Att gå på jobbintervju i Spanien skiljer sig en del från hur en jobbintervju i Sverige går till, särskilt om företaget du sökt jobb på inte är svenskt.
Låt oss hjälpa dig att hålla nerverna i styr och förbereda dig på bästa möjliga sätt inför intervjun med denna guide.
Vanliga intervjufrågor och hur du förbereder dina svar
Dags att söka jobb i Spanien? Då är det bra att känna till vanliga intervjufrågor. Beroende på vilken tjänst du har sökt samt hos vilket företag, kan intervjufrågorna självklart variera.
Om tjänsten är för att arbeta mot den svenska eller nordiska marknaden är det vanligt att en svensk kollega deltar i intervjun, eller vid ett senare skede i rekryteringsfasen.
Nedan följer några vanliga frågor som kan komma vid en jobbintervju i Spanien. Tänk på att alltid svara ärligt och välformulerat. Öva gärna med en vän eller person som kan ge dig konstruktiv feedback på möjliga förbättringar.
Varför är du intresserad av denna tjänst?
Gör ordentlig research om vad tjänsten innebär och ge konkreta svar på varför tjänsten du ansökt om intresserar dig.
Svara med entusiasm och visa att du är påläst om företagets verksamhet och vad rollen innebär. Fortsätt sedan med att belysa vilka kompetenser och erfarenheter du kan tillföra samt hur detta matchar dina framtida karriärmål och hur du kan vara en tillgång för företaget.
Hur kommer det sig att du flyttade till Spanien och hur föreställer du framtiden här?
Ge ett ärligt svar på varför du flyttade till Spanien och försök att belysa din motivation till att stanna genom att lite förklara vilka ansträngningar till anpassning och integrering du har gjort.
Det kan exempelvis vara att du har lärt dig språket och hur du studerat spanska, skapat lokala kontakter, hanterat kulturkrockar och hemlängtan osv.
Vilka svagheter och styrkor har du?
Återigen, svara alltid ärligt. Om du har svårt att hitta svar på denna fråga kan det vara en bra idé att fråga en före detta eller nuvarande kollega för konkret feedback.
Lyft dina svagheter som något du arbetar på att förbättra och var beredd på att ge exempel på en sådan relevant situation.
Vilket löneanspråk har du?
Denna fråga kan vara klurig och du bör därför vara förberedd och självsäker när du svarar. Formulera ditt löneanspråk i ett spann, snarare än en fast summa. Det visar att du är villig att förhandla.
Benämn summan som årsinkomst och givetvis netto, det vill säga, summan efter skatt. Gör noggrann research innan intervjun på vad genomsnittslönen för liknande tjänster inom samma bransch och stad är. Det kan du exempelvis göra via Glassdoor eller Linkedin.
För denna fråga kan du som kandidat ställa följdfrågor gällande förmåner som:
- sjukförsäkring
- träningskort
- betald semester
- flexibilitet gällande arbetstider
- möjlighet till distansarbete
- ekonomisk ersättning vid distansarbete
- lunchkort
Samtliga är exempel på vanliga förmåner hos spanska företag.
Att tänka på när du förhandlar om lön i Spanien
Kom ihåg att diskutera löneanspråk på ett trevligt och professionellt sätt, utan att ställa ultimatum eller kompromissa med värdet på din kompetens. Ta ett djupt andetag inför samtalet och försök att behålla lugnet samtidigt som du svarar öppet, ärligt och visar en förmåga till att förhandla proffsigt.
5 frågor som du bör ställa under en arbetsintervju
Genom att vara väl förberedd med frågor som du vill ställa under intervjun kan du både ta reda på om rollen verkligen är rätt för dig och visa att du är seriös som sökande.
Då det är lätt att bli nervös och glömma vilka frågor man vill ställa kan det vara en bra idé att skriva ner sina frågor i en mindre anteckningsbok att ta stöd av under intervjun. Undvik helst att skriva ned dina anteckningar på mobilen, då eventuella notiser kan rubba ditt fokus och detta överlag ger ett mindre bra intryck hos personen som intervjuar.
- Vilka är de huvudsakliga ansvarsområdena och arbetsuppgifterna för denna tjänst och ser introduktionen ut?
Ställ denna fråga för att få konkreta exempel på vilka uppgifter och områden som förväntas av dig, både under första tiden som ny under tiden du gör din introduktion och när du har kommit in i rollen mer. Denna fråga kan följas upp med frågor gällande hur en vanlig arbetsdag ser ut, hur samarbete mellan avdelningar och enheter ser ut osv.
- Vilka färdigheter och kunskaper krävs för att lyckas i det här jobbet?
Genom att ställa denna fråga får du ännu mer tydlighet kring vad som förväntas av dig och vilka färdigheter och kunskaper du behöver lägga mest fokus vid att vässa under tiden som nyanställd. Denna fråga ger dig en utmärkt möjlighet att styrka din kompetens och ge svar vid andra frågor under intervjun. Dessutom kan denna fråga ge dig mer klarhet kring om denna roll är lämplig för dig eller inte.
- Hur ser möjligheterna ut för att växa i denna roll och hur utvärderas prestationer?
Att ställa frågor som denna visar att du är seriös med och tänker långsiktigt kring din yrkeskarriär samt öppen för konstruktiv feedback som anställd. Dessutom ger denna fråga dig en ypperlig chans att ta reda på mer om företagets utvecklingsmöjligheter och hur företaget hanterar sina kompetenser.
- Vilka är de största utmaningarna för den här avdelningen eller företaget just nu och hur ser planerna ut för företaget att växa och expandera?
Då inget jobb är helt felfritt från problem eller förändringar, kan denna fråga ge dig ännu mer information om vilka utmaningar, motgångar och möjligheter du kan förvänta dig både i din roll och som anställd på företaget.
- Hur är företagskulturen på denna arbetsplats och skulle du beskriva arbetsmiljön?
Naturligvis är ett hälsosamt arbetsklimat med en bra arbetsmiljö och trevlig företagskultur viktig för att anställda ska trivas på arbetsplatsen. Lägg märke till vilka svar som ges gällande samarbete, kommunikation, teamaktiviteter, ledningen osv. Genom att ställa denna fråga kan du få mer tydlighet kring företagets värderingar och bedöma om dessa passar dig.
Undersök arbetsplatsens möjliga kulturskillnader
Ta reda på företagets värderingar och vilka kulturella arbetsseder som kan tänkas finnas där. Exempelvis kan det vara en bra idé att känna till klädkod, dos and don’ts samt kommunikationsstilar.
Gör noggrann efterforskning på företagets hemsida och sociala mediasidor så som Instagram, Facebook och Linkedin för att se vilka anställda som jobbar på företaget, vilka befattningar som finns osv.
Klädkod på en jobbintervju i Spanien
Beroende på arbete och industri kan dresscode variera, men se till att hålla det mer uppklätt än nedklätt. Generellt är klädkoden för en jobbintervju i Spanien mer uppklädd och mindre casual än i Sverige. Om du planerat att handla något nytt att ha på dig inför arbetsintervjun kan detta vara ett utmärkt tillfälle att öva din spanska och fråga butikspersonal om expertråd.
Kvinnor kan exempelvis bära kostymbyxor, kjol eller klänning som går till knäna som underdel och blus eller skjorta som överdel. Undvik jeans, sneakers och andra klädesplagg som är mer avslappnade.
Män förväntas bära långbyxor, även om det är högsommar. Att bära shorts på arbetsplatser i Spanien är generellt inte accepterat, i stället gäller chinos eller kostymbyxor. Som överdel brukar män bära skjortor i vitt eller ljusa färger som ljusblått.
Ta med dig nödvändig dokumentation
Även om rekryteraren förmodligen har ditt CV sedan tidigare kan det vara en bra idé att ta med en utskriven kopia på ditt CV, identifikation, NIE och annan viktig dokumentation ifall det skulle efterfrågas under den fysiska intervjun.
Lägg dokumenten i en plastficka och plocka fram dem inför intervjun. Undvik att vika eller skrynkla dessa papper. Denna detalj kanske anses vara onödig, men om något så kan det ge ett gott första intryck och ge rekryteraren en hjälpande hand i rekryteringsprocessen.
Innan du tackar och säger hejdå
När intervjun lider mot sitt slut kan det vara en bra idé att fråga om nästa steg och hur rekryteringsprocessen ser ut. Oavsett om du redan där och då får veta när du kan förvänta dig ett svar kan det vara en bra idé att skicka ett tackmejl ett par timmar senare eller nästa dag.
Följ upp och ha tålamod
Ha tålamod och kom ihåg att det oftast är många kandidater som söker, vilket kan göra att rekryteringen och svarstiden ibland kan ta längre tid än förväntat. Om du inte hört något efter att svarsdatumet har passerat kan det vara en bra idé att skicka ett trevligt mail för att påminna rekryteraren om din entusiasm och intresse för rollen.
Låt sedan processen ta sin tid. Medan du väntar kan du fortsätta söka andra jobb, gå på intervjuer och kolla vilka nätverksevent som finns tillgängliga i den stad i Spanien du bor i.
Om du märker att du ofta scrollar efter nya svarsnotifikationer i mejlappen på din mobil kan det vara en bra idé att istället ladda ner och testa networking appar som Xing, Meetup eller Shapr för att fördriva din tid mer produktivt i arbetssökandet.
Stort lycka till med ditt jobbsökande!