Home » Barcelona » Jobbkultur i Barcelona – vad du behöver veta
Man working outside with his laptop

Jobbkultur i Barcelona – vad du behöver veta

Att börja ett nytt jobb är alltid spännande och utmananade. Det innebär oftast att du måste anpassa dig till en ny arbetsmiljö, lära känna nya kollegor och förstå företagets kultur och rutiner. 

Att börja ett nytt jobb i ett annat land där jobbkulturen skiljer sig från det du är van vid kan vara ännu mer utmanande. 

I denna artikel går vi genom vad du behöver veta om arbetskulturen i Barcelona.

Professionalitet i en avslappnad atmosfär

Spansk arbetskultur värdesätter balansen mellan arbetsliv och fritid samt goda relationer med kollegor. Arbetslivet i Spanien är överlag mindre formellt i jämförelse med andra europeiska länder och att komma överens med kollegor i sociala sammanhang är viktigt. 

Det är exempelvis vanligt att kollegor tar kaffepauser eller lunchpauser tillsammans och samtalar om vardagliga ämnen, i stället för att man tar sin rast i enskildhet framför datorn eller scrollandes på telefonen. 

Kom dock ihåg att spanjorer värderar vila och avslappning på sina raster och pauser, så undvik helst att prata om arbetsrelaterade ämnen under den här tiden.

Klädkod på arbetsplatsen

Klädkoden på ett nytt jobb är alltid klurig att lista ut när man är ny. Generellt sätt varierar klädkoden beroende på företag och bransch. Precis som i Sverige och andra länder gäller det här att följa branschnormer.

Ett säkert kort är business formal, det vill säga en mörk nederdel som kostymbyxa eller kjol samt en ljus överdel som skjorta eller blus tillsammans med en mer formell sko. För den som arbetar i en mer avslappnad och kreativ bransch brukar klädkoden vara mer informell och tillåter oftast en mer business casual eller kreativ klädkod där jeans, t-shirt och sneaker accepteras.

Som ny på ett jobb är det alltid en bra idé att hellre klä dig mer formellt till en början och observera kollegor och ledningens klädsel. Allt eftersom du börjar känna dig mer bekant med både arbetskultur och klädkod kan du anpassa din personliga stil till din arbetsklädsel.

Kommunikation på jobbet

Att kommunicera livligt och expressivt med gester och kroppsspråk är vanligt i Spanien. Spanjorer är ofta engagerade och entusiastiska i diskussioner. 

På en spansk arbetsplats är det däremot vanligt med öppen och artig kommunikation gentemot kollegor och ledning. Även om öppen kommunikation värderas är det viktigt att inte vara för rak och påstridig, utan låta olika personers åsikter och synpunkter komma fram.

I ett arbetssammanhang är det vanligt att man tilltalar varandra med förnamn, såvida personen inte är av en äldre generation. Då är det vanligt att personen tilltalas med “señor” eller “señora” följt av efternamn eller att man ni:ar med “usted/ustedes”.

Sociala interaktioner är viktigt för teamwork

Samarbete och gemenskap är något som värderas högt på en spansk arbetsplats. Det är viktigt med en social sammanhållning och att en vänlig ton hålls kollegor emellan. 

I Spanien är det vanligt att teamets framgång betonas mer än individuella prestationer. Teamarbete ses som möjlighet att dela kunskaper och erfarenheter för att teamet ska kunna nå framgång. 

Ett allt för egocentrerat fokus på jagets prestation är sällan populärt, så om du vill lyckas med att skapa goda relationer med dina kollegor och ledning är det viktigt att vara en teamplayer.

Ledarskap och auktoritet

Precis som en svensk arbetsplats finns hierarkier även på spanska arbetsplatser. Som ny på en arbetsplats kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till hierarkier. 

Hierarkier kan vara tydliga beroende på företag och organisation. Generellt sätt har ledaren på en spansk arbetsplats en stark position med hög auktoritet för att ta beslut och ge riktlinjer. Även  om egna initiativ och individens handlingskraft uppskattas är det viktigt att inte bryta de hierkier som finns på arbetsplatsen.

För att ta reda på hur ledningen organiseras på en arbetsplats kan det vara en bra idé att fråga HR, din mentor eller handledare. 

Arbetstider och semester

Kontorstider i Barcelona och Spanien startar något senare än de nordiska länderna. Dock beror det också på vilken marknad du arbetar mot. Arbetar du mot en svensk marknad brukar kontorstiderna reflektera svenska kontorstider.

Som många andra länder finns efter pandemin en ökad medvetenhet om att ta hand om sin hälsa och inte bränna ut sig. I genomsnitt har du cirka 30 betalda semesterdagar utöver nationella och regionala helgdagar i Spanien. De flesta väljer att ta sin semester i augusti.

Oavsett om du arbetat på en spansk arbetsplats tidigare eller inte är det alltid rekommenderat att fråga din arbetsgivare eller HR om vad som gäller vid kontorstider och semesterdagar. På så vis kan du klargöra funderingar och undvika missförstånd.  

Sammanfattning

När du har lyckats pricka in jobbet med ett blänkande CV är det dags för nästa utmaning. Att börja ett nytt jobb i Spanien är modigt och kräver både anpassning och uthållighet. 

Det kan vara utmanande att förstå och anpassa sig till en ny jobbkultur, men det är också en möjlighet att lära sig och växa både professionellt och personligt. 

Med tålamod och öppenhet kommer du snart känna dig som hemma på din nya arbetsplats och skapa ett trivsamt arbetsliv i Barcelona.