Home » Spain » Topp 6 spanska städer att bo i som svensk eller expat
Cities and Landmarks in Spain

Topp 6 spanska städer att bo i som svensk eller expat

Att bo i Spanien är en dröm för många svenskar. Här möts du av en levande kultur, en fantastisk natur samt varma och välkomnande människor. Från Madrids pulserande gator till Barcelonas solkyssta stränder är Spanien ett land som har något för alla.

Om du går i tankarna att flytta till Spanien, men fortfarande inte helt bestämt dig för vilken stad, har du kommit rätt. I denna artikel får du lära dig mer om de 6 bästa spanska städerna att bo i som svensk eller expat.

1. Barcelona – Vibrant storstadsliv vid kusten

Det är verkligen en härlig upplevelse att bo i Barcelona som svensk eller expat. En storstad vid kusten fylld av fantastisk arkitektur, världsberömd mat och ett livligt kulturliv. Här kan du njuta av en hög livskvalitet samtidigt som du bygger din karriär och träffar vänner från hela världen.

Barcelona är Spaniens andra största stad och huvudstad i Katalonien, en av Spaniens autonoma regioner. Staden är hem för cirka 1,6 miljoner invånare och mycket populärt bland turister och expats. Den internationella flygplatsen El Prat ligger i nära anslutning till staden och har dagliga flyg till Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Med ett flertal stränder och badklippor (calas) kan du njuta av utomhusaktiviteter i solen och en behaglig temperatur året runt. Barcelona är även känt som IT och innovationshub, där många startups som Typeform, Wallapop, Glovo med flera har kontor i staden. Dessutom hålls en av världens största teknikmässor, Mobile World Congress (MWC Barcelona), årligen i Barcelona.

2. Málaga – Vackra stränder och milda vintrar

Málaga är känt för sina vackra stränder och milda vintrar, något som vi svenskar gärna tackar ja till. Med det behagliga klimatet året runt bjuder staden på gott om sport- och fritidsaktiviteter. Ett spännande utbud av restauranger och nattliv är också något som lockar många svenskar och expats.

Något spännande håller dock på att hända i Málaga, då allt fler tech-företag och startups väljer att öppna kontor i staden. Det spekuleras att Málaga kommer att bli Spaniens motsvarighet till Silicon Valley i USA. 

Att ta sig till Málaga är enkelt då staden har en internationell flygplats och en mycket god infrastruktur med snabbtåg från Madrid. 

3. Bilbao – En baskisk stad med surfing och hiking

Bilbao är en vacker och intressant stad i regionen Baskien som ligger i norra Spanien. I Bilbao kan du njuta av en känsla av modernitet, vacker natur, utsökt matkultur och en stark känsla av gemenskap bland invånarna. 

För dig som gillar surfing och hiking, är Bilbao rätt ställe. Att ta sig till andra baskiska städer där surfing erbjuds, exempelvis San Sebastián, tar lite mer än en timme med bil.

Baskien är känt för att vara en industriell stad med många företag inom sektorer som energi, bilindustri, IT, kommunikation och elektronik. Staden har en internationell flygplats och en välfungerande kommunaltrafik.

4. Valencia – Fantastisk mat och livliga festivaler

Är du sugen på att bo i en mellanstor kuststad som känns större än Málaga, men mindre än Barcelona? Då kan Valencia vara något för dig.

Valencia är Spaniens tredje största stad och bjuder på ett härligt klimat och vackra stränder. Valencia, har likt Málaga och Barcelona, blivit populärt bland nya företag och startups.

Som boende i Valencia kan du njuta av milslånga stränder, livliga festivaler och en vacker arkitektur. Valencia är även känt för sin fantastiska matkultur, såsom paella, fisk och skaldjur.  

Du kan ta dig till Valencia enkelt med flyg till den internationella flygplatsen. Om du blir sugen på att åka till Madrid finns snabbtåg som tar 1 timme och 40 minuter. 

5. Madrid – Den kulturrika huvudstaden

Madrid, hjärtat av landet ligger mitt i Spanien och är landets huvudstad. Här bjuds det på en blandning av historia, kultur och modernitet i form av vacker arkitektur bland mysiga gator, torg och parker. Madrid har ett rikt kulturliv fyllt av museer, teatrar, konstgallerier, mode, gastronomi och uteliv. 

Staden är en populär tech-hub och huserar massor av internationella och spanska företag. Lönerna i Madrid anses vara högst i landet, men även så levnadskostnaderna. 

Stadens kollektivtrafik består av buss och tunnelbana som gör att du kan ta dig mellan olika områden relativt smidigt. Från Madrid går dessutom snabbtåg till nästan alla andra spanska städer.

6. Mallorca – Ett pittoreskt ö-liv

Om ett lugnare tempo lockar är Mallorca destinationen för dig. Mallorca är den största av de tre öarna i Balearerna med en internationell flygplats nära anslutning till ön största stad Palma.

Ön är under hög- och sommarsäsong ett mycket populärt turistmål bland turister från Sverige, Tyskland och andra länder. 

Under lågsäsong är livet på ön extremt lugnt med mindre folk och färre hotell, barer och restauranger öppna. Men för den som uppskattar att leva ett lugnare liv bland pittoreska byar, städer, stränder och badklippor är Mallorca rätt plats att bo på.

På Mallorca kan du leva ett aktivt liv med bland annat hiking, cykling, dykning, simning och tennis. För dig som planerar att bo på ön rekommenderas att ha bil, så att du kan ta dig mellan öns städer och byar.

Där har du det, de bästa städerna i Spanien att bo på för dig som funderar på att flytta till Spanien. Från dessa 6 städer har du också möjligheten att utforska närliggande trakter och resten av Spanien.

Testa på att bo i Spanien 

Känner du dig fångad i din nuvarande situation? Barcelona erbjuder frihet. Upplev ett pulserande stadsliv, snabba på din karriär och bli en del av vårt proaktiva team. Var arkitekten bakom din egen förändring!