Home » Jobs » Arbeten för svensktalande studenter i Barcelona 
Barcelona, Spain

Arbeten för svensktalande studenter i Barcelona 

Studerar du i Barcelona men behöver dryga ut CSN-kassan? Då kan ett deltids- eller extrajobb vara precis det du behöver. Det ger dig större ekonomisk frihet och du kan samtidigt integrera bättre in i det lokala samhället och lära känna flera nya människor.

Som svensktalande student finns det en hel del jobb på arbetsmarknaden, speciellt om du behärskar fler språk än svenska. Nedan kan du läsa om flera olika arbeten för svensktalande studenter i Barcelona.

1. Butiksbiträde

Att arbeta som butiksbiträde är ett perfekt jobb för studenter som vill tjäna lite extra pengar under studietiden. 

I Barcelona finns det möjligheter att jobba med allt från café och klädbutiker till att sälja glass i populära turistområden. Du kan klara dig utmärkt på engelska, men ett stort plus är om du även har en grundläggande kunskap i spanska för att lättare kommunicera med lokalbefolkningen. 

Ett tips är att söka till någon av de större internationella klädkedjorna som Zara, H&M, Bershka eller Pull&Bear som ofta har internationell personal som arbetar i deras butiker.

2. Svensk/Engelsklärare

Att utnyttja ditt modersmål eller engelska för att lära ut språket till andra studenter, barn och vuxna kan vara ett annat smart sätt att tjäna extra pengar som student. Att arbeta som svenska- eller engelskalärare är ett givande och utvecklande arbete som du kan utöva både fysiskt på plats och online för den som önskar. 

I Barcelona kryllar det av utbytesstudenter som kan behöva hjälp med antingen engelska eller svenska om de har planer på att studera vidare i exempelvis Sverige. Många svenska expats är bosatta i Barcelona och vill att deras barn som växer upp i Spanien ska kunna deras modersmål.

Du kan snabbt hitta annonser för dessa arbeten på svenska forum för boende i Barcelona eller genom Svenska kyrkan.

3. Teleoperatör

Många svenska teleoperatörer företag flyttar sakta men säkert till andra europeiska länder då kontorshyror och personalkostnader är lägre och levnadsstandarden högre. 

Idag finns det därför ett flertal svenska teleoperatörer företag med kontor i just Barcelona där du som svensk kan arbeta på samma sätt som om du var i Sverige. 

Du får ofta en konkurrenskraftig lön, utbildning och olika slags försäkringar och sjukvård genom arbetet, vilket gör att det är ett mycket populärt val av arbete under studietiden.

4. Barnvakt

Många svenska familjer som är bosatta i Barcelona söker svenska barnvakter just för att deras barn ska få träna på att tala svenska under barnpassningen. Det är ett givande och perfekt extrajobb där du som student kan kombinera dina studier med arbete. 

Det finns många annonser för dessa jobb på hemsidor för boende i Barcelona, på svenska forum och hemsidor anpassade för just studenter i Barcelona som skulle vilja testa på att arbeta för en svensk familj. 

5. Hotellpersonal

Att arbeta inom hotellkoncernen är ett mycket populärt arbete för både studenter och andra svenskar bosatta i Barcelona. Här har du fördelen att briljera med dina engelskakunskaper för att kommunicera och ge service till hotellets gäster. 

Kan du även fler språk än svenska och engelska är det ett jättestort plus då många turister ofta uppskattar att kunna samtala på sitt eget språk även utomlands. 

Du kan bland annat lyckas få jobb som receptionist, städpersonal, café- och restaurangbiträde eller ha hand om bokningar och andra administrativa uppgifter. 

6. Frilansare

Har du en talang för att skriva, eller har du ett extra språk som du kan använda för att översätta texter med? Då kan frilansarbete vara något för dig. 

Att arbeta som frilansare inom yrken som skribent, översättare, utvecklare, kommunikatör eller designer öppnar upp för många möjligheter att tjäna lite extra vid sidan av som student. Här kan du ofta själv bestämma dina arbetstider och strukturera upp både arbetstid och studietid sinsemellan.

Om du redan har arbetat som frilansare inom ditt område är chansen större att få in fler återkommande kunder, men det börjar även dyka upp fler och fler annonser för just denna typ av arbete online för digitala nomader.

7. Bud- eller leveranspersonal

Bud-och leveranspersonal är ett arbete i Barcelona där du inte nödvändigtvis behöver kunna spanska. Här behöver du dock ofta inneha körkort för att kunna leverera de paket, matleveranser med mera som du blir utskickad på av det företag du arbetar för. 

Att arbeta som bud-eller leveranspersonal gör även att du får en större koll på stadens olika områden och du kan därför upptäcka många smultronställen i Barcelona som många ofta missar.

Så söker du jobb i Barcelona 

För att kunna söka jobb i Barcelona behöver du säkerställa att du har koll på allt praktiskt. För att få jobba krävs det att du bland annat har: 

  • Spanskt ID-nummer/NIE-nummer: För att få stanna längre än 3 månader i Spaninen så krävs det att du har ett så kallat NIE-nummer. Det är ett spanskt ID-nummer som krävs för att du ska få ett jobb eller kunna öppna ett bankkonto. Om du studerar längre än 3 månader i Spanien så har du med största sannolikhet redan detta.
  • CV: Säkerställ att ditt CV innehåller all relevant information som spanska företag efterfrågar. Det brukar i regel vara: 
  • Personuppgifter såsom namn, födelsedatum, adress, telefonnummer, adress, e-post och NIE. 
  • Ett bild på dig själv (inte ett krav, men uppskattas oftast). 
  • Arbetslivserfarenhet om du har arbetat mer än 3 år. 
  • Utbildning om du studerat efter gymnasiet. 
  • Språkkunskaper och hur väl du kan språken. 
  • Övriga färdigheter som är relevant för jobbet du söker. 
  • Referenser från tidigare arbetsgivare. 

Ta hjälp av en agentur för att hitta ett jobb 

Om du behöver hjälp med jobbsökandet eller om du har svårt att hitta något du gillar så kan du alltid ta hjälp av en agentur. Då får du hjälp att matchas ihop med rätt jobb för dig och även hjälp med allt pappersarbete som du kan tänkas behöva.