Home » Spain » Spaniens frilanssystem ‘autónomo’ förklarat
freelancer in spain sitting outside

Spaniens frilanssystem ‘autónomo’ förklarat

Att bli en autónomo (frilansare eller egenföretagare) i Spanien innebär att du öppnar dörren till en värld av möjligheter och självständighet. Att vara “autónomo” i Spanien kan jämföras med att vara en enskild firma i Sverige. Vill du lära dig mer om vad det innebär att vara autónomo? I denna artikel delar vi användbara tips och beskriver hur du blir frilansare i Spanien.

Vad är en autónomo?

En “autónomo” är en person som arbetar som frilansare eller egenföretagare i Spanien. Det innebär att du ansvarar för att driva din egen verksamhet och betala sociala avgifter och skatter. Autónomo kan liknas med att driva en enskild firma i Sverige, vilket innebär att du i regel är ensam i bolaget.

Vilka fördelar finns det med att vara autónomo?

En av de främsta fördelarna med att vara autónomo är självklart att du är din egen chef och på så vis väljer dina arbetsuppgifter, uppdragsgivare och arbetsomfattning.

Andra fördelar med att att bli frilansare i Spanien är:

 • Mer frihet och självständighet: Som autónomo har du kontroll över att välja dina uppdrag och uppdragsgivare och på så vis även dina arbetsuppgifter, tider och omfattning.
 • Möjlighet att fakturera: Du kan utfärda fakturor till uppdragsgivare och företag för att ta betalt för dina tjänster som en legal företagare.
 • Skatteförmåner: Autónomos har rätt till olika skatteförmåner och avdrag som kan hjälpa dig att spara pengar.
 • Sociala förmåner: Som autónomo har du precis som arbetstagare på ett företag rätt till sjukförsäkring och pensionssparande. Det ger dig en grundläggande trygghet ifall du skulle bli sjukskriven och för din framtida pension.

Så blir du autónomo i Spanien

Att bli autónomo i Spanien är en ganska enkel process, särskilt om du väljer att anlita hjälp av en géstor som hjälper dig med registreringen.

Steg 1: Välj din verksamhetskategori

Börja med att fundera på vilken typ av verksamhet du vill bedriva. Kanske tänkte du arbeta som virtuell assistent, content kreatör, översättare, skribent, konsult eller annat. Vilken yrkesverksamhet du väljer påverkar de skatteregler och sociala avgifter du behöver följa.

Steg 2: Se till att du har alla papper redo

När du registrerar dig som autonomo i Spanien måste du ha olika dokument redo för att slutföra registreringsprocessen korrekt. Här är en lista över de vanligaste dokumenten som krävs:

 • NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) – om du är utländsk medborgare.
 • DNI (Documento Nacional de Identidad) – om du är spansk medborgare.
 • Empresario Individual eller Certificado de Empresario Individual – ett intyg som bekräftar din status som individuell näringsidkare.
 • Skattekort (Tarjeta Censal) – Du behöver detta kort för att deklarera dina skatteplikter som autonomo. Du kan få det från Agencia Tributaria (Skatteverket).
 • Formulär 036 eller 037 – Detta är ett deklarationsformulär som innehåller information om din verksamhet, inklusive skattesatser och momsregler.
 • Bankinformation – Ett IBAN-nummer till en spansk bank som TGSS så att Agencia Tributaria automatiskt kan dra pengar för sociala avgifter och skatt.

Steg 3: Registrera dig

Du måste registrera dig som autónomo på den spanska socialförsäkringsmyndigheten Tesorería General de la Seguridad Social och skattemyndigheten Agencia Tributaria. Du kan göra det personligen eller genom en géstoria, vilket är en juridisk rådgivare.

Steg 4: Betala sociala avgifter

Som autónomo måste du betala sociala avgifter varje månad. Avgifterna varierar beroende på din årsinkomst och vilken verksamhet du bedriver.

De första 12 månaderna som du är registrerad som autónomo betalar du en rabatterad summa på ungefär 80 euro per månad i sociala avgifter.

De sociala avgifterna baseras sedan på det årliga minimibeloppet som är fastställt av den spanska regeringen. Denna siffra ändras årligen och du kan läsa mer på TGSSs hemsida.

Steg 4: Deklarera moms och inkomstskatt

Du måste regelbundet deklarera moms och inkomstskatt. Det kan göras kvartalsvis eller årligen beroende på din verksamhet.

Skattesatsen varierar beroende på inkomstnivå och vilken region du bor i. För de med lägre inkomster kan skattesatsen vara lägre medan högre inkomster beskattas med högre skattesatser.

I allmänhet kan inkomstskattesatserna för dig som är autónomo variera från cirka 20% till 47%.

5 tips för blivande Autónomos

Oavsett om du redan har bestämt dig för att bli autónomo eller om du fortfarande överväger det, hittar du här 5 tips för att underlätta processen för dig.

 1. Anlita rådgivning

 2. Det kan vara klokt att konsultera med en géstor (juridisk rådgivare) eller revisor som är specialiserad på autónomo-systemet för att försäkra dig om att du följer alla lagar och regler korrekt.

 3. Budgetera för sociala avgifter

 4. Räkna ut hur mycket du förväntas betala i sociala avgifter varje månad och inkludera detta i din budget. Summan dras automatiskt från ditt konto varje månad, oftast sista arbetsdagarna så det är viktigt att du har tillräckligt saldo på ditt konto för att slippa betala dyra straffavgifter.

 5. Håll ordning på dokumentation

 6. Se till att du har all nödvändig dokumentation och fakturor i ordning för att förenkla deklarationsprocessen. Som ny autónomo kan det vara klokt att anlita en géstor som även hjälper dig med skattedeklarationen eftersom det kan vara förvirrande och svårt att förstå hur systemet fungerar till en början.

 7. Spara pengar till skatt

 8. Som autónomo ansvarar du för att betala din egen inkomstskatt till skillnad från när du är anställd och skatten dras automatiskt från din lön. Kom därför ihåg att spara en del av dina inkomster varje månad för att täcka dessa skattekostnader när det blir dags att betala.

  Precis som med sociala avgifter dras skattekostnaderna automatiskt från ditt konto när det är dags att betala (oftast kvartalsvis) och det är därför viktigt att du har tillräckligt saldo på ditt konto för att slippa betala straffavgifter hos Agencia Tributaria.

 9. Ta hjälp av kammarorganisationer

 10. Många regioner i Spanien har sina egna kammarorganisationer som kan erbjuda stöd och rådgivning till autónomos. Kontakta den lokala kammarorganisationen i din region för mer information.

  Du kan vanligtvis hitta information om din lokala kammarorganisation genom att besöka www.lokalkammarorganisationspanien.es eller genom att söka online efter specifika kammarorganisationer omkring din plats i Spanien.

  Dessa organisationer kan även erbjuda resurser, nätverksmöjligheter och praktiska råd som kan vara ovärderliga när du börjar din resa som autónomo.

Skattedeklaration för autónomos

Som autónomo är du skyldig att deklarera dina inkomster och utgifter på rätt sätt. Här är några viktiga aspekter att tänka på när det gäller skattedeklaration:

Inkomstdeklaration

Du måste deklarera dina inkomster regelbundet och betala skatt på dem. Det kan göras kvartalsvis eller årligen beroende på din verksamhet.

Momsdeklaration

Om din verksamhet omfattas av moms måste du deklarera moms kvartalsvis eller månatligen, beroende på ditt omsättning.

Spara kvitton och fakturor för avdrag

Som autónomo har du rätt till olika avdrag som kan minska din skattskyldighet. Det kan inkludera avdrag för arbetsrelaterade utgifter, resor och sociala avgifter.

Exempel på kostnader som kan vara avdragsgilla är kostnader för internetanslutning och telefonräkningar om de används i din verksamhet. Det är viktigt att kunna visa att dessa tjänster används i din professionella verksamhet.

Även möbler eller utrustning som är avsedd för ditt arbetsrum kan du göra avdrag för. Det kan inkludera skrivbord, stolar, datorer och andra arbetsrelaterade tillgångar. Ibland kan även hyra, el, vatten och försäkringar för ditt arbetsrum vara avdragsgilla, om du har ett särskilt arbetsrum i ditt hem. Det är bäst att rådfråga en géstor vad som gäller i ditt specifika fall.

Det är därför viktigt att dokumentera och spara alla relevanta kvitton och fakturor för att styrka dessa avdrag vid skattedeklarationen. Genom att använda dessa avdragsmöjligheter kan du optimera din skattesituation som autónom och minska dina skatteutgifter.

För att säkerställa vilka avdrag du är berättigad till och förstå de regler som gäller för dem kan det vara klokt att prata med en revisor eller skatteexpert som är bekant med det spanska autónomosystemet.

Länkar och resurser

För att hjälpa dig att komma igång som autónomo i Spanien hittar du några användbara länkar och resurser här:

Xolo är en allt-i-ett-tjänsten för dig som vill bli autónomo i Spanien. Företaget kan hjälpa dig med registrering när du blir autónomo (alta), skattedeklarationer och olika typer av frågor som kan uppstå när man är nybliven frilansare i Spanien.

Spanska skattemyndigheten där du hittar mer information om skattedeklaration och andra skattefrågor.

Spanska socialförsäkringsmyndigheten med information om sociala avgifter och förmåner.

Sammanfattning

Att bli autónomo i Spanien kan vara både spännande och givande för ditt yrkesliv. Det är viktigt att förstå systemet, följa lagar och regler noggrant och se till att du har alla nödvändiga resurser och stöd för att lyckas.

Genom att följa rätt procedurer och vara väl förberedd kan du njuta av fördelarna med att vara din egen chef och driva din egen verksamhet i Spanien.