Home » Spain » Bästa spanska böckerna för att fördjupa dig i spansk kultur
Swedish woman reading a book

Bästa spanska böckerna för att fördjupa dig i spansk kultur

Vill du lära dig mer om den spanska kulturen? Att läsa böcker som ger en inblick i landets historia, traditioner, städer och människor är ett utmärkt sätt att lära känna den spanska kulturen ännu bättre.

Här är vår topplista med åtta böcker för dig som vill lära känna eller fördjupa sig i den spanska kulturen. Läs vidare för att ta del av boktips som tar dig genom äventyr i Spanien.

Det här är en tidlös klassiker som är betydelsefull inte bara inom spansk litteratur utan även internationellt. Berättelsen följer Don Quijote och hans lojala vapendragare Sancho Panza genom äventyr och motgångar. Boken ger insikt i den spanska kulturen och dess traditioner.

1. “Don Quijote” av Miguel de Cervantes

Det här är en tidlös klassiker som är betydelsefull inte bara inom spansk litteratur utan även internationellt. Berättelsen följer Don Quijote och hans lojala vapendragare Sancho Panza genom äventyr och motgångar. Boken ger insikt i den spanska kulturen och dess traditioner.

2. “La Sombra del Viento” av Carlos Ruiz Zafón

Denna spännande roman tar läsaren till det gåtfulla Barcelona. Berättelsen utforskar en författares kamp för att bevara minnet av sina skapelser och avslöjar samtidigt en värld av hemligheter och intriger.

“La Sombra del Viento” utgör en integrerad del av den samtida spanska litteraturen och tar dig på en resa genom staden och dess historia.

3. “Nada” av Carmen Laforet

I romanen “Nada” av Carmen Laforet följer vi huvudpersonen Andrea som flyttar till Barcelona för att studera. Hon möts av en familj präglad av konflikter och mörka hemligheter.

Berättelsen utforskar Andreas kamp för självständighet och överlevnad i en dekadent atmosfär. Genom hennes ögon avslöjas en värld av frustration, ekonomisk nöd och emotionell turbulens under efterkrigstidens Spanien.

4. “El tiempo entre costuras” av María Dueñas

I romanen “El tiempo entre costuras” av María Dueñas följer vi Sira Quiroga, en ung kvinnas resa från Spanien till Marocko under det spanska inbördeskriget och andra världskriget. Hon blir en framgångsrik sömmerska och spion medan hon navigerar genom faror och kärlek i en tumultartad tid.

5. “La Catedral del Mar” av Ildefonso Falcones

Denna historiska roman ger en perspektivrik skildring av medeltidens Barcelona och den ikoniska katedralen, Santa Maria del Mar i området El Born.

Berättelsen följer Arnau Estanyol och låter läsare fördjupa sig i stadens historia och de utmaningar dess invånare möter. Boken har även blivit en populär Netflix-serie.

3 tips på böcker för att lära dig spanska

Om du funderar på att flytta eller jobba i Spanien är det en god idé att börja lära sig språket tidigt. Det kan du bland annat göra med hjälp av pedagogiska böcker. Här är 3 tips på böcker som är perfekta för dig som är nybörjare.

1. Assimils “spanska med lätthet” av Francisco Javier Anton Martinez

Denna bok är en nybörjarbok och innehåller 600 sidor av text och en CD/MP3 för att lyssna på övningar. Boken innehåller 100 lektioner som hjälper dig att förstå grundläggande spansk grammatik och enkla fraser.

2. Madrigal’s Magic Key to Spanish av Margarita Madrigal

Madrigal’s bok skrevs på 50-talet men är än idag lika aktuell. Boken består av ett uppslag av spanska fraser för dig som vill komma igång och lära dig ord för ord i spanska. Enligt boken själv så kan den på enbart några veckor hjälpa läsaren att göra sig förstådd på spanska.

3. Spanish For Dummies av Pedro Vázquez Bermejo och Susana Wald

För dig som kan prata lite spanska men vill fräscha upp minnet lite är denna bok perfekt. I boken får du tillgång till såväl lektioner i spanska, kulturell information samt en liten spansk-engelsk ordbok.

Tips för att köpa böcker i Spanien

Om du är på jakt efter böcker som hjälper dig att fördjupa dig i den spanska kulturen, finns det flera sätt att hitta dem, även på second hand. Du kan exempelvis fynda en hel del böcker på någon av stadens loppmarknader eller bokaffärer.

En populär plattform är Wallapop, där du kan hitta begagnade böcker till bra priser. Facebook Marketplace har också ett flertal olika bokgrupper där människor säljer och byter böcker.

Skaffa bibliotekskort i Spanien

Att skaffa ett bibliotekskort är ett utmärkt sätt att få tillgång till låneböcker. Processen varierar beroende på var du bor i Spanien, men generellt sett kan du besöka ditt lokala bibliotek och ansöka om ett kort. Du kan behöva visa upp ditt NIE-kort och eventuellt någon form av bevis på din adress i Spanien.

Sammanfattning

Att fördjupa sig i den spanska kulturen genom läsning är både en givande och njutbar upplevelse. Genom att välja böcker som belyser olika aspekter av Spaniens historia och traditioner kan svenska expats i Spanien få en djupare förståelse för sitt nya hemland.