Home » Barcelona » 8 otroliga städer att arbeta och bo i som utlandssvensk!
som utlandssvensk

8 otroliga städer att arbeta och bo i som utlandssvensk!

Är du digital nomad eller jobbar du på distans och vill jobba från något annat land än Sverige? Då har du kommit rätt! Idag arbetar nämligen fler än någonsin på distans och det öppnar upp för många möjligheter att bege sig utanför Sveriges gränser för att testa på att bo och arbeta utomlands. Många länder lockar med låg kostnad och hög levnadsstandard. Det gör att digitala nomader har upptäckt flera delar av världen som är optimala för distansarbete. 

Några städer har länge legat i topp för digitala nomader, men en hel del nya platser har dykt upp på senare år som är värda en titt. Vi listar 8 häftiga städer att arbeta och bo i som utlandssvensk eller digital nomad!

1. Barcelona, Spanien

Att bo eller jobba i Barcelona har blivit särskilt populärt för distansarbete de senaste åren. Här samlas entreprenörer från hela världen och det har gjort att det kryllar av coworking-platser runt om i staden. Varva jobb med goda drinkar och tapas tillsammans med entusiastiska individer med startups där ni kan inspirera varandra på en after work. 

Som redan bosatt i Europa är det lätt att flytta till Spanien. Det gör att möjligheterna är oändliga. En nackdel är dock landets internethastighet som snittar på cirka 35 Mbps, men arbetar du med lättare program eller jobbar som exempelvis skribent så klarar du dig utmärkt.

2. Dubai, UAE

Dubai

Dubai imponerar med en hög internethastighet som gör att du kan lita på att din uppkoppling är stark nog när du arbetar i landet. Att Dubai lockar personer till distansarbete från hela världen som vill ta del av att leva i lyx och flärd är inte nytt. Det är ändå värt att nämna att denna stat är både dyrare att bo och leva i än dess andra närliggande stater.

Här får du dock en mycket stabil ekonomi och stark infrastruktur som trots höga levnadskostnader ändå blir en stark kandidat på listan.

3. Bali, Indonesien

Bali

Bali är en trogen klassiker för utlandssvenskar som är ute efter ett tropiskt klimat och låga kostnader. Då Bali länge varit en optimal plats för digitala nomader finns det redan en hel del coworking-platser på ön för en lugn och trivsam arbetsmiljö. Dessutom finns det många alternativ när det kommer till aktiviteter utanför jobbet som surfing, bad, nattliv och hiking.

4. Tbilisi, Georgien

Tbilisi

Georgiens huvudstad kanske är aningen otippad, men faktum är att Tbilisi är en av de billigaste platserna i Europa att bo i som digital nomad. 

Rik på både kultur och natur får du en salig blandning av storstadsliv och närhet till grönska. Georgien har nyligen även infört ett visum som tillåter de som befinner sig i landet och arbetar på distans att stanna i upp till ett år.

5. Berlin, Tyskland

Berlin

Berlin har länge lockat digitala nomader till staden med sitt rika kulturarv, sin konst, pop-up butiker och barer som öppnar titt som tätt. Här samlas digitala nomader från världens alla hörn och är du ute efter att connecta med människor som har valt samma livsstil som du är staden att rekommendera. 

Som svensk är det relativt lätt att bosätta sig i Berlin som EU-medlem. Tyskland har även infört ett frilans-visum som gör det lätt för arbetare att stanna i landet. 

6. Singapore

Singapore

Singapore är ett land som hamnat i topp på ett flertal listor för digitala nomader som vill bosätta sig i en utvecklad stad som har mycket att erbjuda. Landet har en stark internethastighet på hela 93 Mbps. Det är en av många anledningarna till varför digitala nomader väljer Singapore istället för andra asiatiska länder. 

Det är dock dyrare att bo och arbeta i Singapore än exempelvis Thailand eller Vietnam som är två andra populära destinationer för distansarbetare. Men, landet har både en stark ekonomi och infrastruktur som väger tyngre än ett billigare leverne för många.

7. Tallin, Estland

Tallin

Tallin är en het uppstickare bland länder för distansarbetare. Landet har infört ett visum som gör att du som distansarbetare kan bo och arbeta fritt i landet i upp till ett år. 

Här kan du avnjuta baltiska delikatesser, strosa runt bland idylliska torg och nätverka med andra nomader. Landets digitala ekonomi blommar och förutses bli det nästa stora meckat för digitala nomader.

8. Thessaloniki, Grekland

Thessaloniki

Greklands andra största stad Thessaloniki sjuder av en rik historia och var en gång i tiden en samlingsplats för både kristna, muslimer och judar. Det speglas än idag i stadens puls och arkitektur som gör det en intressant stad att arbeta och bo i. 

Greklands levnadskostnader är även lägre än Sveriges, speciellt när det kommer till hyra, mat och kommunala transportmedel. Dessutom har du halvön Halkidiki en timme bort från storstaden med sitt turkosblå vatten som lockar både turister och lokalbefolkning under sommarmånaderna.

Checklista – Vad du behöver ha i åtanke när du väljer land att arbeta i

  • Levnadsstandard
  • Internetkapacitet
  • Visum
  • Kontorsmöjligheter
  • Säkerhet
  • Språk