om du är bra på att sälja in dig själv och dina färdigheter.

8. Översättare

Kan du fler än ett språk är ett arbete som översättare en god idé att livnära dig på. Det kan innebära allt från att översätta kontrakt, artiklar till större projekt som böcker och avhandlingar. En fördel är att du ofta inte har specifika arbetstider, utan här arbetar du likt en skribent efter deadlines. 

Det gör att du kan planera din tid mer effektivt och arbeta när det passar dig. Det ger dig även gott om tid till annat som att exempelvis njuta av den spanska solen eller strosa runt bland något av de många promenadstråken längs Barcelonas kust. 

Populära co-working platser i Barcelona

I Barcelona finns det många populära co-working platser för digitala nomader. Bland annat: 

  • La Vaca Coworking Barcelona
  • Betahaus Barcelona
  • Cahoot Coworking
  • OneCoWork Barcelona
  • Aticco Urquinaona
  • Crec Coworking Barcelona

3 saker att tänka på innan du flyttar till Spanien som en digital nomad

1. Visum och arbetstillstånd 

Visumregler: Undersök vilka visumregler som gäller för din vistelse i Spanien. Om du är från ett annat EU-land så har du automatiskt rätt att vistas i Spanien under en begränsad tid utan visum, i regel 90 dagar. Om du däremot ska stanna längre så behöver du utgå från andra regler. 

Arbetstillstånd: Om du ska arbeta på plats i Spanien som digital nomad så behöver du försäkra dig att du har rätt tillstånd eller att ditt arbete går i linje med de regler som gäller för arbetande utlänningar i landet. 

2. Hitta ett boende

I Barcelona finns det både lägenheter att hyra eller om du inte vill ha en egen lägenhet så kan du kolla efter rum att hyra. Det är alltid skönt att lösa boendet innan du anländer, men tänk på att alltid undersöka så att lägenheten faktiskt existerar genom att besöka den innan du skriver på några papper. 

3. Ekonomi och skatt

Försäkra dig om att du har koll på alla skatteregler och ekonomiska aspekter av att arbeta som digital nomad i Barcelona. Här kan det vara en god idé att konsultera med en skatteexpert för att du ska förstå dina skyldigheter för att undvika eventuella problem. Dessutom kan det vara bra att ha en stabil ekonomisk plan och förstå kostnaderna för att bo och arbeta i Barcelona. Beräkna dina utgifter och se till att du har tillräcklig ekonomisk trygghet innan du flyttar.