Home » Barcelona » De 10 största skillnaderna mellan Katalonien och övriga delar av Spanien
catalonia

De 10 största skillnaderna mellan Katalonien och övriga delar av Spanien

Denna vackra pärla till region bjuder både på ett pulserande storstadsliv i Barcelona, medelhavsklimat med sammetslena naturstränder i Costa Daurada och pittoreska badklippor i Costa Brava samt ett flertal vackra vandringsspår bland berg, sjöar och gamla medeltida städer.

Vad mer särskiljer Katalonien från övriga delar av Spanien? I denna artikel listar vi de 10 största skillnaderna. Läs vidare för att lära dig mer om Katalonien, den autonoma regionen som gränsar till Andorra och Frankrike i norr, Zaragoza i väster, Valencia i söder och Balearerna i öst.

1. Språket

I Katalonien talas två officiella språk: katalanska och spanska. Det katalanska språket är ett romanskt språk som talas i den hela katalanska regionen samt grannregionenerna Valencia och Balearerna samt i grannlandet Andorra och delar av södra Frankrike. 

Katalanska anses vara en högt uppskattad och viktig del av det katalanska kulturarvet. För den som är intresserad av att lära sig katalanska eller spanska finns flera språkskolor som erbjuder kurser. Du kan även ta del av självstudiematerial på de publika biblioteken som finns i Barcelona. 

2. Maten

Tapas, paella och pinchos i all ära, men det katalanska köket är något alldeles unikt. Vare sig du befinner dig på en lokal tapasbar i Barcelonas stad eller en ”Masía” på den katalanska landsbygden kommer du förmodligen att finna någon av nedanstående rätter på menyn:

”Pa amb tomàquet”

Rostat rustikt bröd gnuggat med tomat, olivolja och havssalt. Denna förrätt finner du till middag, lunch, mellanmål eller middag. I vissa fall serveras rätten förberedd och ibland förväntas gästen själv förbereda brödet. Vitlök kan även tillkomma, men det är en smaksak.

Calçots amb romesco

Man skulle kunna säga att  ”Calçotadan” är katalanernas svar på kräftskivan som firas i slutet av vintern. Calçots är en odlad variant av en söt lök som grillas över öppen eld. När den gröna, purjolöksliknande löken har grillats färdigt doppas den i en smakrik romescosås gjord på tomat, röd paprika, mandlar, hasselnötter, vitlök, salt och peppar. 

Tips! Då calçots äts för hand gör du bäst i att skippa den vita skjortan när du går på en lokal katalansk Calçotada.

Crema catalana

Katalansk Crème brûlée är en traditionell katalansk efterrätt som du med all säkerhet finner på alla traditionella katalanska restauranger. Denna populära efterrätt karaktäriseras av en karamelliserad yta av socker ovanpå en puddingliknande kräm gjord på mjölk, äggula och redning. 

3. Högtider och traditioner

De katalanska traditionerna är välbevarade och firas ordentligt i både Barcelonas stad och städer med omnejd när dagen infaller. Några av de mest populära traditionerna är följande: 

“Castellers”

“Castellerna” bildar ett mänskligt torn genom att klättra upp på varandras axlar. Målet är att få tornet så högt som möjligt. Det finns ett flertal grupper av “castellers” i Katalonien.

Dessa mänskliga torn är något alldeles unikt för Katalonien som kan ses vid firandet av olika större stadsfestivaler. 

“Sant Jordi” dagen

Kataloniens svar på alla hjärtan dag firas varje år den 23 april. Denna dag dekoreras hela staden med röda rosor samtidigt som bokhandlare över hela staden ställer ut till försäljning på Barcelonas alla största gator och torg. 

Enligt traditionen ska männen ge en ros till kvinnorna, och kvinnorna en bok till männen. Detta har dock moderniserats och numera ges både böcker och rosor mellan könen. 

“La Mercè” Festligheterna

Något du kan vara säker på är att festligheterna i Barcelona och Katalonien är många. Varje år i slutet av sommaren firas stadsfestivalen “La Mercè” med pompa och ståt över hela Barcelona. 

Festivalen avslutas med fyrverkeriuppvisning, något som inte vanligtvis sker i Katalonien vid exempelvis firande av nyår. 

4. Helgdagar

Kataloniens helgdagar skiljer sig från övriga delar av Spanien. Några av de regionala helgdagarna som endast firas i Katalonien är Annandag påsk (Dilluns de Pasqua), den katalanska nationaldagen (La Díada) den 11 september, La Mercè den 24 september. 

Dessa dagar är livsmedelsaffärer och butiker stängda, så som vanligtvis på söndagar i Katalonien, med undantag för vissa köpcentrum som har söndags- eller helgdagsöppet.

5. Ekonomi

Med flera av landets viktiga företag belägna i Katalonien har regionen blivit en populär stad att bo i för studenter och yrkesprofessionella, både från övriga Spanien och andra länder i världen. 

Flera viktiga kongresser och mässor hålls i Fira Gran Via i Barcelona varje år. En av dessa är Mobile World Congress, som är världens största och mest inflytelserika mässa för innovation och kommunikation inom mobil- och teknikindustrin..

Enligt Statista stod Kataloniens 18,6% av Spaniens BNP (bruttonationalprodukt), vilket är ett mått som beskriver storleken på landets ekonomi genom att mäta varor och tjänster producerade för konsumtion, export och investering under en viss period. 

6. Politik

Den katalanska självständighetsrörelsen (independentisme català) har sina rötter i den katalanska nationalismen där man söker självständighet från Spanien. Rörelsen började redan under mitten av 1900-talet. 

Det första självständiga partiet hette Estat Català grundades 1922 av politikern Francesc Macià. Under spanska inbördeskriget upphävde Francisco Franco, Spaniens statschef och diktator den katalanska självständigheten och förtryck riktades mot Katalonien.

Efter diktatorns död har de katalanska politiska partierna fokuserat på autonomi snarare än självständighet. 2009 inleddes den samtida självständighetsrörelsen efter en rad händelser och missnöje med finanskrisen 2007-2008.

Katalonien är än idag inte officiellt självständigt från Spanien, trots den katalanska självständighetsförklaringen som antogs av Kataloniens parlament 27 oktober 2017 där Katalonien förklarades som självständigt.

7. Konst, kultur och arkitektur

Barcelona och Katalonien är kända för sin modernistiska konst, fantastiska arkitektur och mångfaldiga kultur.

Många världskända konstnärer och arkitekter kommer från Katalonien och deras verk kan ses i både stadsmiljö och på populära museum. Några av dessa är bland annat Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró och Pablo Picasso.

8. Mode och shopping

Förutom konst och arkitektur bjuder även Katalonien och Barcelona på spännande mode med många kända designers och varumärken från regionen. 

Några av dessa är bland annat MANGO som grundades i Barcelona och än idag har huvudkontor i Palau-solità i Plegamans och färgsprakande Desigual som grundades i eklektiska områden El Raval och idag har sitt 20.000 kvadratmeter stora huvudkontor vid Barcelonas strand samt smyckesmärket Tous. 

Vartannat åt hålls 080 Barcelona Fashion week då flera världskända designers visar upp sina senaste kollektioner och Barcelona får visa upp sitt renommé i modevärlden.

9. Sport

För den som älskar sport är Katalonien definitivt värt ett besök. På Spotify Camp Nou kan den som älskar fotboll uppleva fotbollsglädje med stadens officiella fotbollsklubb FC Barcelona (Barça). För motorsportsälskaren hålls både Formel 1 på Circuit de Barcelona-Catalunya varje sommar. 

Överallt i Barcelonas stad finns spår av gamla arenor och områden där Olympiska sommarspelen hölls 1992. Spelen var det tjugofemte moderna OS och innehöll 257 grenar och 28 sporter. Stadion där arenan hölls heter Estadi Olímpic Lluís Companys och ligger uppe på berget Montjuïc i utkanten av Barcelona.

10. Ban mot tjurfäktning

Tjurfäktning ska ha pågått i Katalonien sedan 1387, precis som i övriga delar av Spanien men i januari 2012 trädde förbudet mot tjurfäktning i kraft. 

Förbudet har dock ogiltighetsförklarats för att det ska strida mot grundlagstiftningen av Spaniens högsta domstol, men trots det har inga fler tjurfäktningar ägt rum i Katalonien. De gamla tjurfäktningsarenorna i Katalonien används istället för sport- och konsertevent.

Det här var tio av de största skillnaderna mellan Katalonien och resten av Spanien. Vilka skillnader har du själv uppmärksammat? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *