Home » Barcelona » 8 städer att arbeta och bo i som svensk utomlands
som utlandssvensk

8 städer att arbeta och bo i som svensk utomlands

Är du digital nomad eller jobbar du på distans och vill jobba från något annat land än Sverige? Då har du kommit rätt! Idag arbetar nämligen fler än någonsin på distans och det öppnar upp för mer möjligheter att bege sig utanför Sveriges gränser för att testa på att bo och arbeta utomlands. Många länder lockar med låg kostnad och hög levnadsstandard. Det gör att digitala nomader har upptäckt flera delar av världen som är optimala för distansarbete. 

Några städer har länge legat i topp för digitala nomader, men en hel del nya platser har dykt upp på senare år som är mer än värda en titt. Vi listar 8 häftiga städer att arbeta och bo i som utlandssvensk eller digital nomad!

Vilka länder kan man jobba i som svensk? 

Som svensk kan du jobba, studera och bo inom EU, EES och Schweiz fritt utan att behöva genomgå långdragna processer för olika tillstånd. Om du däremot vill arbeta eller bo i ett land utanför EU så måste du i regel ansöka om arbets- och uppehållstillstånd. 

Vill du lära dig om vilka länder, både inom och utanför EU, som du som svensk kan bo och arbeta i? Se våra 8 tips här nedan på olika länder och städer som du kan överväga om du vill bosätta dig utomlands. 

1. Barcelona, Spanien

Att bo eller jobba i Barcelona har blivit särskilt populärt för distansarbete de senaste åren. Här samlas entreprenörer från hela världen och det har gjort att det finns ett flertal coworking-platser runt om i staden. Varva jobb med goda drinkar, gemensamma aktiviteter eller tapas tillsammans med entusiastiska individer med startups där ni kan inspirera varandra på en after work. 

Som redan bosatt i Europa är det lätt att flytta till Spanien. Det gör att möjligheterna är oändliga. Till skillnad från Sverige som har väldigt snabbt internet, så har Spanien en något lägre internethastighet som snittar på cirka 50-60 Mbps. Men arbetar eller vill arbeta med lättare program, marknadsföring eller jobbar som exempelvis skribent så klarar du dig utmärkt.

2. Dubai, UAE

Dubai

Dubai imponerar med en hög internethastighet som gör att du kan lita på att din uppkoppling är stark nog när du arbetar i landet. Att Dubai lockar personer till distansarbete från hela världen som vill ta del av att leva i lyx och flärd är inte nytt. Det är ändå värt att nämna att denna stat är något dyrare att bo och leva i än dess andra närliggande stater.

Här får du dock en mycket stabil ekonomi och stark infrastruktur som trots höga levnadskostnader ändå blir en stark kandidat på listan.

3. Bali, Indonesien

Bali

Trött på klimatet i Sverige? Då kan Bali vara ett bra val. Bali är en trogen klassiker för utlandssvenskar som vill åt ett mer tropiskt klimat och låga kostnader. Då Bali länge varit en optimal plats för digitala nomader finns det redan en hel del coworking-platser på ön för en lugn och trivsam arbetsmiljö. Dessutom finns det många alternativ när det kommer till aktiviteter utanför jobbet som surfing, bad, nattliv och hiking.

4. Tbilisi, Georgien

Tbilisi

Georgiens huvudstad kanske är aningen otippad, men faktum är att Tbilisi är en av de billigaste platserna i Europa att bo i som digital nomad. 

Rik på både kultur och natur finns här en salig blandning av storstadsliv och närhet till grönska. Georgien har nyligen även infört ett visum som tillåter de som befinner sig i landet och arbetar på distans att stanna i upp till ett år.

5. Berlin, Tyskland

Berlin

Om du inte vill att din vardag som du har i Sverige förändras alltför mycket är Tyskland ett bra alternativ. Berlin har länge lockat digitala nomader till staden med sitt rika kulturarv, sin konst, pop-up butiker och barer som öppnar titt som tätt. Här samlas digitala nomader från världens alla hörn och är du ute efter att connecta med människor som har valt samma livsstil som du är staden att rekommendera. 

Som svensk är det relativt lätt att bosätta sig i Berlin som EU-medlem. Tyskland har även infört ett frilans-visum som gör det lätt för arbetare att stanna i landet. 

6. Singapore

Singapore

Singapore är ett land som hamnat i topp på ett flertal listor för digitala nomader som vill flytta till en utvecklad stad som har mycket att erbjuda. Landet har en stark internethastighet på hela 93 Mbps. Det är en av många anledningarna till varför digitala nomader väljer Singapore istället för andra asiatiska länder. 

Det är dock dyrare att bo och arbeta i Singapore än exempelvis Thailand eller Vietnam som är två andra populära destinationer för distansarbete. Däremot har Singapore, likt Sverige, en stark ekonomi och infrastruktur som väger tyngre än ett billigare leverne för många.

7. Tallin, Estland

Tallin

Tallinn är en het uppstickare bland länder för distansarbete. Landet har infört ett visum som gör att du med distansarbete kan flytta hit och arbeta fritt i landet i upp till ett år. 

Här kan du avnjuta baltiska delikatesser, strosa runt bland idylliska torg och nätverka med andra nomader. Landets digitala ekonomi blommar och förutses bli det nästa stora meckat för digitala nomader.

8. Thessaloniki, Grekland

Thessaloniki

Greklands andra största stad Thessaloniki sjuder av en rik historia och var en gång i tiden en samlingsplats för både kristna, muslimer och judar. Det speglas än idag i stadens puls och arkitektur som gör det en intressant stad att arbeta och bo i. 

Greklands levnadskostnader är även lägre än i Sverige, speciellt när det kommer till hyra, mat och kommunala transportmedel. Dessutom har du halvön Halkidiki en timme bort från storstaden med sitt turkosblå vatten som lockar både turister och lokalbefolkning under sommarmånaderna.

Checklista – 6 saker du behöver ha i åtanke när du väljer land att arbeta i

  1. Levnadsstandard: Alla länder nämnda ovan har väldigt varierande levnadsstandarder. Av den anledningen är det en god idé att först identifiera vilken standard du själv vill ha. Till exempel, vill du gärna bo ensam eller i delat boende, eller vill du hellre ha storstad än småstad? 
  2. Internetkapacitet: Innan du väljer land eller stad, försäkra dig om att internethastigheten är tillräcklig för att du ska kunna utföra ditt jobb ordentligt.
  3. Visum: Om du vill bo utanför EU och EES så behöver du förmodligen ansöka om visum. Kontrollera alltid att du har tillstånd och visum klart innan du reser iväg.
     
  4. Kontorsmöjligheter: Om du gärna vill ha tillgång till kontor är det bra att säkerställa att platsen du väljer har kontorshotell eller andra lösningar för att du ska kunna få en gedigen plats att jobba ifrån.
  5. Säkerhet: Säkerheten varierar från land till land, säkerställ att du själv känner dig trygg med den plats som du väljer.
  6. Språk: Ett nytt land är en stor omställning, särskilt stor om du inte alls förstår språket. Kolla därför upp vilket språk de talar i landet och börja öva lite för att kunna göra dig förstådd med vissa fraser, det kommer du ofta långt på!

Våga ta steget – testa på Spanien 

Letar du efter en väg ut ur det vanliga livet? Barcelona väntar på dig. Lev ett färgstarkt liv, använd dina färdigheter till fullo och arbeta tillsammans med vårt passionerade team. Se till att förändringen sker och ansök idag!